Barzaniler

Mesud Barzani’nin istifasıyla boşalan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanlığına Neçirvan Barzani geldi.

Neçirvan Barzani’nin IKBY Başkanı olmasıyla boşalan IKBY Başbakanlığına ise Mesrur Barzani geliyor.

Mesrur Barzani’nin boşaltacağı IKBY Güvenlik Ajansı Müsteşarlığını üstlenecek bir Barzani de bulunur elbet.

Bu arada Mesud Barzani’nin Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) liderliği devam ediyor.

O görevdeki potansiyel halefi de Neçirvan Barzani. (Şimdilik böyle; ama Mesrur Barzani de öne çıkabilir.)

***

Neçirvan Barzani, Mesud Barzani’nin yeğeni.

Mesrur Barzani, Mesud Barzani’nin oğlu.

Resim, hanedan resmi.

Barzanilerin, KDP ve IKYB yönetim mekanizmaları ile beraber bölgesel medyayı ve iş hayatını büyük ölçüde kontrol etmeleri de cabası.

“Siz kendinize bakın” tepkisini peşinen öpüp başımın üstüne koyarak söylüyorum: Bu resim, hoş bir resim değil. 'Bizde kaht-ı rical var' deniyor adeta.

Bin senelik toplumsal kodlar tabii ki göz ardı edilemez, aşiretçilik geleneğinin bugünden yarına etkisini yitirmesi tabii ki beklenemez; fakat bunlar tedricen de olsa aşılarak, IKBY’nin kurumsallaşması, IKBY demokrasisinin olgunlaşması, IKBY’de her alanda eşitlik ve adaletin hakim olması için elden gelenin yapılması gerekir.

Aksi takdirde IKBY orta veya uzun vadede kargaşaya düşebilir.

Barzaniler Barzani’siz bir IKBY’yi de mümkün görmeli ve kendilerinden sonra tufan riskini gidermeye yönelik bir siyasi, sosyal ve ekonomik yapılanmaya –tekrar: tedricen de olsa- muhakkak gitmeli.

***

Meseleye Türkiye açısından bakarsak: IKBY’de Barzani iktidarının devam etmesi, mevcut şartlarda Türkiye için en uygun durum olsa gerek.

Ankara ile Erbil arasında fevkalade iyi ilişkilerin kurulabilmesinde ve devamlılık kazanabilmesinde Mesud ve Neçirvan Barzani’nin sağduyusunun payı büyük.

Erbil’in bağımsızlık referandumu hamlesi ve Ankara’nın bu hamleye gösterdiği sert tepki, iyi ilişkileri bozmamakla beraber biraz gölgelemişti; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen seneki yemin törenine Neçirvan Barzani’nin de davet edilmesi / katılması ile kalkan o gölge, Neçirvan Barzani’nin yemin törenine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da davet edilmesi / katılması ile iyice tarih oldu.

Elhamdülillah.

YORUMLAR (46)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
46 Yorum