Biz işte böyle her dem yeniden doğarız

Yugoslavya’nın son demlerinde (1991) yapılan nüfus sayımına göre Bosna-Hersek nüfusunun yaklaşık yüzde 43’ü kendini “Musliman” (Boşnak), yüzde 31’den biraz fazlası Sırp, aşağı yukarı yüzde 17’si Hırvat olarak tanımlıyordu.

Yüzde 8’lik bir kitle de “Yugoslav” diye anılmayı tercih ediyordu.

O yüzde 8’in 4’ünü Boşnak, 2,5’ini Sırp, 1,5’ini Hırvat saysak, 1991’de Boşnak nüfusunun yüzde 47, Sırp nüfusunun takriben yüzde 34, Hırvat nüfusunun yüzde 18,5 civarında olduğunu söyleyebiliriz.

Sırplar arkalarına Sırbistan’ı (dolayısıyla Rusya, İngiltere ve Fransa’yı), Hırvatlar da arkalarına Hırvatistan’ı (dolayısıyla Almanya ve Avusturya’yı) alarak, Boşnak komşularının soyunu kırmaya kalktılar. (Her bir Sırp’ın, her bir Hırvat’ın soykırım faili olduğunu tabii ki söyleyemeyiz, fakat Sırpların tamamına yakını soykırımcı SDS ve Hırvatların tamamına yakını soykırımcı HDZ’yi desteklediği için genelleme yapmakta beis görmüyorum. Kaideyi bozmayan istisnalar haklarını helal etsinler.)

1992’den 1995’e kadar 200 bin civarında Boşnak öldürüldü, yüzbinlerce Boşnak da vatanını terk etmek zorunda kaldı.

Sırbistan sınırına yakın Doğu Bosna ve Hırvatistan sınırına yakın Hersek toprakları, Boşnaklardan neredeyse tamamen ‘temizlendi’.

Soykırım harekâtı, üç gün içinde 8 ilâ 10 bin Boşnak erkeğin katledildiği Srebrenitsa’da zirveye ulaştı.

***

Boşnaklar, taşıyabileceklerine ihtimal verilmeyen ağırlıkta bir yara aldılar.

Fakat bu yara Boşnakları öldürmedi.

Boşnakları öldürmeyen yara Boşnakları güçlendirdi.

Cenâb-ı Hakk’ın rahmeti ve bereketi yağdı üzerlerine.

Bu rahmet ve bereket, bütün ‘rasyonel’ hesapları alt üst etti.

Aliya İzzetbegoviç’in önderliğinde büyük imkânsızlıklar içinde başlayan ve ‘mission impossible’ (imkânsız görev) olarak görülen direnişi başarılı kılarak İslam düşmanlarını şoke eden Rabbimiz, şimdi de demografik bir şokla sarsıyor onları:

2013’te yapılan ve sonuçları daha yeni açıklanan son nüfus sayımına göre Bosna Hersek’te Hırvatların nüfusu yüzde 15,43’e, Sırpların nüfusu yüzde 30,78’e düştü. Boşnakların nüfusu ise yüzde 50,1’e çıktı. Başka topluluklarla beraber Müslümanların toplam nüfusu yüzde 50,7’yi buluyor.

***

Kerîm Allah’ın işine bakar mısınız?

“Bosna’da bizden başka kimse kalmayacak” diyen soykırım faili gayrimüslimler çoğunlukken azınlığa düştüler, soykırım kurbanı taraf ise azınlıkken çoğunluk haline geldi.

Bosna-Hersek’e hemen hemen her sene gidiyorum; her gidişimde Boşnak bölgelerini biraz daha kalabalık ve neşeli, Sırp ve Hırvat bölgelerini ise biraz daha ıssız buluyorum.

Boşnaklar’ın yüzlerinde her şeye rağmen güller açıyor.

Sırp ve Hırvatlar ise genellikle suratsız suratsız dolaşıyorlar; Boşnaklar’ın çoğunlukta olduğu başkent Saraybosna’nın büyülü atmosferinde neşelenebiliyorlar ancak.

Boşnak bölgelerinde Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi, Sırp ve Hırvat bölgelerinde ise Allah’ın laneti adeta dokunulabilir bir şey.

Hülasa-i kelam, Yunus Emre’den: Her dem yeniden doğarız, bizden kim usanası?

YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum