Uzmanlardan mutasyonlu koronavirüs açıklaması: Henüz telaşlanacak bir durum yok

Uzmanlardan mutasyonlu koronavirüs açıklaması: Henüz telaşlanacak bir durum yok

Tüm dünyada, Kovid-19 aşı çalışmaları sürerken, İngiltere'de ortaya çıkan ve yüzde 70 daha bulaşıcı olan mutasyonlu koronavirüs paniğe neden oldu. Uzmanlar ise mutasyonlu koronavirüsle ilgili, 'Henüz telaşlanacak bir durum yok' diyor.

İngiltere'de, ilk olarak Aralık 2019'da Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) daha hızlı yayılan yeni bir türünün keşfedildiğini açıklamasının ardından başta Avrupa Birliği (AB) olmak üzere neredeyse tüm dünyada panik havası esmeye başladı.

Henüz Kovid-19'un aşı çalışmaları sürerken, "mutasyona uğramış koronavirüs" haberi hem hastalığın yayılma hızına hem de hali hazırda üretilen aşıların söz konusu yeni türe karşı etkili olup olmayacağına dair endişeleri tetikledi.

Uzmanlar ise koronavirüsün yüzde 70'e varan oranlarda daha bulaşıcı olduğu belirtilen mutasyonuyla ilgili "Henüz telaşlanacak bir durum yok" diyor.

'DAHA BULAŞTIRICI OLDUĞU DOĞRULANMIŞ DEĞİL'

Aynı zamanda Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı olan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, söz konusu yeni tür için "Henüz gerçekten daha bulaştırıcı olduğu bile laboratuvar ve klinik verilerle doğrulanmış değil" dedi.

Sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda ayrıca "Mutasyon eğer gerçekten orijinal virüsten daha hızlı yayılıyor ise, salgının bitmesi için beklediğimiz mutasyonun başlangıcı da olabilir" diyen Ceyhan şu ifadeleri kullandı; "Çünkü o mutasyonda virüsün daha bulaşıcı, ancak zararsız hale gelmesini bekliyoruz. Yani ilk değişiklik gerçekleşmiş olabilir"

DSÖ: ENDİŞE EDİLECEK BİR DURUM YOK

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan ise söz konusu yeni türe ilişkin endişe edilecek bir durum olmadığını belirterek, bunun virüs evriminin normal bir parçası olduğunu bildirdi.

Ryan, son birkaç ayda yeni tip koronavirüsün "birçok türünün" ortaya çıktığı bilgisini paylaşarak, "Bazıları başarılı oldu, bazıları ise kendilerini Covid-19'un itici gücünün bir parçası olarak kabul ettiremedi" ifadesini kullandı.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus da Covid-19'un daha hızlı yayılan türünün "ciddi hastalık veya ölüme" neden olduğuna dair hiçbir kanıt olmadığını belirtmişti.

'MUTASYONLU VİRÜS AŞILARI ETKİLEMİYOR'

DSÖ'nün Covid-19'a karşı mücadele ekibi lideri Maria Van Kerkhove de yeni virüsle ilgili soruları yanıtladı. Kerkhove, "İngiltere, yeni tip koronavirüsün daha fazla yayılan türünün aşıları etkilemediğini" belirtti.

'DAHA FAZLA ÖLÜME NEDEN OLDUĞUNA DAİR BİR KANIT YOK'

İngiliz yetkililer de yeni varyantın daha ciddi hastalıklara veya daha fazla ölüme neden olduğunu düşünmediklerini, ancak çok daha hızlı yayıldığı için vaka sayılarında büyük sorunlara neden olabileceğini belirtiyor.

İngiltere'nin baş tıp görevlisi Profesör Chris Whitty yaptığı açıklamada, "Yeni türün daha yüksek bir ölüm oranına neden olduğunu ya da aşılar ile tedavileri etkilediğini gösteren hiçbir mevcut kanıt yok, fakat bunu doğrulamak için çalışmalar ivedilikle devam ediyor" dedi.

İngiliz hükümetinin bilim danışmanı Sir Patrick Vallance da bu varyantın daha fazla hastaneye yatışa neden olduğuna dair hiçbir kanıt olmadığını, şimdilik bunun bir bulaşma sorunu olduğunu söylemişti.

'DAHA KOLAY YAYILDIĞINI DOĞRULAMAK BİRKAÇ HAFTA SÜRER'

ABD'nin Covid-19 salgınındaki baş bilim danışmanlarından İmmünoloji Profesörü Moncef Slaoui ise Birleşik Krallık'taki bilim insanlarının virüs türünün daha kolay yayılıp yayılmadığını doğrulamak için hala çalıştığını söyledi.

"Virüsün daha kolay yayıldığını doğrulamak için hayvan çalışmalarına ihtiyaç var" diyen Slaoui, bu sürecin de birkaç hafta sürdüğünü ifade etti. Profesör ayrıca varyantın daha ciddi hastalığa neden olduğuna veya daha ölümcül olduğuna dair hiçbir kanıt olmadığını da yineledi.

MUTASYONLU KORONAVİRÜS NEDİR?

Bu varyant, VUI-202012/01 olarak isimlendirildi. VUI öneki, Aralık 2020 içerisinde incelemeye alınan ilk yeni virüs varyantı olduğu için, "İnceleme Altındaki Varyant" anlamına gelen "Variant Under Investigation" sözcüklerinin ilk harflerinden geliyor. 

Bu varyant, 17 farklı mutasyon ile diğer soy hatlarından ayrılıyor. Bunlardan en önemlisi, N501Y adı verilen bir mutasyon. Bu, virüsün aminoasit dizisindeki 501 numaralı aminoasit olan asparajin (N) aminoasidinin tirosin (Y) aminoasidine dönüşmesi anlamına geliyor. Bu mutasyon, koronavirüsün ACE2 reseptörlerine bağlanarak insan hücrelerine girmesini sağlayan ve virüse meşhur "taç" görünümünü veren mızrak proteinlerinde meydana geldiği için önem arz ediyor. Teorik olarak bakıldığında, bu mutasyon virüsü daha bulaşıcı yapabilir ve insanlar arasındaki geçişini hızlandırabilir. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN