Mutasyon nedir? Varyant nedir? Bilim Kurulu üyesinden açıklama

Mutasyon nedir? Varyant nedir? Bilim Kurulu üyesinden açıklama

Dünya, yeni tip corona virüs salgınıyla mücadelesini sürdürürken, İngiltere’de mutasyona uğrayan virüs, panik yarattı. B117 adı verilen varyantın yayılımının daha hızlı olduğu vurgulanırken, daha az ölümcül olduğu söyleniyor.

Bilim Kurulu üyesi Özlü de B117 virüsünde gözlenen Spike 69-70 del, N501Y ve P681H mutasyonlarının, virüsün daha kolay ve hızlı yayılmasına neden olabileceğinin altını çizerken, tedbirlere uyulması gerektiğini vurguladı. Özlü, mutasyona uğrayarak ortaya çıkan bu yeni varyantın 2021 yılı için yeni salgın hâline dönüşebileceğini iddia etti.

MUTASYON NEDİR?

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Kovid-19 Sözlüğü'nde paylaşılan bilgilere göre mutasyon;

Bir organizmanın ya da virüsün genetik materyalinde yaşanan kalıcı değişikliğe verilen addır.

RNA virüslerinde DNA virüslerine nazaran daha çok mutasyon görülür. SARS-CoV-2 bir RNA virüsüdür.

VARYANT NE DEMEK?

Varyantın kelime anlamı günlük yaşamda çoğunlukla kullanılan kelimelerden biridir. Fransızca kökenli olan Varyant kelimesinin Türk Dil Kurumu’ndaki (TDK) anlamı şöyledir;

- Efsane, masal, oyun, bilmece, gelenek gibi bir eserin, bir metnin, bir olayın aslından az çok ayrılan değişik biçimli olanı,
- Bir yol şebekesi üzerinde, belli bir noktadan ayrılarak başka bir noktadan aynı yolla birleşen ikinci derecedeki yol,
- Bir dil içerisindeki her türlü çeşitlenmedir.

mutasyon-nedir-varyant-nedir-bilim-kurulu-uyesinden-aciklama.jpeg

BİLİM KURULU ÜYESİNDEN MUTASYON AÇIKLAMASI

Dünyayı etkisi altına alen yeni tip koronavirüsünün (Kovid-19) mutasyona uğramasına ilişkin açıklama yapan Bilim Kurulu üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, İngiltere'den bildirilen B.1.1.7 virüsünün, 2021 yılında yeni bir küresel dalgalanmaya neden olabileceğine dikkati çekerek, bu virüste gözlenen Spike 69-70 del, N501Y ve P681H mutasyonlarının, virüsün daha kolay ve hızlı yayılmasına sebep olabileceğini, hastalığı yaşayanlarda ve aşılananlarda oluşan bağışıklıktan kurtulmasını sağlayabileceğinin öngörüldüğünü belirtti.

Hastalığın risk gruplarını, kliniğini ve şiddetini değiştirip değiştiremeyeceğinin ise şimdilik bilinmediğini kaydeden Özlü, dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak, tedbirlere uyulmasını tavsiye etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN