Tiyatro emekçileri artık kaydedilecek

Tiyatro emekçileri artık kaydedilecek

Kültür Bakanlığı, özel tiyatrolarda çalışanların sorunlarına karşı ‘normal hayatta’ harekete geçti. Sektörün taleplerine kulak tıkayan bakanlık yeni tedbirler aldı. Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, sigortalı tiyatrocu ile teknik personeli kayıt altına alacaklarını söyledi. “Bu kayıtlar destekler için kriter olarak getirildi” dedi. Topu belediyelere atan Yavuz “Yerel yönetimlerimizin çok fazla kültür merkezleri var. Bu salonları özel tiyatrolara daha fazla tahsis etmeleri gerekiyor” diye konuştu.

Pandeminin ilk günlerinden itibaren KARAR olarak sinemadan, özel tiyatrolara kültür sanat sektörünün yaşadığı mali krizleri gündeme getirdiğimiz haberlerimiz karşılık bulmaya devam ediyor. Bu kapsamda, 21 Nisan’da devletten destek bekleyen bağımsız tiyatroların sorunlarını bir kez daha yinelediğimiz ve Kültür ve Turizm Bakanlığının bağımsız tiyatroların yaralarını saracak bir destek paketi oluşturamadığını belirttiğimiz ‘Hazırlıksız yakalandık’ haberimiz Kültür ve Turizm Bakanlığını harekete geçirdi.

Söz konusu haberimizde Kültür Bakanı Danışmanı Selim Terzi, özel tiyatroların acil yaralarını saracak bir destek paketi hazırlanmadığını belirtmiş, ‘Pandemi nedeniyle hazırlıksız yakalanıldı’ diyerek, Bakanlığın Türkiye’de kaç bağımsız tiyatrocu olduğuna dair bir veri tabanı bulunmadığını kaydetmişti. Önceki gün Anadolu Ajansı’na konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’un açıklamaları haberimizin Bakanlığı harekete geçirdiğini gösterdi. Yavuz, açıklamalarında yeni dönemde özel tiyatroların çalıştırdıkları sigortalı tiyatro oyuncusu, teknik personelini kayıt altına alacaklarını belirterek “Bu kayıtlar, vereceğimiz destekler için de kriter olarak getirildi.

Özel tiyatroların kurumsallaşmasını istiyoruz. Sosyal güvencesi olmayacak bir şekilde oyuncu ve ekip çalıştırmalarını istemiyoruz. Bir oyuncu ile tek bir gün bile çalışsalar sigortalarını yatırmaları gerekiyor. Aksi durumda oyuncularımız zor durumda kalıyor. Amacımız bunun endüstri ve kültür ekonomisi olduğunu ortaya koymak. Daha fazla kurumsallaşmaları konusunda onları yönlendirmek istiyoruz” ifadeleriyle, Bakanlık için büyük bir eksiklik olan durumu düzelteceklerinin haberini verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN