TUA Başkanı'ndan 'bütçe' açıklaması: 100 milyon dolar atacak ülke çok

TUA Başkanı'ndan 'bütçe' açıklaması: 100 milyon dolar atacak ülke çok

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım, çalışma sürecinde ‘Kaynak nasıl bulunacak?’ tartışmalarına ilişkin, “Programımız açıklandı, 'Biz de girmek isteriz' diyen diyene. 100 milyon dolar atın desem atacak ülke çok. Para sorun değil ama insan kaynağında sıkıntı var” açıklamasında bulundu.

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "2023'te inşallah Ay'a gidiyoruz" sözleriyle duyurduğu Türkiye'nin uzay yolculuğunun masraflarının nasıl karşılanacağı sorusuna "'Biz de girmek isteriz' diyen diyene. 100 milyon dolar atın desem atacak ülke çok" yanıtını verdi. 

“100 MİLYON DOLAR ATIN DESEM ATACAK ÜLKE ÇOK” 

Yıldırım Hürriyet'e yaptığı açıklamada "Para nasıl bulunacak?" sorusuna da şu yanıtı verdi: 

"Herkes 'Parayı bulacak mısınız?' diyor. Devletimizin bütçesi yeterli olmasa bile uluslararası işbirlikleriyle para bulunabilir çünkü uzay herkesin gündeminde. Programımız açıklandı, 'Biz de girmek isteriz' diyen diyene. 100 milyon dolar atın desem atacak ülke çok. Para sorun değil ama insan kaynağında sıkıntı var. Nasıl Türkler NASA'da, ESA'da çalışıyorsa biz de insan eksiğimizi öncelikli Türk olmak üzere başka ülkelerden tamamlayabiliriz." 

Yıldırım "Birtakım hazırlıkları olmasa, 2023'te Ay'a ulaşmayı hedefleyemeyeceklerini" belirtti ve "Bunun için uzay aracı imalatı gerekiyor. Uydu yapımında tecrübe kazanmış TÜBİTAK Uzay gibi kurumlarımız bunu yapabilecek durumda. Bu tecrübeyi de uydu yaparak kazandılar RASAT, GÖKTÜRK 2, İMECE ve TÜRKSAT 6A yerli katkıyla yapılıyor. Elbette ki bazı komponentleri almak durumunda kalabiliriz ama mühendislik bizde olacak" dedi. 

GERGERLİOĞLU: HAYALİ İDDİALAR ORTAYA ATILIYOR  

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, ABD’nin uzay projesi için 23 milyar dolar ayırdığını belirterek, TUA Başkanı Yıldırım’ın sözlerini şu ifadelerle eleştirdi:  

Hayali iddiaların ortaya atıldığını görüyoruz. Bu projeye yıllık 38 Milyon TL ayrılmış yani 5 Milyon $ ayrılmış, ABD’ye bakıyoruz, ABD 23 Milyar $ ayırmış. Yani bu işlere soyunacaksanız, paranız olacak! Para elde yok, ayırdığınız para gülünç bir para ondan sonra konuşuyorsunuz! 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (15)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
15 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN