İngiltere'de bilim insanlarından 'daha katı önlemler alın' çağrısı

İngiltere'de bilim insanlarından 'daha katı önlemler alın' çağrısı

Yüzde 70 daha bulaşıcı olan yeni bir koronavirüs mutasyonunun tespit edilmesinin ardından dördüncü seviye kısıtlamaların ilan edildiği İngiltere'de Noel'i işaret eden bilim insanları, ulusal çapta daha katı önlemler alınması yönünde uyarılarda bulunuyor.

Yeni bir koronavirüs mutasyonunun ortaya çıktığı İngiltere'de Baş Bilim Danışmanı Sir Patrick Vallance, koronavirüsün mutasyona uğramış yeni varyantını kontrol altına alabilmek için İngiltere'nin daha pek çok bölgesinde, daha fazla kısıtlamaya ihtiyaç duyulacağını söyledi.

'NOEL'DE TEHLİKE ARTABİLİR'

Noel'de insanların hareketliliğinin daha büyük bir tehdidi doğurabileceğini tahmin eden Vallance, açıklamasında önlemleri azaltmak yerine bazı bölgelerde daha da artırabileceklerini belirtti. Vallance, yeni varyantın, vakaların "daha fazla yayılmasına" yardımcı olacağına inandığını ifade etti.

Varyantın mevcut türden daha tehlikeli olduğunu düşünmek için geçerli nedenlerin olmadığını dile getiren Vallance, daha hızlı yayılabilen bu varyanta karşı önlem için doğru sınırlamalara sahip olmaları gerektiğini vurguladı.

Söz konusu yayılımın hızının arttığını aktaran Vallance, "Pek çok alana yayıldığını görüyoruz" dedi.

İNGİLTERE KISITLAMALARDA DÖRDÜNCÜ KADEMEYE GEÇTİ

İngiltere'nin güneydoğu bölgesinde ve Londra'da hafta sonundan itibaren en yüksek önlemlerin alındığı dördüncü seviye kısıtlamalar ilan edildi.

Fransa, İspanya, Hindistan ve Hong Kong da dahil olmak üzere 40'tan fazla ülke, varyantın yayılmasıyla ilgili endişeler nedeniyle İngiltere'den gelen uçuşları da yasakladı.

Hükümet dördüncü kademe önlemlerin alındığı Güneydoğu İngiltere ve Londra'da kuralların gevşetilme planlarını iptal ettiğini açıklarken, İngiltere ve Galler'de yaklaşık 17 milyon insana evlerinden çıkmamaları uyarısını yaptı.

Ancak birden üçe kadar olan önlem düzeylerindeki diğer bölgelerde ise 25 Aralık'ta Noel sebebiyle bazı gevşemelere izin veriliyor.

'ON BİNLERCE YAŞAMA MAL OLABİLİR'

Pek çok bilim insanı da hükümetin hareketsizliğin on binlerce yaşama mal olabileceği ve yeni gerginliğin Birleşik Krallık ve yurt dışına yayılmasıyla "ekonomik, insani ve sosyal bir felaket" riski taşıyabileceği konusunda uyardı.

Manchester bölgesinin halk sağlığı yetkilileri, dördüncü kademe önlemlerin uygulandığı bölgelerden gelen herkesin kendilerini 10 gün boyunca karantinada tutmaları gerektiğini söyledi.

'İNANILMAZ DERECEDE CİDDİYE ALINMALI'

Vallance, virüs varyantının "inanılmaz derecede ciddiye" alınması gerektiğini söylerken, dördüncü kademe önlemlerin önemini de vurguladı.

Guardian'ın haberine göre, University College London'da bulaşıcı hastalık epidemiyolojisi profesörü ve hükümetin Bilimsel Danışma Grubu'nun bir üyesi olan Andrew Hayward, yeni varyantın Birleşik Krallık'ta ve yurtdışına yayılma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Dördüncü kademe bölgelerde yeni varyantın tespit edildiğini ve seyahat kısıtlamalarının da buralarda olduğunu söyleyen Hayward, virüsün yayılımının tüm bölgelerde olduğunu ve ulusal bir kısıtlamanın önemine değindi.

'DAHA FAZLA ÖLÜME YOL AÇABİLİR'

Hayward, yeni varyantın ölümcüllüğünün eskisiyle aynı olması durumunda bile bulaşıcılıktaki artışın, önlemlerin artırılmadığı sürece daha fazla ölüme yol açabileceği görüşünü savundu.

Londra Üniversitesi Epidemiyoloji ve Sağlık Enstitüsünde sağlık psikolojisi profesörü olan hükümetin Bilimsel Danışma Grubu'nda yer alan Robert West de, şu anki önlemlerin virüsün yayılmasını önlemeye yetmeyeceğini söyledi.

West, Uzak Doğu ülkelerinde olduğu gibi sıfır vaka stratejisine geçerek çok daha katı önlemler alınması gerektiğini belirtti.

BİRLEŞİK KRALLIK'TA SON DURUM

Dün açıklanan verilere göre Birleşik Krallık genelinde 33 bin 364 kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı. Koronavirüse bağlı 215 ölüm gerçekleşirken, toplum ölüm sayısı ise 67 bin 616'ya ulaştı.

MUTASYONA UĞRAMIŞ KORONAVİRÜSTE NE FARKLAR VAR?

Sir Patrick Vallance, Kovid-19'un yeni türünün son günlerde artan vaka oranları dikkate alındığında baskın bir tür haline geldiği konusunda uyardı.

Vallance ayrıca yeni varyantın "çoğu virüsün yaptığı protein değişiklikleriyle alakalı" 23 farklılık olduğunu söyledi.

Bu tür ilk olarak ülkede eylül ayında ortaya çıktı ve kasım ayında Londra'daki Kovid-19 vakalarının yüzde 28'inden sorumluydu. Yetkililer, 9 Aralık haftasında ise Londra'daki vakaların yizde 62'sinden fazlasının mutasyon geçiren virüsle enfekte olduğunu açıkladı.

Vallance tüm bu bilgilerin ışığında yaptığı son açıklamada, "Öyleyse bunun bize gösterdiği şey, bu yeni varyantın yalnızca hızlı hareket etmekle kalmayıp, iletim kabiliyeti açısından gelişmesi, aynı zamanda da baskın tür haline gelmesidir. Aktarım açısından diğerlerini yeniyor" şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN