Winnie Mandela kimdir?

Winnie Mandela kimdir?

Winnie Mandela, hayat hikâyesi boyunca birçok önemli görevlerde bulundu. Aktivizme dâhil olmasına yol açan bir sosyal hizmet kariyerine başlayan Winnie Mandela, Afrika Ulusal Kongresi lideri Nelson Mandela ile 1958'de evlendi.

Winnie Mandela, 1993'te ANC Kadınlar Ligi'nin başkanı oldu ve ertesi yıl Parlamento'ya seçildi. Bununla birlikte başarılarına; adam kaçırma ve dolandırıcılık suçları gölge düşürdü. Winnie Mandela, 2 Nisan 2018'de Johannesburg - Güney Afrika'da hayatını kaybetti.


WİNNİE MANDELA KİMDİR?

Güney Afrika'nın Transkei bölgesindeki kırsal bir köy olan Bizana'da 26 Eylül 1936'da Nomzamo Winifred Madikizela'da doğan Winnie, 1953'te Jan Hofmeyr Sosyal Hizmet Okulu'nda okumak için Johannesburg'a taşındı. Güney Afrika, Yerli Afrika kökenli vatandaşların sert bir kast sistemine tabi tutulduğu, Avrupalıların ​ise çok daha yüksek seviyede zenginlik, sağlık ve sosyal özgürlüğe sahip olduğu, apartheid olarak bilinen sistemi gördü.

winnie-mandela-kimdirr.jpg

Winnie çalışmalarını tamamladı ve Amerika'da okumak için burs almasına rağmen bunun yerine Johannesburg'daki Baragwanath Hastanesi'nde ilk Siyah tıbbi sosyal hizmet uzmanı olarak çalışmaya karar verdi.

NELSON MANDELA İLE NE ZAMAN EVLENDİ?


1950'lerin ortalarında Winnie, o sırada Güney Afrika'nın ırk ayrımcılığına dayanan apartheid sistemini sona erdirmek amacıyla bir organizasyon olan Afrika Ulusal Kongresi'nin lideri olan avukat Nelson ile tanıştı. İkili, Winnie'nin babasının çiftin yaş farkı ve Nelson'ın kararlı siyasi ilişkileri konusundaki endişelerine rağmen, Haziran 1958'de evlendi. Düğünden sonra Winnie, Nelson'un Soweto'daki evine taşındı. Daha sonra Winnie Madikizela-Mandel adını aldı.

winnie-mandela-kimdirrr.jpg

HAPİS VE LİDERLİK

Nelson, faaliyetleri nedeniyle rutin olarak tutuklandı ve evliliğinin ilk günlerinde hükümet tarafından hedef alındı. Sonunda 1964'te ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı ve Winnie'yi iki küçük kızı Zenani ve Zindzi'yi tek başına büyütmesi için bıraktı. Yine de Winnie, apartheid'i sona erdirmek için çalışmaya devam edeceğini söyledi; ANC'ye gizlice dâhil oldu ve çocuklarını daha barışçıl bir şekilde yetiştirmeleri için şimdiki ismi Esvati̇ni̇ olan Svaziland'daki yatılı okula gönderdi.

Hükûmet tarafından izlenen Winnie Mandela, Terörle Mücadele Yasası kapsamında tutuklandı ve işkence gördüğü hücre hapsinde bir yıldan fazla kaldı. Serbest bırakıldıktan sonra aktivizmine devam etti ve birkaç kez daha hapse atıldı.

winnie-mandela-kimdirrrr.jpeg

Yüzlerce öğrencinin öldürüldüğü 1976’daki Soweto ayaklanmasının ardından, hükümet tarafından sınır kasabası Brandfort'a taşınmaya zorlandı ve ev hapsine alındı. Deneyimi yabancılaştırıcı ve yürek burkan olarak nitelendirdi, ancak BBC'ye 1981'de Siyah Güney Afrika'nın ekonomik gücü ve sistemi tersine çevirme yeteneği hakkında yaptığı açıklamada olduğu gibi konuşmaya devam etti.

1985'te evi yangın bombasına maruz kaldıktan sonra Winnie Mandela, Soweto'ya döndü ve rejimi eleştirmeye devam ederek ‘Ulusun Annesi’ unvanını aldı. Bununla birlikte, apartheid rejimiyle işbirliği yapan siyah vatandaşlara karşı ölümcül misillemeyi onaylamasıyla da tanındı. 

ÖZGÜRLÜK VE ŞİDDET SUÇLAMALARI

Nelson, iç siyasi manevra ve uluslararası öfkenin karmaşık bir karışımıyla, 27 yıl hapis cezasının ardından 1990 yılında serbest bırakıldı. Yıllar süren ayrılık ve muazzam toplumsal kargaşa Mandela'nın evliliğine geri dönülemez bir şekilde zarar verdi ve ikisi 1992'de ayrıldı. Bundan önce Winnie Moeketsi'yi kaçırmaktan ve ona saldırmaktan suçlu bulundu; temyizden sonra, altı yıllık hapis cezası nihayetinde para cezasına indirildi.

Winnie, inancına rağmen ANC'nin Kadınlar Ligi'nin başkanı seçildi. Daha sonra, 1994'te Nelson başkanlık seçimlerini kazanarak Güney Afrika'nın ilk Siyahi başkanı oldu; Winnie daha sonra sanat, kültür, bilim ve teknoloji bakan yardımcılığına getirildi. Bununla birlikte, son derece radikal görülen bağlantıları ve söylemleri nedeniyle, 1995 yılında kocası tarafından kabine görevinden ihraç edildi. Çift, neredeyse kırk yıllık evliliklerinin birkaç yılını birlikte geçirdikten sonra 1996'da boşandı.

Winnie, 1997'de ülkenin Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu huzuruna çıktı ve korumaları tarafından uygulanan cinayetler ve işkencelerle bağlantılı olarak ‘ağır insan hakları ihlallerinden’ sorumlu bulundu. 1999'da Parlamento'ya yeniden seçildi, ancak 2003'te dolandırıcılıktan suçlu bulundu. Mahkumiyeti daha sonra bozulmuş olsa da görevinden istifa etti.

winnie-mandela-kimdirrrrr.jpg

2010’daki Evening Standard röportajında ​​Winnie, Başpiskopos Desmond Tutu ve eski kocasını sert bir şekilde eleştirdi ve Nelson'un eski Güney Afrika Devlet Başkanı FW de Klerk ile Nobel Barış Ödülü'nü kabul etme kararını küçümsedi. Winnie daha sonra açıklamalarda bulunmayı reddetti. 

2012'de kocasının ölümünden bir yıl önce, İngiliz basını Winnie tarafından yazılan ve ANC'yi Mandela ailesine genel tutumu nedeniyle eleştirdiği bir e-posta yayınladı.

ÖLÜMÜ VE MİRASI

Böbrek enfeksiyonunu tedavi etmek için uzun süreli tedavilerinin ardından Winnie, 2 Nisan 2018'de Johannesburg'da hayatını kaybetti.

winnie-mandela-kimdirrrrrr.jpg

Bir aile sözcüsü ölümü doğrulayarak, "Mandela ailesi, hayatının armağanı için derinden minnettar ve onun ölümü karşısında kalbimiz kırılırken, onu seven herkesi bu en dikkat çekici kadını kutlamaya çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Çatışmalara rağmen Winnie, Güney Afrika'nın baskıcı politikalarını sona erdirmedeki rolü nedeniyle hala büyük saygı görüyor. Hikâyesi bir operaya, kitaplara ve filmlere konu oldu, karakteri birçok yapımda birçok farklı oyuncu tarafından yorumlandı. 

1987 televizyon filmi Mandela'da aktris Alfre Woodard tarafından canlandırıldı; Sophie Okonedo tarafından Bayan Mandela (2010) adlı TV filminde; ve Jennifer Hudson tarafından 2011 yapımı Winnie filminde hayatı anlatıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN