Yaşlı bakımevinde koronavirüs aşısı olan 22 kişi hayatını kaybetti

Yaşlı bakımevinde koronavirüs aşısı olan 22 kişi hayatını kaybetti

Almanya'da yaşlı bakımevinde kovid-19 aşısı olan 22 kişinin yaşamını yitirmesi, tedirginlik uyandırdı. Ölen yaşlılardan birinin kızını arayarak "Vücudum tamamen griye döndü" dediği belirtildi.

Almanya'nın Leverkusen Rheindorf'taki bir yaşlı bakımevinde kalan 149 kişi, koronavirüsün İngiltere mutasyonu olan B.1.1.7'ye yakalandı ve 15 yaşlı insan, yeni çıkan mRNA tabanlı aşıdan yapılmış olmasına rağmen kovid-19'a bağlı nedenlerle hayatını kaybetti. Bavyera'nın Miesbach Kasabası'nda da aşılanan 7 yaşlı insan da koronavirüsten yaşamını yitirdi.

AŞIDAN SONRA CİLDİ GRİ RENGE BÜRÜNDÜ

28 Aralık 2020'de Almanya'da ilk mutasyona uğramış kovid-19 vakasına rastlandığı, 2 gün sonra ise aşılamanın başladığı açıklandı.

O zaman sadece Pfizer/Biontech'in ürettiği mRNA aşısı kullanılıyordu. Almanya'da halen de bu aşı ile Moderna'nın mRNA tabanlı aşısı kullanılıyor.

Aşılanan 15 yaşlı insan koronavirüsten ölürken, 32 yaşlı insan ile 25 personele daha kovid-19 bulaştı. Yaşlılardan birinin aşıdan sonra kızını arayarak, "Cildim komple griye döndü" dediği ve ertesi gün öldüğü belirtildi.

Bild gazetesine konuşan 91 yaşındaki Johanna Bradke'nin kızı, annesinin ikinci doz aşıyı alacağı gün öldüğünü söyledi.

20210128-2-46596951-62008525.jpg

DİĞER BAKIMEVLERİNE DE BULAŞTI

Pfizer/BioNTech ile Moderna'nın ürettiği, DNA'ya virüsle savaşmayı öğrettiği öne sürülen mRNA aşılarını savunanlar ise, "Ama zaten bu yaşlılar, koronavirüs kaptıkları dönemde aşı olmuşlardı" diyor.

Uzmanlar ise, aşının ilk dozunun az koruma sağladığını, asıl korumanın ikinci dozla mümkün olduğunu belirtiyor.

Rheindorf'un, bu şok ölümlerle ilgili ilk örnek olmadığı, Bavyera'nın Miesbach kasabasında da 7 yaşlının aşıdan sonra öldüğü belirtildi.

Dortmund, Riedstadt, Koblenz'de de aşılanan yaşlılara yeniden corona bulaştığı belirtiliyor.

Özellikle kovid-19'un İngiltere mutasyonunun 1-2 dakika içinde temas eden kişiye bulaştığı açıklanırken, zaten karantinada tutulan ve kimsenin girmesine izin verilmeyen yaşlı bakımevine virüsün nasıl girdiği tam olarak bilinmiyor.

20210128-2-46594479-62003130.jpg

AŞIYA GEREKLİ EKLEMELER YAPILABİLİR

Çin ve Rusya'nın tercih ettiği geleneksel aşılara karşılık Moderna, geleneksel aşı yöntemi yerine elçi-RNA (mRNA) teknolojisini kullanıyor. Bu yöntemi deneyen şirketler arasında BioNTech/Pfizer ve AstraZeneca/Oxford Üniversitesi de yer alıyor.

Bu teknoloji sayesinde herhangi bir mutasyon durumunda aşıya gerekli düzenleme ve eklemelerin hızla yapılabileceği kaydediliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN