Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin: Aşımız Ekim sonunda kullunıma hazır

Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin: Aşımız Ekim sonunda kullunıma hazır

Dünyanın umut bağladığı AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi'nin birlikte hazırladığı aşı ciddi yan etkileri nedeniyle askıya alınırken, Almanya'dan iyi haber geldi. Koronavirüse karşı Pfizer ile birlikte aşı geliştiren BioNTech'in CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin, “Aşı mükemmele yakın. Ekim sonu veya kasım başında onaya hazır hale gelecek ve ardından aşılamaya başlayacağız” dedi.

Prof. Dr. Uğur Şahin'in Almanya'da kurduğu BioNTech ilaç firması ABD'li ilaç devi Pfizer ile birlikte üretmeye başladıkları koronavirüs (Kovid-19) aşısıyla ilgili CNN International'in canlı yayınında bilgi verdi. Prof. Dr. Şahin geliştirdikleri aşının ekim ortası veya kasım ayı başında yasal onay için hazır olacağını duyurdu. Onayı almalarının ardından hemen aşılamaya başlayacaklarını açıklayan Şahin geliştirdikleri ‘BNT162’ adlı aşının mükemmele yakın olduğunu ifade etti.

EN AZ YAN ETKİLİ AŞI

"Güvenli bir ürünümüz olduğuna inanıyorum" diyen Prof. Dr. Şahin sözlerini şöyle sürdürdü:

Aşı hem genç yetişkinlerde hem de yaşlılarda antikor tepkileri şimdiye kadar en az yan etki ile güçlü olduğunu kanıtladı. Ülkeler acil kullanım için bu aşılara yakında izin verecektir. Sık sık ateş görmüyoruz. Aşı denemelerine katılanların yalnızca küçük bir kısmında ateş var. Ayrıca baş ağrısı veya yorgunluk hissi gibi çok daha düşük semptomlar görüyoruz. Bu tür aşılarda görülen semptomlar geçicidir, genellikle bir veya iki gün gözlenir ve sonra kaybolur”

ALMANYA DENEMELER İÇİN İZİN VERMİŞTİ

Yöneticiliğini Prof. Dr. Uğur Şahin'in yaptığı Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech ile Amerikan ilaç devi Pfizer'in üzerinde çalıştığı koronavirüs aşısının Almanya'da da denenebilmesi için pazartesi günü onay verilmişti. BioNTech'den yapılan açıklamada Almanya'da aşı ve ilaçlara onay vermede yetkili kurum olan Paul Ehrlich Enstitüsü'nden bunun için gerekli olan iznin çıktığı kaydedilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN