Mutasyona uğrayan corona belirtileri | B117 virüsü nedir?

Mutasyona uğrayan corona belirtileri | B117 virüsü nedir?

İlk olarak İngiltere’de görülen ve ardından Avrupa’da bazı ülkelerde de görülen mutasyona uğrayan corona virüs belirtileri aslında bilinen Kovid-19 belirtileriyle aynı olsa da mutasyona uğrayan B117 virüsüyle ilgili pek bir bilgi bulunmuyor.

Dünya, henüz yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı direnç gösterememişken, İngiltere’de mutasyona uğrayan corona virüs, tedirginlik yarattı. İngiltere’de mutasyona uğrayan coronaya ‘VUI-202012/01’ ismi verildi. Şimdiye kadar 4 bn mutasyonu bulunan, bu yeni türün daha yaygın şekilde bulaştığı ancak ölümcül etkisinin daha az olduğu ifade edilen mutasyona uğrayan coronanın yayılımını engellemek için Türkiye de dâhil olmak üzere birçok ülke İngiltere’ye uçuşları 6 Ocak 2021’e kadar durdurma kararı aldı.

B117 VİRÜSÜ NEDİR?

B 117 virüsü corona virüse göre yüzde 70 hızlı bulaşan bir virüstür. İngiltere'den bildirilen B.1.1.7 virüsünün, 2021'de yeni bir küresel dalgalanmaya neden olabileceği uyarısında bulunan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlü, bu virüste gözlenen Spike 69-70 del, N501Y ve P681H mutasyonlarının, virüsün daha kolay ve hızlı yayılmasına sebep olabileceğini, hastalığı geçirenlerde ve aşılananlarda oluşan bağışıklıktan kurtulmasını sağlayabileceğinin öngörüldüğünü kaydetti.

CORONA VİRÜS MUTASYONA MI UĞRADI?

İngiltere’de bilim danışmanı Sir Patrick Vallance, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) varyantının son zamanlarda artan vaka sayılarına bakıldığında baskın tür hâline geldiği konusunda uyarılarda bulundu.

İngiltere'nin baş tıp görevlisi Profesör Chris Witty de daha yaygın bir şekilde bulaşabilen bu Kovid-19 türünün daha yaygın olduğunu açıkladı.

Yeni corona, İngiltere'deki Kovid-19 salgının merkezinde yer alan SARS-CoV-2 virüsündeki bir mutasyon olarak belirtildi.

İngiltere Halk Sağlığı Enstitüsü’nce (PHE) aralık ayında araştırılan ilk varyant, VUI-202012/01 olarak isimlendirildi.

‘YÜZDE 70 DAHA BULAŞICI’

Diken protein geninde şu anda hemen hemen 4 bin mutasyon yer alıyor. Yeni varyant daha hızlı yayılmasına ve bundan dolayı kontrol edilmesi daha zor olsa da şu anda daha ölümcül olduğuna ya da daha şiddetli semptomlara sebep olduğuna dair hiçbir veri olmadığı açıklandı.

MUTASYONA UĞRAYAN CORONA BELİRTİLERİ NELER?

Ancak yeni corona virüsün eski varyanta göre yüzde 70 seviyesinde daha bulaşıcı olduğu tespit edilmesinden dolayı dikkatli olunması gereken bu virüsün insan sağlığı üstündeki farklı belirtilerinin tam olarak belirlenemediği aktarıldı.

Yeni türlerin her daim daha kötü etkilere sahip olmadığı, daha öz öldürücü olma ihtimalinin bulunduğu ancak aynı şiddete sahip olarak daha hızlı yayıldığı ve daha çok kişinin enfekte olmasına sebep olacağına dair bilgiler paylaşıldı.

Yeni mutasyonun orijinal suştan farklı semptomlara sebep olduğunu gösteren hiçbir belirtinin olmadığı, kontrol testlerinin de aynı kaldığı öğrenildi. Bu varyantta klinik sonucun da farklı olmadığı açıklandı. Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Sistemi, yeni türün aynı semptomları ürettiğini doğrularken, bu da insanların hâlâ kalıcı öksürük, yüksek ateş, tat ve koku kaybı gibi semptomların yaşandığı açıklandı.

MUTASYONA UĞRAYAN CORONAYA KARŞI AŞI İŞE YARAYACAK MI?

Yeni tip koronavirüsün daha yüksek bir ölüm seviyesine sebep olduğu ya da aşıları ve tedavileri etkilediğine dair hiçbir bilginin bulunmadığını söyleyen Profesör Whitty, bunu doğrulamak için ‘acil çalışmaların’ devam ettiğini belirterek, aynı anda insanların virüsün yayılmasını düşürmek adına harekete geçmeye devam etmelerinin her zamankinden daha hayatî olduğunu belirtti.

Aşıya cevap vermemesinin şu an ihtimal kapsamında olmadığını vurgulayan uzmanlar, diken proteininde ortaya çıkan bu mutasyonun bilinen en büyük etkisinin çok daha hızlı yayılmasına neden olduğunu bildirdi.

AVRUPA'DA MUTASYONA UĞRAYAN CORONA PANİĞİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), daha evvel İngiltere’de ortaya çıkan Kovid-19’un daha bulaşıcı yeni bir türünün Danimarka, Hollanda ve Avustralya’da da tespit edildiğini bildirdi. Fransa, Almanya, Belçika, Avusturya, Fransa, İsviçre, Hollanda İngiltere ile karşılıklı uçuşları durdurma kararı aldı.

İngiltere'de koronavirüsün mutasyona uğramış şekli olarak saptanan ve Virus-Variante VUI 2020/12/01 olarak adlandırılan yeni corona virüsten dolayı Avrupa Birliği ve Almanya, İngiltere ile tüm karşılıklı uçuşları durdurma kararı aldı.

Yeni virüsün yüzde 70 daha hızlı yayıldığı ve aşıya karşı nasıl direnç gösterdiği henüz bilinmese de aynı şekilde ölüm vakalarını artırıp artırmayacağı da belli değil.

mutasyona-ugrayan-corona-belirtileri-yeni-virus-ingilterede-gorulduu.jpg

ALMANYA VE AB ÜLKELERİ İÇİN ALINAN KARARLAR ŞU ŞEKİLDE

– İngiltere'de kalan Almanlar, yalnızca Alman Hava Yolları'na ait uçaklarla geri gelecek. İngiltere'den gelen uçaklar bir daha geri gönderilmeyecek. Bundan dolayı, British Airways kullanılmayacak.

– Pazar gece yarısından itibaren 6 Ocak'a dek İngiltere’yle tüm uçuşlar karşılıklı olarak durdurulacak.

– Sağlık personeli ve kamu sağlığını ilgilendiren zorunlu durumlarda, sağlıkçılar uçuş yapacak.

– Yalnızca posta, havayoluyla yük taşımacılığı ve boş uçuşlar serbest bırakılacak.

– Dönüş yolcularını taşıyan uçak personeline, iki ülkede kalan vatandaşları karşılıklı götürdükleri zaman içerisinde yasak olmayacak fakat bu kişiler tekrardan uçuş yapamayacak.


İSVİÇRE DE KAPIYI KAPATTI, HOLLANDA'DA DA GÖRÜLDÜ

Avrupa Birliği devlet başkanları İngiltere’yle bağlantılı diğer ülkelerde de tam izolasyonu konuşuyor. İsviçre’de mutasyonlu koronavirüsünün görüldüğü ülkelere kapılarını kapattı.

Henüz yeni virüsü ve tehlikelerini bilmediklerini söyleyen İsviçre Sağlık Bakanlığı, aşıya karşı reaksiyonunu ve aşının buna karşı etkisini bilmediklerini vurgulayarak, elde çok az veri olduğunu duyurdu.

Hollanda da İngiltere'deki mutasyon değiştirmiş virüsün, Aralık ayı başında ülkede bir vakada görüldüğünü duyurarak, İsviçre ve Almanya’da bu yeni tip virüsle alakalı henüz bir bulguya rastlanmadığını paylaştı.

‘BIONTECH'İN AŞISI İŞE YARAMAYABİLİR’ İDDİASI

Yeni virüsün, özellikle daha evvel aşı geliştirilen başat proteininde alışılmadık seviyede çok sayıda genetik değişikliğe sahip olduğu kaydedilirken, virüsün hücrelere girdiği proteinleri değiştirdiğini ve aşıyı etkisiz kılabileceği bildirildi.

İngiltere'de kullanımına başlanan BioNTech/Pfizer aşısının da bu proteine karşı bir bağışıklık oluşturduğu, yeni corona mutasyonuna karşı aşının işe yaramayabileceği de iddia ediliyor.

FRANSA, AB İLE İŞBİRLİĞİ YAPACAK

Fransız basınında paylaşılan haberlerde de Fransa hükümetinin AB ile işbirliğini değerlendirdiği bildirildi.

İTALYA'DA DA MUTASYONLU VİRÜS

Roma Celio Askerî Hastanesi’ndeki bir hastada mutasyonlu korona virüsününün tespit edildiğini duyuran İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza, hastanın İngiltere’den İtalya’ya giriş yaptığını ve karantinaya alındığını açıkladı.

Yeni mutasyonun korona virüsünün bulaşma endeksini yüzde 0,5 seviyesinde arttırabileceğini belirten Dışişleri Bakanı Luigi di Maio, İngiltere'de koronavirüsün daha hızlı bulaşan yeni bir türünün keşfedildiğini açıklanmasının arkasından bu ülkeyle olan hava yolu ulaşımının 6 Ocak’a dek askıya alan bir kararnameyi imzaladıklarını duyurdu.

Koronavirüs mutasyonu altın fiyatlarını yükselttiKoronavirüs mutasyonu altın fiyatlarını yükseltti

Dünyada mutasyon paniği: Suudi Arabistan kendini kapattıDünyada mutasyon paniği: Suudi Arabistan kendini kapattıİstanbul'da 'mutasyon' önlemi: İngiltere'den gelenlere PCR testiİstanbul'da 'mutasyon' önlemi: İngiltere'den gelenlere PCR testiSon dakika! Koronavirüsün mutasyonu İtalya'ya da sıçradıSon dakika! Koronavirüsün mutasyonu İtalya'ya da sıçradı

DSÖ'den korkutan açıklama: Mutasyon 3 ülkede daha görüldüDSÖ'den korkutan açıklama: Mutasyon 3 ülkede daha görüldüProf. Özlü'den 'mutasyon' uyarısı: Küresel dalgalanmaya neden olabilirProf. Özlü'den 'mutasyon' uyarısı: Küresel dalgalanmaya neden olabilir

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN