Altın nereye Bitcoin oraya

Son dönemde dijital altın olduğu öne sürülen Bitcoin ile fiziksel altın arasında ciddi bir korelasyon söz konusu. Özellikle altın ve Bitcoin'in hareketleri Mart ayının başından bu yana izlendiğinde bu açıkça görülüyor.

Aşağıdaki görselerde mavi ile gösterilen, Bitcoin'in fiyat hareketleri, turuncu ile gösterilen ise altının fiyat hareketleri. İki grafik alta alta konulduğunda birinin diğerini adeta bir yapbozun iki parçası gibi tamamladığını görüyoruz.

19-03/26/gorsel.jpg

İki varlık arasındaki korelasyon yaklaşık 30 gündür belirgin ve güçlü seyrediyor.

Esasında çerçeveyi biraz daha genişletirsek son 30 gün kadar güçlü olmasa da yine önemli benzerliklere rastlayabiliriz. Örneğin geçtiğimiz Aralık ayının ortasından bu yana her iki varlık da bir yükseliş periyodundaydı. Bitcoin 3200 dolardan, altın 1240'dan başladı. Birkaç ayın ardından altın, 1340 dolara dokunurken Bitcoin de 4100 dolara çıktı. Yani aynı dönemde altın yaklaşık yüzde 10 yükseldi, Bitcoin'de bu oran yaklaşık yüzde 25 olarak gerçekleşti.

Altın, 7 trilyon dolarlık bir piyasa değerine sahip. Bundan dolayı, eğilim aynı olmasına karşın Bitcoin'e nazaran yukarı ve aşağı yönlü hareketleri sınırlı. Bitcoin henüz 70 milyar dolarlık bir piyasa. Altın, 100 kat daha büyük.

Bu bize ne anlatıyor?

İki varlık arasındaki mevcut durumun anlattığı şu: Bitcoin'e atfedilen "dijital altın" niteliği güçleniyor ve yatırımcılar, kripto paraya tıpkı bir altınmış gibi geleneksel varlık muamelesi yapıyor.

Eğilimin devam edip etmeyeceği yakından izlenmeli.

Geçen hafta ne oldu, ne bitti?

Türkiye'de 2. Amatör B Grubu'nda mücadele eden Bolayır Gençlikspor, 32 yaşındaki futbolcu Osman Yusufoğlu'nu 1 ton buğday, 1 ton ayçekirdeği ve 4 bin 500 TL değerinde kripto para Ethereum karşılığında transfer etti.

Bitcoin ağında toplam bilgi işlem gücünü ifade eden hash oranı, son 4 ayın en yüksek seviyesine tırmandı. Hash oranındaki bu büyüme, Bitcoin’in son fiyat yükselişleriyle birlikte 4000’e yükselmesinin ardından blok zincirindeki madencilik faaliyetinin arttığına işaret ediyor.

23 Mart'ta Dolar/TL'nin yükselişinin ardından Türkiye Bitcoin piyasası hareketlendi. Türkiye'deki Bitcoin borsaları, son haftaların işlem hacmi rekorunu kırdı.

Ethereum'un kurucusu Vitalik Buterin, önemli bir itirafta bulundu. Buterin, Ethereum'un akıllı sözleşme alanında liderliğini bir dereceye kadar kaybettiğini kabul etti.

Facebook, sır gibi saklanan Blockchain ve kripto para projesi kapsamında agresif bir işe alım süreci yaşıyor. Şirketin Blockchain ekibinin hali hazırda 50'nin üzerinde olduğu biliniyor ve bunlara ek olarak 22 Blockchain uzmanı daha arıyor.

YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum