Uyuyan hücre terörü! Güvenli Bölge’de YPG hücreleri hiç ‘uyumadı

Uyuyan hücre terörü! Güvenli Bölge’de YPG hücreleri hiç ‘uyumadı

Güvenli bölge mekanizmasının işleyişine ilişkin belirsizlikler sürerken terör örgütü sınır hattında tahriki sürdürüyor. ‘Yeraltındaki YPG’liler bu kez Akçakale’deki sınır karakoluna havanla saldırdı. İki asker şehit düştü. Bölgeyi kaosa sürükleme hesapları yapan örgütün son bir aydaki saldırılarında can veren sivillerin sayısı ise 65’e ulaştı.

Türkiye 9 Ekim’de Suriye’nin kuzeyindeki YPG oluşumunu yok etmek için başlattığı Barış Pınarı Harekat’nın üzerinden bir tam 51 gün geçti. Ras al Ayn ile Tel Abyad ve çevresini ÖSO ile birilket YPG’den temizleyen TSK’nın bu hamlesine karşın bölgedeki iki süper güç ile yapılan mutabakatlar ise bir türlü sahada karşılık bulmadı.  

19-11/29/mans.png

Ankara, Barış Pınarı Harekatı’nı başlayacağını duyurduktan sonra bölgeyi uzun süredir denetim altında tutan ABD sınır hattından çekildi. ABD Başkanı Donald Trump’ı talimatıyla önce Suriye’den tamamen çekilme kararı alan Amerikan birlikleri daha sonra ise bu kararını revize ederek doğudak petrol bölgelerinde yeniden üstlendi. Sınır hattına ise Rusya ve Şam yönetimi yerleşti. Harekatın en şiddetli olduğu dönemde ABD’den Başkan Yardımcısı Pence ile Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun olduğu üst düzey bir heyet 17 Ekim’de Ankara’yı ziyaret etti. 8 saati aşan toplantıların ardından iki ülke Suriye konusunda mutabakata vardı. Buna göre Türkiye’nin harekat bölgesinden ABD çekilecek, bu bölgedeki YPG unsurlarının da 30 kilometre güneye gitmesi sağlanacaktı. Mutabakatın hemen ardından bölgeden hızla çekilen ABD birlikleri yerlerini ve üslerini Ruslara bıraktı. Bu gelişmeler yaşanırken ikinci zirve ise Rusya’da gerçekleşti. Rusya lideri Putin eli Soçi’de yine uzun bir görüşme yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan tarihi bir mutabakata imza attı. 10 maddelik mutabakatın da ana ekseni YPG’nin sınır hattında 30 kilometre güneye çekilmesi, Barış Pınarı Harekatı kapsamı dışında kalan bölgelerde ortak kara devriyelerin gerçekleştirilmesini öngörüyordu.  

Ancak diplomaside kazanılan bu iki önemli başarı sahada tam anlamıyla karşılık bulmadı. Rusya YPG’ye çekilmesi için verilen 120 saatlik süre dolmadan işlemin tamamlandığını duyurdu. Türk Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Bakanı Hulusi Akar da bu açıklamanın sahada büyük oranda karşılığının olduğunu ancak YPG’nin uyuyan hücrelerinin ise halen faal olduğunu açıkladı. Bu uyuyan hücreler Barış Pınarı Harekatı bölgesinde ise o günden bu yana hiç durmadı. Tel abyad’da iki Ras el Ayn’da 1, Tel Abyad köylerinde 2 olmak üzere toplam 5 büyük bombalı saldırı gerçekleştiren YPG’nin uyuyan hücreleri en az 60’tan fazla sivilin ölümüne 150’den fazlasının da yaralanmasına neden oldu.  

‘Güvenli Bölge’den son eylem ise TSK’yı hedef aldı. Genelkurmay Başkanlığı Tel Abyad bölgesinden yapılan havan ve roket atışlarıyla hedef alınan Akçakale’deki sınır karakolunda 2 askerin şehit düştüğünü 4 askerin de yaralandığını duyurdu. Böylece ANKA’nın haberine göre harekat başladığı günden bu yana şehit düşen TSK mensubu sayısı da 18’e ulaştı. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN