Sınav çarkı 6 Haziran’da Duruyor

Pandemiden dolayı bütün öğrenciler mağdur. LGS ve Üniversite sınavlarına hazırlanan öğrencilerin mağduriyetini ise iki ile çarpmak lazım. 

İnsanın hayatının dönüm noktaları var. 

Bana göre insanın hayatının ilk dönüm noktası eğitimi hayatının öznesine alan ebeveynlerin çocukları için LGS. İçinizden abarttığımı düşünüp 12 yıllık eğitim hayatını bir sınava bağlamamın hatalı olduğunu düşünebilirsiniz. Eğitim bilimi açısından da düşünceniz doğru. 

Lakin evdeki hesap ile çarşı aynı değil bizim ülkemizde. 

Kitabi bilgiler kitapta kulağa hoş bir doğru geliyor ve sloganik bir itiraz olarak yüksek sesle söylendiğinde de epey taraftar bulabilir. 

Türkiye’de öğrencilerin başarıları öğrencinin eğitim süreci boyunca kat ettiği yola ve yaşadığı gelişime göre değil de merkezi sınavlarda aldıkları puanlara göre değerlendiriliyor. 

Sorduğum soru verdiğin cevap senin başarındır özetine dayalı eğitimimiz. Bu yüzden LGS eğitimi dert edinen ailelerin çocukları için ilk dönüm noktası. 

Güney Amerika’nın ünlü yazarı Borges’in edebiyat için buna benzer bir yorumu var. 

“Sonat Okullarının Önemli olduğunu da düşünüyorum, önemli olan ne kadar istifade edebildiği. Yazarın kendini entellektüel etiketlenmesi beni ilgilendirmiyor beni asıl ilgilendiren ortaya koydukları sonuçlar.” 

Borges’de Güney Amerikalı ve ortaya konan somut veriye bakıyor neticede. Batı’nın gözüyle geri kalmış coğrafyaların (!) insanıyız ve olaylara bakış tarzlarımız, değerlendirmelerimiz sonuç odaklı. 

Gelelim LGS’ye. LGS öğrencilik dönemlerini okulda geçiren ve şu an ebeveyn olan bizlerin eğitim sistemiyle tamamen farklı bir sınav. 

Bizim dönemde bilgiye ulaşmak zordu. Bilgi sınırlı sayıda bulunan kitaplarda olduğu için merkezi sınavlar bizden bilgiyi ezberlememize dayalı bilip bilmeme odaklı soru sorup başarı puanı sırlaması yaparlardı. 

Ancak geldiğimiz an bilgiye ulaşmak artık kolay. Cebimizde taşıdığımız telefon tuşları kadar yakınız bilmeye bilgiye. 

Dünya eğitim sistemi bizim öğrencilik dönemimize dayalı ve öğretmenlerin hali hazırda kendini yenilemeyip öğrettikleri öğrenime dayalı bir öğrenci istemiyor. 

Türkiye’de LGS ve üniversitelere giriş sınavlarında sadece bilgi odaklı ölçme değerlendirme sınavı yapmıyor. 

Pisa eğitim sistemine dayalı hikayesi olan sınav sorgulaması üzerinden çok yönlü bir sorgulama yapıyor. 

LGS’ye Girecek Öğrencilerde Aranan Özellikler 

LGS’de aranan özellikler, aynı durum üniversite sınavlarına girecek olan öğrenciler için de geçerli, aynı anda sorular üzerinden öğrencilerin bilgi ve davranışını sorgulayan sorular soruyor. 

Müfredat bilgilerini bilmek kafi değil. Bilgiyi yorumlamak ve verilen bilgiden yola çıkarak bilginin üstüne bir ekleme yapmayı istiyor. 

Günlük hayat tabirine indirgeyecek olursak yağ, un, şeker verip öğrenciden helva yapmasını isterken helva yapmayla birlikte ateşin sıcaklığını, pişirme kıvamını, kendine dikkat edip tenini yakamama üzerinden öğrencinin dikkatini, soruna yoğunlaşmayı, zihinsel direncinin dayanıklılığını, anlama gücünü, anladığına doğru yanıt geliştirip geliştirme becerilerini de sorguluyor. 

Ebeveynlerin LGS’ye hazırlanan çocuklarını bilgi ve teste boğmadan önce çocuklarının davranışlarını, hayat tarzını düzene koymaları gerekir. Eğer düzenli hayat tarzına, davranışa sahip değilse öğrenciler konuyu bilmeleri kendilerine fazla bir bir kazanım sağlamayacak. Davranışlarının dağınıklığı zihindeki bilgilerin heba olmasına da neden olur. 

Biraz daha toparlayacak olursak LGS öğrencisinde bulunması gereken temel özellikler: uzun süre masadan kalkmadan farklı soru çözümleri yapmaya uygun bir çalışma. 

Zihinsel direnci bir buçuk saat bir sorunla uğraşmada pes etmeyecek kadar güçlü olma. 

Dikkati, top tüfek seslerine gürültü patırtı trafiğe rağmen önündeki kağıtta yoğunlaşıp dikkat dağıtan her şeye kendini kapatması lazım. 

Kitap okuma alışkanlığı edinip kelime hazinesi zengin, algılama becerilerini kitap okuma üzerinden geliştirmiş ve okuduğunu anlama konusunda sorunu olmayan bir öğrenci olmak. 

Zeka küpü, su doku, bulmaca, kelime oyunu gibi zihni dinç tutan ve aynı anda birçok farklı yoldan sonuca ulaşmayı, cevap bulmayı gerekli kılan pratik ve aktif zihin yapısı elzem sınavda. 

Karşıdaki insanı dinleme sabrı gösterip karşıdakini dinlerken söylediklerini kendi 

İçinde sorgulayıp eleştiren bir cevap geliştirme dinçliği de istiyor sorular. 

Hızlı okumak, hızlı okuma kurslarına gitmek LGS tarzı sorular için çocuklara kurulan tuzaklardır. Şimdiki nesil bilişim oyunlarıyla fıtratından daha hızlı davranarak herkesin diline pelesenk olan “dikkat hatası”yapıyor. Bırakın hızlı okumayı çocukların hızını yavaşlatmak lazım. Sınav süresi uzun, sınavda öğrencilere en çok hata yaptıran davranış, yavaş okuma değil hızlı okuma alışkanlığı. Hızı azaltıp dikkati arttıracak çalışmalar yapmak lazım. 

Marttan beri öğrenciler on line eğitim görmelerinin zararlı davranışlarını da barındırıyor LGS hazırlanan öğrenciler. Ekran öğrencilerin dikkatini dağıtıp uzun süre bir soruda, bir sorunu çözmede yoğunlaşmalarını engellemiş. Bu yıl öğrencilerde bunu bariz görüyorum. Ne kadar çok erkan diyeti o kadar dikkati dağıtan davranışlardan öğrenciler arınmış olur. 

Sınav odaklı öğrencilere yaklaşmayıp evlat odaklı şefkat odaklı merhamet odaklı öğrencilere yaklaşarak hoş sohbetler edip, tüm aile efradının toplandığı keyifli yemek sofralarında çocukların gönlüne dokunan damak tatları çocukların sırtındaki yükü alır ve ağırlığından arınmış çocuklar daha doğru çalışmalar ile amaçlarına ulaşırlar. 

Geçen yıl LGS sürecini bir veli ve öğretmen olarak yaşadım. Süreçten alnının akıyla çıkmış bir ebeveyn olarak yaşadığımız doğru çalışma yöntemlerini hazır sınav takvimi 6 Haziran olarak belli olmuşken paylaşmak istedim. 

Naif bilgi ve zihin direnci zayıf, yoğunlaşma süreleri kısa olan öğrencilerin LGS hazırlanmaları öğrencilerde kalıcı başarı travmaları yaratabilir. Sınava hazırlanmak yerine kitap okuma, spor, sanat etkinlikleriyle çocuğun eğitim hayatına devam etmek daha doğru bir tercih. 

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum