Doğum borçlanması nasıl yapılır? Doğum borçlanması hesaplama yöntemi 2022

Doğum borçlanması nasıl yapılır? Doğum borçlanması hesaplama yöntemi 2022

Çalışan kadınlar doğumdan önce ve sonra izin kullanabilmektedir. Bu kapsamda doğum borçlanması yapabilirler. Doğum borçlanmasının ne kadar olduğu merak ediliyor. İşte doğum borçlanması hakkında merak edilen tüm detaylar…

Sigortalı olarak çalışan kadınlar doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olarak doğum izni kullanabilmektedir.Doğumdan sonra kullanılan izinler 10 haftaya kadar çıkabilmektedir. Bu süreç içerisinde Sigortalı kadınlar raporlu olarak bildirilir ve prim ödemesi yapılmaz. Bu süreçte sigortalı olarak çalışan kadınların doğum nedeniyle çalışamadığı süreyi borçlanarak prim ödemesi yapabilmektedir.Bu duruma ise doğum borçlanması adı verilir. İşte doğum borçlanması hakkında merak edilen tüm detaylar…

DOĞUM BORÇLANMASI NASIL HESAPLANIR?

Doğum borçlanması kapsamında iki çocuğa kadar borçlanma yapılabilmektedir. Bu kapsamda 24 ay olarak toplamda 48 ay borçlanma yapılabilir. Borçlanma oranları her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihleri arasında belirlenen asgari ücret artış oranında yapılmaktadır. Borçlanma yapacak olan kişiler en az asgari ücretin %32'si kadar borçlanma yapabilirken en fazla ise bu tutarın 6.5 katı olmaktadır. Doğum borçlanma tutarları şu şekildedir:

Bir günlük borçlanma tutarı:53,38TL

Bir aylık borçlanma tutarı:1601,4TL

Bir çocuk için toplam tutar:38.433,6TL

İki çocuk için toplam tutar:76.867,2TL

Sigortalı olarak çalışan kadınlar bir çocuk için 24 ay yani 720 gün borçlanma yapabilir.

Doğum borçlanması

DOĞUM İZNİ SÜRESİNİN SADECE BİR KISMINI BORÇLANABİLİR MİYİM?

Doğum izni kapsamında borçlanma hakkının sadece bir kısmını kullanabilirsiniz. Yaşlılık aylığı için 60 güne ihtiyacı olan kişiler doğum izninin sadece 2 ayını borçlanabilir.

DOĞUM BORÇLANMASI İÇİN YATIRILAN PARA İADE ALINABİLİR Mİ?

Emeklilik şartını sağlamayan kadınların 2008 yılından sonra yaptıkları doğum borçlanma tutarlarının talep edilmesi durumunda faizsiz olarak iade yapılmaktadır.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN