DSÖ'den korkutan açıklama: Mutasyon 3 ülkede daha görüldü

DSÖ'den korkutan açıklama: Mutasyon 3 ülkede daha görüldü

DSÖ, ilk olarak İngiltere’de görülen koronavirüsün yüzde 70 daha bulaşıcı ve etkili yeni türünün Hollanda, Danimarka ve Avustralya’da da tespit edildiğini duyurdu.

Vakaların 2 milyonu aştığı İngiltere'den art ardına korkutan açıklamalar geldi. Johnson, virüsün mutasyona uğradığını ve artık yüzde 70 daha fazla bulaşıcı olduğunu duyururken, kontrolü kaybettiklerini söyleyen Sağlık Bakanı Hancock da  “Mutasyona uğramış koronavirüsün bu kadar hızlı yayılacağını tahmin etmiyorduk" dedi.  

Bu gelişmelerin ardından birçok Avrupa ülkesinin mutasyonunun yayılmasını engellemek amacıyla İngiltere'ye uçuşları durdururken, bazı ülkelerin de benzer adımların hazırlığında olduğu öğrenildi.  

ÜÇ ÜLKEDE DAHA GÖRÜLDÜ  

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise İngiltere’de ortaya çıkan koronavirüsün daha etkili türünün Hollanda, Danimarka ve Avustralya’da da tespit edildiğini duyurdu. 

DSÖ’den yapılan açıklamaya göre, Hollanda’da bu ayın başlarında yapılan testler, ülke sakinlerinde yeni Kovid-19 mutasyonu ortaya çıkardı. Yeni mutasyonun ayrıca Danimarka ve Avustralya’da da tespit edildiği kaydedildi. 

İNGİLTERE’YE UÇUŞLAR YASAKLANDI  

Hollanda hükümeti, 1 Ocak’tan itibaren İngiltere ile uçuşları yasakladı. Belçika ve İtalya da benzer kararlar alırken Avusturya, Fransa ve İsveç benzer tedbir alabilecek ülkeler arasında. 

Hollanda hükümeti, “İngiltere’den yeni virüs mutasyonunun getirilme riskini azaltma olasılığını araştırmak” için Avrupa Birliği’nin diğer üye ülkeleriyle birlikte çalışacaklarını açıkladı. 

DSÖ: TAKİP EDİYORUZ 

DSÖ’den Maria Van Kerkhove, BBC’ye açıklamasında, uzmanlarının “salgının başladığı günden bu yana dünya genelinde mutasyonları takip ettiğini” söyledi. 

PROF. ÖZLÜ: KÜRESEL DALGALANMAYA NEDEN OLABİLİR 

Konuya ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden değerlendirmede bulunan Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü B.1.1.7 virüsünün, 2021'de yeni bir küresel dalgalanmaya neden olabileceği uyarısında bulundu.  

Mutasyon hakkında henüz net bir bilgi olmadığını dile getiren Özlü, şu ifadeleri kullandı:  

Bu virüste gözlenen N501Y, Spike 69-70 del ve P681H mutasyonlarının, virüsün daha kolay ve hızlı yayılmasına neden olabileceği, hastalığı geçirenlerde ve aşılananlarda oluşan bağışıklıktan kurtulmasını sağlayabileceği öngörülüyor.  

Hastalığın kliniğini, risk gruplarını ve şiddetini değiştirip değiştiremeyeceğini ise şimdilik bilemiyoruz. 

Umarım kötü senaryo gerçekleşmez. Ama, dikkatli olmamız ve tedbirlere uymakta ihmalkarlık yapmamamız gereken günlerdeyiz. 

NE YAŞANDI?  

İngiltere’nin güneydoğusunda koronavirüsn daha hızlı yayılan yeni türü keşfedilmişti. İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve bir grup bilim insanı tarafından yapılan açıklamada, ülkede keşfedilen yeni türün yüzde 70 daha bulaşıcı olduğu bildirilmişti. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN