İnaktif aşı ne demek? mRNA nedir?

İnaktif aşı ne demek? mRNA nedir?

Aşı gündemiyle toplanan Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Bakan Koca, inaktif virüs aşısının temini için sözleşme imzalandığını belirtti. Koca, mRNA aşısı için de görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.

Aşılar, inaktif ve canlı olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Ölü aşı anlamına gelen inaktif aşının, canlı aşılara göre bağışıklık zamanı kısadır. mRNA ise sentezlenecek bir proteinin amino asit dizisine karşılık gelen kimyasal şifreyi taşıyan moleküllerdir.

İNAKTİF AŞI NE DEMEK?

Kimyasal ya da fiziksel yöntemlerle öldürülmüş m.o.ları içeren aşılara inaktif aşı denir. Hangi tip m.o. olursa olsun ekzojen antijen biçiminde algılanıyorlar. Antijen sunan hücreler tarafından işlenip yardımcı T lenfositlerine sunulurlar ve humoral immun cevap oluştururlar. Hücredışı bakterilerin sebep olduğu infeksiyonlarda etkilidir. Canlı aşılara nazaran bağışıklık zamanı kısadır.

MRNA NE DEMEK?

Mesajcı RNA, sentezlenecek bir proteinin amino asit dizisine karşılık gelen kimyasal şifreyi taşıyan bir moleküldür. mRNA, bir DNA kalıptan transkripsiyon yoluyla sentezlenir ve protein sentez yeri olan ribozomlara, protein kodlayıcı bilgiyi ulaştırır.

inaktif-asi-ne-demek.jpeg

BAKAN KOCA’DAN AŞI AÇIKLAMASI

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısıyla ilgili toplanan Bilim Kurulu toplantısı sonrası yazılı açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sözleşme yapılan aşının ilk kısmının Türkiye'ye 11 Aralık 2020 tarihinin ardından gelmesinin beklendiğini, ilk aşamada sağlık çalışanları, engelli ve korumaevlerinde kalanların, 65 yaş üstü ile yaşlı ve kalabalık yerlerde yaşayanların aşılanacağını duyurdu.

Türkiye'de seçkin bilim adamlarından oluşan Bilim Kurulu üyelerinin hiçbir karşılık beklemeden yoğun çalışmalarının bu sürecin yönetilmesinde önemli fayda sağladığını anımsatan Koca, kurulun düzenli olarak toplandığını, bilim insanlarının korunma, tanı, takip ve tedavi konularında görüşlerini paylaştığını, bilimsel gelişmeleri ve ortaya çıkan yeni durumları değerlendirdiğini, rehberler, kılavuzlar ve algoritmalar hazırlayarak mücadeleye yol gösterdiğini kaydederek, Türkiye'nin de içinde bulunduğu birçok ülkenin aşı geliştirme çalışmaları için tüm bilimsel birikim ve maddi kaynaklarını seferber ettiğini, koronavirüs salgınına karşı daha etkili bir korunma sağlayabilmek adına çaba gösterdiğini kaydetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN