Ümit Özdağ kimdir?

Ümit Özdağ kimdir?

Milliyetçi çizgideki İyi Parti'nin kurucuları arasında yer alan siyasetçi Ümit Özdağ, 2015-2018 yılları arasında MHP milletvekili olarak görev yaptı. 2019 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde aday oldu fakat seçilemedi.

Milliyetçi Hareket Partisi'nde (MHP) Devlet Bahçeli'ye karşı genel başkanlık yarışına giren Ümit Özdağ, iki kez MHP'den ihraç edildi. Meral Akşener'in liderliğindeki İyi Parti'de genel başkan yardımcılığı yaptı. Devlet görevlisi babasının Japonya'da görev yapması nedeniyle Tokyo'da hayata gözlerini açtı.

ÜMİT ÖZDAĞ'IN HAYATI

3 Mart 1961 tarihinde Japonya'nın başkenti Tokyo'da dünyaya geldi. Siyasetçi ve yazar olmasının yanı sıra siyasal bilimleri profesörüdür.

MHP Kadın Kollarının ilk genel başkanlığını yapan Gönül Özdağ ile Milli Birlik Komitesi üyesi olarak 27 Mayıs 1960 darbesine katılan kurmay yüzbaşı Muzaffer Özdağ'ın oğludur. Milli Birlik Komitesi içinde Alparslan Türkeş ile birlikte hareket eden babası, 13 Kasım 1960'ta Japonya'ya hükümet müşaviri olarak gönderildi.

Lisans eğitimini Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi'nin siyasal bilgiler, felsefe ve iktisat fakültelerinde tamamlamış ve yüksek lisans çalışmasını Türkiye'de planlı kalkınma ve Devlet Planlama Teşkilatı üzerine hazırlamıştır.

Türkiye'de Gazi Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra uzun yıllar üniversitelerde ders veren Ümit Özdağ, 2001 yılında profesörlük unvanı aldı.

1999'da Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi'ni, 2003'te Diyanet Araştırmaları Merkezi'ni, 2006'da ise 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü'nü kurdu. Bu düşünce kuruluşlarında yaptığı çalışmalarla ve yayınlarla Türk dış politikasına katkıda bulundu. Hâlen 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmaktadır.

MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ

MHP'nin 19 Kasım 2006'da yapılacak 8. Olağan Kongresi öncesinde Devlet Bahçeli'ye karşı genel başkanlığa aday olduğunu açıkladı. Fakat kongreden 2 gün önce MHP yönetimi tarafından partiden ihraç edilmesi üzerine kongrede aday olamadı.

Mahkeme kararıyla yeniden MHP üyesi olan Ümit Özdağ, partisinin Gaziantep 1. sıra adayı olarak girdiği Haziran ve Kasım 2015 genel seçimlerinde TBMM milletvekili seçildi.

14 Kasım 2015'te MHP Genel Başkan Yardımcılığına getirildi. Parti içi demokrasi gereğince kongre düzenlenmesini talep ederek 24 Şubat 2016 tarihinde bu görevinden istifa etti. 9 Nisan 2016'da MHP Genel Başkanlığına aday olduğunu açıkladı.

MHP'EN İKİNCİ KEZ İHRAÇ EDİLDİ

20 Ekim 2016 tarihinde MHP Genel Merkezi tarafından parti tüzüğünün bazı maddelerini ihlal ettiği gerekçesi ile kesin ihraç talebiyle Merkez Disiplin Kurulu'na sevk edilen Özdağ, 15 Kasım 2016 tarihinde partiden ihraç edildi.

2018 seçimleri 27. dönem İyi Parti İstanbul milletvekili adayı oldu ve Millet İttifakı'nın barajı geçmesiyle Meclis'e girdi. Ümit Özdağ, 2019 yerel seçimlerde İyi Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı oldu ancak seçilemedi.

16 Kasım 2020 günü İyi Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu'ya yönelik açıklamaları nedeniyle Ümit Özdağ'ın Disiplin Kurulu tarafından partiden ihraç edilmesine karar verildi. 

Burçin Bulur Özdağ ile evli olan Ümit Özdağ'ın, Alp adında bir oğlu vardır.

1961 doğumlu olan Ümit Özdağ, 2020 yılı itibariyle 59 yaşındadır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN