Prof. Dr. Uğur Şahin: Normalleşme 2021'in sonunda

Prof. Dr. Uğur Şahin: Normalleşme 2021'in sonunda

Pfizer/BionTech tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının arkasındaki isim olan Prof. Dr. Uğur Şahin, aşının Türkiye'de geliştirilmesi için girişimlerinin olduğunu söyledi. Şahin, ayrıca normalleşme için 2021 sonunu işaret etti.

Pfizer/BionTech tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının arkasındaki isim olan Prof. Dr. Uğur Şahin katıldığı televizyon yayınında çok önemli açıklamalar yaptı. 

"2021 BAŞINDA AŞILARI GÖNDERMEYİ PLANLIYORUZ"

Şahin, Türkiye'nin ilk aşamada 550 bin aşı gönderileceğini belirterek, "2021 yılının başında aşıları göndermeyi planlıyoruz. 4,5 milyon dozu mart ayının sonuna kadar yollamayı hedefliyoruz. Çok mutluyuz aşımızı Türkiye'de göndermekten dolayı sevinçliyiz" dedi.

"TÜRKİYE'DE DE ÜRETME GİRİŞİMLERİMİZ VAR"

Türkiye'de aşının üretilip üretilmeyeceğine dair sorulara cevap veren Şahin, "Üretimleri Pfizer ile gerçekleştiriyoruz. Aşımız Türkiye'de de üretme girişimlerimiz var. Ama 2021 yılı içerisinde olur mu bilemiyorum. Türkiye'ye aşılar Avrupa'dan gelecek" diye konuştu.

"MUTASYON HENÜZ AŞIMIZ ÜZERİNDE TEST EDİLMEDİ"

Şahin, virüslerin mutasyona uğramasının normal olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"İngiltere'deki mutasyon henüz aşımız üzerinde test edilmedi 10 gün içerisinde test edip bu sonucuna ulaşacağız. mRNA teknolojisi üzerinde 20 yıldır çalışıyoruz. Bunun en büyük avantajı 2-3 hafta içerisinde aşıyı üretim seviyesine getirebiliyoruz. Bilimsel açıdan bu teknoloji bir mihenk taşı. Aşılar kısa süre içerisinde güvenli olarak geliştirilebiliyor. Bu sayede önümüzdeki yıl 1 milyar dozdan fazla aşıyı dünyaya dağıtabileceğiz."

"AŞIMIZIN 4 AY KORUYUCULUĞU VAR"

Aşının koruyuculuğuna dair açıklamalarda bulunan Şahin, "Aşımızın 4 ay koruyuculuğu var. 2 yıl içerisinde tüm verileri toplayacağız. Aşıların ilk 2 ay içerisinde genel verileri belli olur izim verilerimizde de bir değişiklik olacağını beklemiyoruz. Herhangi bir endişemiz yok" dedi.

"YAN ETKİSİ DİĞER AŞILARDAKİ GİBİ"

Şahin, aşının yan etkilerini şöyle sıraladı: "Aşının yat etkileri genel aşılarda olduğu gibi baş ağrısı, aşı olan bölgede ağrı, ateş vs... Diğer tüm aşılardaki genel yan etkiler mevcut, alerji konusunda henüz bir yan etki verisi yok."

NORMALLEŞME 2021'İN SONUNDA

Bu kışın insanlık için çok zor olacağını söyleyen Şahin, "Özellikle yaşlılarımız ve sağlık çalışanlarının aşıyı alması gerekiyor. Farklı şirketlerin ürettiği aşılarda var. Önümüzdeki yılın yaz aylarının sonunda büyük ölçüde aşılama tamamlanırsa 2021'in sonunda yavaş yavaş normal bir yaz ve kış yaşayacağız" dedi.

"ENDİŞEYE GEREK YOK"

Virüslerde mutasyon oldukça virüsün kendi kendini yok edeceğine ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine Uğur Şahin şu yanıtı verdi: "İnsanların endişe edeceği bir konu olarak görmüyorum. Bu her zaman olan bir şey. Kimsenin endişe duymasına gerek yok."

"ÇİN AŞISI DİYE SAKINCA OLMASIN"

Çin’den gelen aşıyı değerlendiren Şahin, "Şimdi Çin’den gelen aşı da etkili olduğunu gösteriyor. Galiba yüzde 85, yüzde 86 etkisi var. Bu güzel ve etkili bir aşı sayılır. Çin aşısı veya BioNTech aşısı veya başka devletin aşısı diye hiç sakınca olmasın. Çinliler de bu aşıyı uzun bir şekilde deneylerden ve klinik testlerden geçirdi. Mühim olan yeterince sayıda aşı Türkiye’de olması lazım. Şimdiye kadar gördüğüm bütün aşılar iyi etki gösteriyor ve yardım edebilir." diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN