İşe giriş sağlık raporu nedir, ne işe yarar, nereden alınır? İşe giriş sağlık raporu alma yolları

İşe giriş sağlık raporu nedir, ne işe yarar, nereden alınır? İşe giriş sağlık raporu alma yolları

İş sağlığı ve güvenliği açısından oldukça önemli olan sağlık raporu gönderimi konusunda akıllarda birçok soru işareti belirmektedir. İş için sağlık raporu nereden alabilirim? Sağlık raporu nasıl alınır? Sağlık raporu veren hastaneler hangileri? Aile hekimi iş için sağlık raporu veriyor mu? Gibi sorular merak içerisinde araştırılmaya başlandı. İşte detaylar…

Çalışanlardan işe ilk geldiklerinde fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi, ikametgah belgesi, sağlık raporu gibi belgeler istenmektedir. Bunlardan en önemlisi sağlık raporudur. İş sağlığı sertifikası, kişinin işe uygunluğunun belirlenmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. İş kontrolünün süresi işyerine bağlı olup, çalışma süresi boyunca periyodik sağlık kontrolü olarak tekrarlanan bir sağlık raporudur. İşe başladıktan sonra da verilen periyodik sağlık raporu ilk çalışma raporu ile karşılaştırılır.

PERİYODİK SAĞLIK RAPORU NEDİR?

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre, kanun ve yönetmeliklerin öngördüğü sürelerde işe başlayan ve çalışmaya devam edenlere sunulması gereken rapordur.

İŞ İÇİN SAĞLIK RAPORU NEREDEN ALINIR?

Çalışanların iş sağlığı raporu, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca:

OSGB işyeri hekimi tarafından düzenlenir. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra ilgili doktor çalışanın işe uygunluğunu değerlendirir ve doldurur. Periyodik muayene formu. ve iş için onay verir.

Tehlikeli ve son derece tehlikeli işyerlerinde çalışan işçiler, işe uygun iseler, OSGB'den fizik muayene ve laboratuvar analizlerine göre hazırlanan sağlık raporu almak zorundadırlar. Bu tür iş kollarında işçinin iş sağlığı raporu olmadan işe başlaması halinde işçi başına 1.350 lira para cezası kesiliyor.

İŞ İÇİN SAĞLIK RAPORU ÖZEL HASTANELERDEN ALINABİLİR Mİ?

Özel hastaneler, çalışanlar için çok önemli bir sağlık raporu almak için bu raporu göndermelidir. Özürlü sağlık kurulu raporu, vergiden bağımsız rapor, yabancı muamele raporu, maluliyet raporu, özel donanıma sahip araç ithalatına ilişkin alınan raporlar gibi özel raporlar, usulüne uygun olarak hazırlanmış olsa dahi ibraz edilemez. Özel hastanelerin sağlık raporu verme hakkı yoktur.

10’DAN DAHA AZ SAYIDA ÇALIŞANI BULUNAN VE AZ TEHLİKELİ İŞYERLERİ İÇİN SAĞLIK RAPORU

Kanuna göre 10'dan az çalışanı olan ve daha az tehlikeli olan işyerleri için sağlık raporu aile hekimlerinden veya devlet hastanelerinden alınabilir.

GECE ÇALIŞABİLİR SAĞLIK RAPORU

Çalışma saatleri en geç 20:00'de başlayıp en erken 6:00'da biten ve 11 saati geçmeyen çalışma saatleridir. İşyeri hekimleri, işin niteliğine göre gece vardiyasında çalışanların ek laboratuvar tetkiklerini isterler ve sağlık raporu düzenlerler ve iş/düzenli kontrol formuna “Gece çalışabilir misiniz” doğrulama sonuçlarını girerek sağlık raporu düzenlerler. Gece çalışma sağlık raporu hakkında yasal bir kanun bulunmadığından gece çalışma sağlık raporu aynı zamanda çalışana verilen bir çalışma raporu veya periyodik sağlık raporudur.

YÜKSEKTE ÇALIŞMA SAĞLIK RAPORU

Yüksekte çalışmaya engel bir durum olmadığını gösteren sağlık raporudur. Yüksekte çalışma kanunu iş sağlığı ve güvenliği limitleri kapsamında olmasına rağmen gece çalışmasına ilişkin sağlık raporu olmadığı gibi yüksekte çalışmaya uygun bir sağlık raporu da bulunmamaktadır. Profesyonel doktor, yüksek pozisyonlarda çalışanların ek laboratuvar testlerini gerektirir. Sonuçlara göre, "yüksekte çalışma" onayı, doktor tarafından düzenlenen sağlık raporunda verilmelidir.

İŞ İÇİN ALINAN SAĞLIK RAPORU ÜCRETLİ MİDİR? ÜCRETİ NEDİR?

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren zorunlu hale gelen iş sağlığı check-up'ları yetkili sağlık birimlerinde ücretli olarak yapılabilmektedir. doktor sağlık raporu için ; Sağlık Bakanlığı için 50 Türk Lirası olan sağlık raporunun bedeli üniversite için Türk Lirasıdır. Sağlık Kurulu raporu için; Sağlık Bakanlığı fiyatı 200 Türk Lirası üniversite fiyatı ise 300 Türk Lirasıdır. İşyeri hekimlerinin sağlık raporu ücretsizdir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN