İngiltere’de mutasyonlu koronavirüs paniği

İngiltere’de mutasyonlu koronavirüs paniği

İngiltere’de bulunan koronavirüsün mutasyona uğramış yeni versiyonu, virüsün mevcut formundan daha hızlı yayılıyor. Bulaşma kabiliyeti ise eskine göre yüzde 70 daha fazla.

KARAR | AVRUPA

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, mutasyona uğramış korona virüsün yayılma hızının klasik korona virüsüne oranla daha yüksek olduğunun tespit edildiğini söyledi. İngiltere’de keşfedilen mutasyona uğramış virüsün yayılma hızının çok yüksek olduğunu söyleyen uzmanlar, yeni virüsün Almanya’daki vaka artışlarının da sebebi olabileceğini söyledi.

Londra’da basına konuşan Johnson mutasyona uğramış yeni virüsün çok daha hızlı yayıldığını tespit ettiklerini söylerken, piyasaya sürülen aşıların bu yeni virüse karşı etkisinin az olabileceği yönünden henüz bir bulgunun olmadığını da sözlerine ekledi.  Yeni virüs hakkında çok az şey bilindiğinin altını çizen Johnson, bu virüsün daha fazla ve daha ağır hastalığa yol açıp açmadığının henüz bilinmediğini ayrıca yeni virüsün yüksek ölüm oranlarına sebep olup olmadığının da tespite edilemediğini vurguladı.      

resim1-16900373.jpg
İngiltere Başbakanı Boris Johnson

ÖNLEMLER SIKLAŞTIRILDI

İngiltere hükümeti mutasyona uğramış korona virüs dolayısıyla Pazar gününden sonra kısıtlamaları arttırdı. Johnson yaptığı açıklamada ‘‘Eğer virüs saldırı yöntemini değiştiriyorsa biz de savunma yöntemimizi değiştiririz‘‘ dedi. İngiltere bu zamana kadar üç aşamalı olarak kurguladığı korona savunma sisteminin dört aşamalı olarak yeniledi. Yoğun önlem alınan yerlere Londra’nın yanında ülkenin güney doğusundaki bazı bölgeler de dahil edildi.

MECBUR OLMAYAN EVDEN ÇIKAMIYOR

Önlem alınan kentlerde vatandaşlar işe ve doktora gitmek gibi, yalnızca önemli bir gerekçe söz konusu olduğundan evlerinden çıkabilecek. Johnson noel döneminde başka hanelerde oturan akrabaları ziyaret etmenin yasak olduğunun altını çizerek, ‘‘Noeli planladığımız gibi geçiremeyeceğiz‘‘ dedi. Yaşam için birinci dereceden önemli olmayan spor ve güzellik salonları gibi işyerleri hizmet veremeyecek. Dört aşamalı korona güvenlik sistemi uygulanan yerlerde vatandaşlar bu bölgeleri terk edemeyecek.  

resim1-16899866.jpg

VAKALARIN ÇOĞUNDA YENİ VİRÜS

Johnson’un sağlık danışmanları mutasyona uğramış yeni koronavirüsünün yayılma hızının endişe verici olduğunu belirterek, yeni versiyonun hızlı bir şekilde eski versiyonun yerini aldığının altını çiziyor. Yeni versiyon virüs Kasım ayı ortasında bütün Korona vakalarının yüzde 28’lik bir kısmını oluştururken bugün bu oranın yüzde 62’ye çıktığı belirtildi.  İngiltere’nin güneyinde de yeni versiyon vakaların yarısından fazlasını oluşturuyor.  

Bu hızlı yayılmanın nedeni olarak yeni versiyon virüsün insandan insana çok daha kolay geçmesi gösteriliyor. Johnson yeni virüsün eskisine göre yüzde 70 daha çok yayılma kabiliyetine sahip olduğunu açıkladı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın açıklamalarının ardından Dünya Sağlık Örgütü'nden (WHO), mutasyona uğramış koronavirüs hakkında açıklama geldi. Örgüt, İngiltere'deki yetkililer ile "yakın temasta" olduklarını açıkladı. 

Öte yandan yeni mutasyon nedeniyle Hollanda, İngiltere'den yapılan yolcu uçuşlarını yasakladı. Hollanda hükümeti, yasağın 1 Ocak'a dek süreceğini bildirdi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN