Türkiye'ye koronavirüs aşısı geldi mi, ne zaman gelecek? Corona aşısı için tarih verildi

Türkiye'ye koronavirüs aşısı geldi mi, ne zaman gelecek? Corona aşısı için tarih verildi

Sağlık Bakanı Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından aşıyla ilgili müjdeli haberi verdi. İnaktif virüs aşısının Türkiye’ye geleceği tarihi paylaşan Koca, bunun yanında mRNA aşı için de görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan corona virüs salgınına karşı geliştirilen aşı çalışmalarıyla ilgili gelinen son durum Bakan Koca tarafından paylaşıldı. Koronavirüs aşısının ilk kimlere yapılacağını da açıklayan Koca, aşıların Türkiye’ye geldiğinde TİTCK Laboratuvarlarında incelemeye alınacağını belirtti.

TÜRKİYE’YE KORONAVİRÜS AŞISI GELDİ Mİ?

Bir inaktif virüs aşısının temini için sözleşme imzalandığını duyuran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir de mRNA aşısı için de görüşmelerin devam ettiği bilgisini paylaştı.

CORONA VİRÜS AŞISI NE ZAMAN GELECEK?

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile ilgili sözleşme yapılan aşının ilk bölümünün Türkiye'ye 11 Aralık 2020 tarihinin ardından gelmesinin beklendiğini aktaran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilk aşamada 65 yaş üstü ile yaşlı, sağlık çalışanları, korumaevlerinde kalanlar ve engelli vatandaşlarla kalabalık yerlerde yaşayanların aşılanacağını açıkladı.


Daha evvel kamuoyu ile paylaşıldığı gibi farklı aşı çalışmalarını yakından izlediklerini, en erken zamanda, güvenli ve etkili olduğu kanıtlanmış aşılara erişmek adına devam ettirdiklerini ifade eden Koca, bir inaktif virüs aşısının temini için sözleşme imzalandığı bilgisini paylaşırken, bir de mRNA aşısı için de görüşmelerin devam ettiğini duyurdu.

Önümüzdeki zamanlarda uygulamaya başlanacak aşılarla salgına karşı korunmada daha fazla güçlenileceğini ve diğer tedbirlerle başarılı sonuçlar alınacağını kaydeden Bakan Koca, aşılarla ilgili bilimsel gerçeklikten uzak tartışmaların, mücadele gücünün kırılmasından başka bir fayda sağlanmadığını belirtti.

Bilim insanlarının, Bakanlığın aşının menşei ile değil, etkililiği ve güvenliliği ile ilgilendiğini vurgulayan Bakan Koca, bundan dolayı aşılarla ilgili verilecek kararları ve atılacak somut adımları, geliştirilen aşıların kısa ve uzun zaman güvenliliğiyle etkililiğini belirleyeceğini söyleyerek, şu anda teminine en yakın olunan üç aşıdan birisi olan, sözleşme imzaladıkları aşı ile Türkiye'de geliştirilen aşılardan ilk klinik çalışmalara erişen aşının ‘inaktif’ diye bilinen aşılar olduğunu bildirdi.

İnaktif aşıların, farklı hastalıklar için uzun senelerdir Türkiye’de uygulandığını ve uzun zaman güvenliliklerinin bilindiğini açıklayan Bakan Koca, aşıların temininin ardından uygulanmasına yönelik olarak lojistik imkânların ve altyapının hazır durumda olduğunu duyurarak, mRNA aşısının genetik yoldan etki eden ve daha kısa zaman içerisinde üretilebilen bir aşı olduğunu belirtti.

mRNA aşılarının insanlarda yeni uygulanan bir teknolojiyle hazırlandığını aktaran Bakan Koca, çalışmalarda kısa zaman içerisinde başarılı sonuçlar elde ettiğini, Türkiye'nin standartlarına uygun olabilecek diğer alternatif aşılar için de görüşmelerin sürdüğünü aktardı.

Bakan Koca, şunları kaydetti:

Sözleşme yapılan aşının ilk bölümünün Türkiye'ye 11 Aralık 2020 tarihinin ardından gelmesinin beklendiğini yineleyen Koca, aşılar geldiği zaman ilk başta uluslararası akredite Halk Sağlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarları’nca, Türkiye’ye ithal edilen tüm aşılarda da uygulanan incelemelerin yapılacağını anımsattı.

Bu incelemelerde aşının güvenlilik testlerinin olumlu çıkması ve sonuçlanmakta olan Faz 3 çalışmalarının erken sonuçlarının ardından veriler, TİTCK tarafından değerlendirileceğini ve Türkiye şartlarına uygun bulunduğu zamanlarda erken kullanım izninin verileceğini bildirdi.

turkiyeye-koronavirus-asisi-geldi-mi-ne-zaman-gelecek-corona-asisi-icin-tarih-verildi.jpg

KORONAVİRÜS AŞISI İLK KİMLERE YAPILACAK?
 

Bilim Kurulu tarafından çeşitli nüfus grupları arasında ölüm oranı, enfeksiyon kapma, olumsuz toplumsal etki riski gibi unsurlarının göz önüne alınarak genel önceliklerin belirlendiğini kaydeden Bakan Koca, bu önceliklere göre aşılama çalışmalarının dört aşamada yürütülmesinin planlandığını aktararak, ilk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlarla engelli, yaşlı, koruma evlerinde kalanların, toplu ve kalabalık yerlerde yaşayanların aşılanacağını yineledi.

İkinci aşamada, toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda çalışanlarla 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı olanların aşılanacağını belirten Koca, üçüncü aşamada 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı olanların, genç yetişkinlerin, ilk iki grupta yer almayan meslek ve sektörlerde çalışanların, dördüncü ve son aşamada da ilk üç grubun hâricinde kalan tüm bireylerin aşılanacağını duyurdu.

D vitamini koronavirüsü önler mi? İşte D vitamininin faydalarıD vitamini koronavirüsü önler mi? İşte D vitamininin faydalarıTürkiye ilk koronavirüs aşısını ne zaman uygulayacak?Türkiye ilk koronavirüs aşısını ne zaman uygulayacak?

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN