Prof. Dr. Uğur Şahin'den rahatlatan açıklama: Aşı mutasyona uğramış virüse karşı da etkili

Prof. Dr. Uğur Şahin'den rahatlatan açıklama: Aşı mutasyona uğramış virüse karşı da etkili

Pfizer ve Biontech'in ortak geliştirdiği Kovid-19 aşısının mimarlarından Prof. Dr. Uğur Şahin'den 'mutasyon virüs' ile ilgili rahatlatan açıklama geldi: Aşının sağladığı bağışıklık tepkisi, her virüs varyasyonunu etkisiz hale getirdi.

Dünya mutasyona uğramış virüs paniği yaşarken, Dünya Sağlık Örgütü'nün ardından bir rahatlatan açıklama da Pfizer ve Biontech'in ortak geliştirdiği Kovid-19 aşısının mimarlarından Prof. Dr. Uğur Şahin'den geldi.

"20 VİRÜS VARYASONU ÜZERİNDE DENEDİK"

Şahin, geliştirdikleri Kovid-19 aşının İngiltere'de mutasyona uğrayarak ortaya çıkan koronavirüse karşı da koruma sağlayacağına inandığını söyledi.

Dpa'ya konuşan Şahin, bilimsel açıdan ihtimalin yüksek olduğu belirterek "Aşıyı mutasyona uğramış yaklaşık 20 virüs varyasyonu üzerinde test ettik. Aşının sağladığı bağışıklık tepkisi, her virüs varyasyonunu etkisiz hale getirdi" diye konuştu. 

"ŞU ANDA GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE MUTASYONA UĞRADI"

Virüsün şu anda güçlü bir şekilde mutasyona uğradığını ifade eden Şahin, testlere devam etmeleri gerektiğini ve bunun da yaklaşık iki hafta süreceğini belirterek "Ancak (aşının) etki mekanizmasınının önemli ölçüde etkilenmeyeceğine eminiz" diye konuştu. 

Kovid-19 aşısında kullanılan antijenin (antikor üreten madde) bin 270 aminoasitten oluştuğunu söyleyen Şahin, bunlardan dokuzunun mutasyona uğradığını ve bunun da aminoasitlerin yüzde biri bile olmadığını ifade etti.

"KAÇAMAYACAĞI KADAR ÇOK KENETLENME NOKTASI VAR"

Şahin "Aşımız tüm proteini görüyor ve çoklu bağışıklık tepkileri geliştiriyor. Dolayısıyla virüsün kaçamayacağı kadar çok kenetlenme noktası var" dedi. Şahin, ancak bunun virüsün yeni türünün zararsız olduğu anlamına gelmediğini de belirtti. 

Şahin, geliştirdikleri aşının haberci molekül olan mRNA bazlı olduğunu vurgulayarak bu aşının prensipte virüsün yeni varyasyonlarına karşı etki sağladığını kaydetti.

DSÖ: ENDİŞEYE GEREK YOK

Dünya Sağlık Örgütü'nden Mike Ryan da İngiltere'de ortaya çıkan ve mutasyona uğrayan virüs ile ilgili endişe edilecek bir durum olmadığını söyledi. 

Ryan, son birkaç ayda koronavirüsün 'birçok türü'nün ortaya çıktığı bilgisini paylaşarak "Bazıları başarılı oldu, bazıları ise kendilerini Kovid-19'un itici gücünün bir parçası olarak kabul ettiremedi" dedi. 

İngiltere'de ortaya çıkan ve yüzde 70 daha hızlı yayıldığı tespit edilen virüs için Ryan, şöyle konuştu: "Bir denge bulmak zorundayız. Şeffaf davranmak çok önemli. Halka gerçeği olduğu gibi anlatmak çok önemli. Ancak bunun virüs evriminin normal bir parçası olduğunu iyi anlatmak da önemli." 

NE OLMUŞTU?

İngiltere'de koronavirüsün (Kovid-19) yüzde 70 daha hızlı yayılan bir türünün ortaya çıkması paniğe yol açmış, aralarında Türkiye'nin de olduğu çok sayıda ülke İngiltere'ye seyahat yasağı getirmişti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, yeni türün yüzde 70 daha hızlı yayıldığını tespit ettiklerini ancak daha öldürücü olduğuna dair bir veri bulunmadığını açıklamıştı.

Daha ölümcül olduğuna veya aşıları etkisiz kılacağına dair henüz bir veri bulunmasa da ülkeler, peş peşe İngiltere'yle sınırlarını kapatmıştı. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika'dan Türkiye'ye uçuşlarda geçici durdurma kararı alındığını duyurmuştu. 

VİRÜS İLK KEZ MUTASYONA UĞRAMADI

 

 

Yeni tür endişeye neden olsa da Kovid-19'un daha önce de mutasyona uğradığı biliniyor. Şimdiye kadar, en az 7 Kovid-19 ana grubu tespit edildi. 

 

Geçen yıl Aralık ayında Çin'in Vuhan kentinde görülen orijinal tür, L grubu olarak bilinirken, daha sonra 2020'nin başında 'S' ve ardından 'V' ve 'G' grupları gelişti.

 

'G' grubu en yaygın olarak Avrupa ve Kuzey Amerika'da görüldü ve 'GR', 'GH' ve 'GV' isimleri verilen mutasyonlara uğradı.

 

Bu arada, orijinal 'L' grubu, daha hızlı önlem alınması sayesinde, Asya'da değişikliğe uğramadan daha uzun süre varlığını sürdürdü. 

 

Daha az sıklıkta diğer birkaç mutasyon da 'O' adı altında gruplandırıldı. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN