İSG Katip uygulamasındaki işveren vekili karmaşasına son verildi

İSG Kâtip uygulamasına işveren vekili olarak erişim sağlayacak kişilerin SGK veri tabanına kaydedilmesi noktasında yaşanan sorunları, “İSG Katip uygulamasında işveren vekili karmaşası” başlıklı yazımda anlatmıştım.

Kısaca özetlemek gerekirse,
İş sağlığı ve güvenliği (İSG) uygulamalarında işveren vekili olarak ataması yapılan kişilerin İSG Kâtip sisteme erişim sağlayabilmeleri için bu kişilerin SGK işyeri tescil kütüklerine işveren vekili olarak kaydedilmesi zorunludur.

Ancak İSG mevzuatında, bir mağaza veya restoran müdürünün ya da bir çalışanın gerekli şartları sağlaması kaydıyla işveren vekili olarak atanması mümkün olmasına rağmen, sosyal güvenlik mevzuatında işveren vekili olarak atanacak kişinin işveren adına ve hesabına, işin veya görülen hizmetin bütününün yönetim görevini yapan kimse olması nedeniyle bir fabrikanın genel müdürü işveren vekili sayılırken aynı fabrikanın pazarlama veya insan kaynakları müdürünün işveren vekili sayılmamasından dolayı, İSG Katip uygulamasına işveren vekili olarak erişim sağlayacak kişilerin SGK işyeri tescil kütüklerine kaydedilmesi noktasında sorunlar yaşanmakta idi.

Diğer sorun ise sosyal güvenlik mevzuatındaki işveren vekili tanımına girmemesine rağmen, İSG Kâtip uygulamasına erişim sağlayabilmeleri için SGK tescil kütüklerine işveren vekili olarak kaydedilen kişilerin, işyerinin SGK’ya olan borçlarından dolayı müşterek ve müteselsil sorumlu tutulması noktasında yaşanıyordu.

Uygulamada yaşanan bu sorunlar, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işyeri tescil kütüklerine “4857-İşveren Vekili (İSG KATİP)” adı altında yeni bir seçenek ilave edilerek giderilmiştir.

Yeni düzenlemeye istinaden,

  • İlk defa sigortalı çalıştırmaya başlanılacak işyerlerinde e-Devlet uygulamaları üzerinden işyeri bildirgesi düzenlenmesi aşamasında İSG hizmetlerinin yürütülmesi noktasında İSG Kâtip uygulamasına erişim sağlayacak kişilerin “4857-İşveren Vekili (İSG KATİP)” seçeneği vasıtasıyla sisteme kaydedilmeleri sağlanmış,
  • Uygulamanın işletime açıldığı tarihten önce tescil edilmiş işyeri dosyalarında İSG Kâtip sistemine erişim sağlayacak kişilerin “4857-İşveren Vekili (İSG KATİP)” seçeneği vasıtasıyla işveren vekili olarak kayıtlarının yapılabilmesi için işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik merkezine bir dilekçeyle başvurulması gerektiği belirtilmiştir.

Ayrıca “4857-İşveren Vekili (İSG KATİP)” seçeneği vasıtasıyla işveren vekili olarak kaydedilen kişiler sosyal güvenlik mevzuatı yönünden işveren vekili sayılmayıp yalnızca iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı yönünden işveren vekili sayılacağından, bu seçenekten tanımlama yapılan kişiler işyerinin prim ve idari para cezası borçlarından da sorumlu tutulmayacaklardır.

Bu noktada, İSG yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla “4857-İşveren Vekili (İSG KATİP)” uygulamasının işletime alındığı tarihten önce işveren vekili olarak SGK tescil kütüklerine kaydedilmiş kişiler adına, şirketin prim ve idari para cezası borçlarından dolayı ödeme emri tebliğ edildiği takdirde, ödeme emrinin tebliğinden itibaren 15 gün içinde sosyal güvenlik mevzuatı yönünden işveren vekili olunmadığına dair kanıtlayıcı belgelerle birlikte ilgili sosyal güvenlik merkezine itiraz edilmesi uygun olacaktır. Ancak ödeme emrine karşı yapılacak itirazın esasen yetkili iş mahkemesine iş mahkemesine yapılması gerektiği göz önünde bulundurularak, sosyal güvenlik merkezine yapılan itirazın reddi veya 15 günlük süre içinde itiraza bir cevap alınamaması halinde ödeme emrinin tebliğinden itibaren 15 günlük süre içinde yargı yoluna başvurulması yerinde olacaktır.

AR-GE PRİM TEŞVİK DÜZELTMELERİ NASIL YAPILACAK?

Otuz Ar-Ge personelimizin 2025/Nisan ayına ait 05746 Ar-Ge gününü 22, 05510 Ar-Ge dışı gününü 8 olarak bildirdik. Ancak Ar-Ge gününün 20 gün olması gerektiği belirtilerek düzeltme yapmamız istenildi. Değişikliği nasıl yapacağız? Feridun K.

MUHSGK uygulamasında kısmi iptal düzenlenmesine izin verilmemektedir. Dolayısıyla 2025/Nisan ayına ilişkin MUHSGK uygulamasından geriye yönelik düzeltme beyannamesi verilmesi halinde 22 günlük 05746 Kanun numaralı tahakkukun tamamı için iptal satırı, ayrıca 22 günlük 0 kanun numaralı asıl satırı açılarak beyanname verilmesi gerekecektir. Bu durumda da 22 günlük Ar-Ge prim desteğine isabet kısmın tamamının gecikme zammıyla birlikte ödenmesi gerekecektir.

Buna karşın kısmi iptal işlemlerinin SGK personelince yapılması mümkün olduğundan, geriye yönelik 05746 Kanun numaralı beyanname için 2 günlük iptal nitelikte aylık prim ve hizmet belgesi, 2 günlük 0 kanun numarasından asıl nitelikte aylık prim ve hizmet belgesi düzenlenerek kağıt ortamında verilmesi halinde yalnızca 2 günlük Ar-Ge prim desteği gecikme zammıyla birlikte ödenecektir.

e-BİLDİRGE KULLANICI DEĞİŞİKLİĞİ E-DEVLET’TEN YAPILIR İSE BELGE İBRAZ EDİLMEZ!

e-Bildirge kullanıcı değişiklik başvurusunu e-Devletten yaptığımızda, e-Bildirge başvuru formu ve vekaletname ibraz edilir mi? Nalan Y.

e-Bildirge kullanıcı değişikliği için e-Devlet kapısı üzerinden elektronik ortamda yapılan başvuru sonrasında, yeni e-Bildirge kullanıcısı olarak belirlenmiş olan kişinin şifreye erişim sağlayabilmesi için öncelikle gerçek kişi işyerleri için işveren veya işveren vekilinin, tüzel kamu ve tüzel özel işyerleri için yöneticilerin, adi ortaklık/iş ortaklığı işyerleri için işveren/ortakların, apartmanlarda yöneticinin e-Devlet uygulamalarındaki “e-Bildirge Başvuru Yetkili Onay” seçeneği vasıtasıyla onay vermesi gerekmektedir.

Haliyle e-Devlet kapısı üzerinden yapılan e-Bildirge kullanıcısı değişiklik başvuruları için işveren/yöneticilerin tamamının onay vermesi gerektiği dikkate alındığında, herhangi bir belge yüklenmesine gerek bulunmamaktadır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.