Türk halkının koronavirüs korkusu azaldı, önlemleri arttı

Türk halkının koronavirüs korkusu azaldı, önlemleri arttı

Türkiye'nin koronavirü (corona virüs) salgınına karşı mücadelesinde veriler her gün daha iyiye giderken sokağa çıkma yasağı, evde kal çağrıları ve sosyal mesafe önlemleri hayatımızı da derinden etkiledi. NG Araştırma'nın, bu değişimin boyutlarını ortaya koyan ankete göre, ilk haftalardaki tedirginlik ve korkunun yerini 'güven' duygusu alırken, vatandaşların kişisel tedbirleri gevşetmediği, aksine arttırdığı gözlemlendi. Evde vakit geçirirken yapılan etkinliklerin ilk sıralarında ise dizi izleme, sosyal medya yer aldı. "Kitap okuyorum" diyenlerin oranı ise dikkat çekti.

Türkiye koronavirüs (corona virüs) ile mücadele ederken, alınan önlemler ve salgın psikolojisi hayatımızı da derinden etkiledi. "Evde kal" çağrıları ve karantina tedbirlerine büyük oranda uyan vatandaşlarımızın hayat akışı da değişti. NG Araştırma, 27-29 nisan tarihleri arasında 81 ilde 15 yaş üzeri 2191 kişinin katılımıyla anket yaparak bu değişimin nabzını tuttu. Sonuçlara göre, 14 Nisan'da salgından korkanların oranı yüzde 80'den 30 Nisan'da yüzde 77'ye düştü. Salgının kısa sürede biteceğini düşünenlerin oranı da artarken, vatandaşların daha fazla tedbir almaya yönelmesi ise dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı'nın salgınla ilgili umut verici açıklamaları, iyileşen hasta sayısının vaka sayısından fazla olması, Türkiye'den ve dünyadan aşıyla ilgili gelen haberler karamsar bakış açısını yumuşattı.

"Koronavirüs ülkemiz için tehdit mi?" Sorusuna verilen cevaplarda da benzer bir tablo ortaya çıktı. Geçtiğimiz 2 haftalık süreçte koronavirüsün ülkemiz için tehdit oluşturduğunu düşünenlerin oranı %92'den %84'e düştü. Bunun doğal sonucu olarak da koronavirüsü tehdit olarak görmeyenlerin oranı %4'den %9'a, fikri olmayanların/kararsızların oranı da %4'ten %7'ye yükseldi.

"Herkesin merak ettiği Koronavirüs ne zaman kontrol altına alınabilir?" sorusuna verilen cevaplarda da iyimserlik gözle görülür bir şekilde arttı. Salgının 2-3 ayda biteceğini düşünenlerin oranı yüzde 3'ten fazla arttı.

KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİ YETERLİ Mİ?

Ankete katılanlara salgına karşı alınan önlemler de soruldu. Önceki verilere göre, katılımcıların koronavirüse karşı alınan önlemlerdeki memnuniyet seviyesinin yükseldiği görülüyor. Koronavirüsün yayılmasını önlemek için ülkemizde alınan önlemlerin yeterli olduğunu düşünenlerin oranı %44'den %63'e yükseldi. Yeterli olmadığını düşünenlerin oranı ise %49'dan %31'e, fikri olmadığını belirtenlerin oranı %7'den %6'ya düştü. Önlemlere yönelik algının iyimserlik oranlarından daha yüksek olması, tedbirlerin güven oluşturduğunu da gösterdi.

Aynı şekilde test sayısının gün geçtikçe artması katılımcıların düşüncelerini de değiştirmiş durumda. Test sayısının yeterli olduğunu düşünenlerin oranı %35'den %49'a yükseldi.

Sokağa çıkma yasağı olmalı mı?

Araştırmaya katılanların %25’i hiç evden çıkmadığını belirtirken zorunda kalmadıkça çıkmayanların oranı %38, yalnızca temel ihtiyaç alışverişleri için dışarıya çıkanların oranı ise %23. İşi nedeniyle mecburen dışarı çıkmak zorunda olanların oranı da %14. Herşeye rağmen gündelik hayatında hiç değişiklik yapmadan yaşamaya devam edenlerin oranı ise %0,5 (binde 5).

Katılımcıların %84'ü 65 yaş ve 20 yaş altına getirilen sokağa çıkma yasağını doğru bulduğunu belirtirken, %6'sı karşı çıktı. %10'luk kesim ise çekimser kalmayı tercih etti.

Aynı şekilde katılımcıların %83'ü haftasonu sokağa çıkma yasağını olumlu bulurken, %10'u ise olumsuz cevap verdi. %7'lik kesim ise çekimser kaldı.

23 Nisan ve 1 Mayıs gibi resmi tatillerin haftasonu ile birleştirilip sokağa çıkma yasağı ilan edilmesine, katılımcıların %77'si destek verirken, %14'ü ise bu düzenlemeyle aynı görüşte olmadığını belirtti. Kararsızların oranı %9 oldu.

Genel sokağa çıkma yasağının ilan edilmesine olumlu bakanların oranı ise bir önceki araştırmaya kıyasla %77'den %63'e geriledi. Buna bağlı olarak yasak olmasın diyenlerin oranı ise %8'den %15'e ve kararsızların oranı da %15'den %22'ye yükseldi.

KARANTİNADA DİZİ İZLEYİN SOSYAL MERA KULLANIYORUZ

Katılımcıların evde yapmaktan hoşlandığı aktivitelerin başında dizi/film izlemek gelirken, sosyal medya kullanmak 2. sırada yer aldı. Koronavirüs salgını döneminde insanların evde nasıl zaman geçirdiğinin güncel sıralaması şöyle gerçekleşti:

Dizi/film izleyerek70%
Sosyal medya kullanarak69%
Ev işleri yaparak53%
Haberleri yakından takip ederek49%
Kitap okuyarak46%
Uyuyarak45%
Oyun oynayarak40%
Görüntülü konuşma yaparak34%
İbadet ederek32%
Kişisel bakımla28%
Normalden çok çay kahve içerek23%
Normalden çok yiyerek22%
Çalışarak21%
İnternetten alışveriş yaparak21%
Aylar öncesinden bekleyen işleri bitirerek15%
Bulmaca çözerek10%
Dedikodu yaparak4%
Normalden çok alkol içerek1%


İYİMSERLİK ARTARKEN ÖNLEMLER SIKILAŞIYOR

Zaman geçtikçe farkındalığın artmasıyla beraber salgına karşı kişisel önlem alanların oranında da artış görüyoruz. Koronavirüsten korunmak için önlem aldığını belirtenlerin oranı 14 Mart'ta %90 iken, 14 Nisan'da bu oran %96'ya yükselmişti. Geçtiğimiz 2 haftalık süreçte ise önlem alanların oranının %97'ye yükselmesi sevindirici. İyimserlik havası artmasına rağmen önlem alanların oranının yükselmesi, salgınla ilgili bilinçli bir hareket edildiğini de ortaya koyuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN