BM Genel Merkezi Doha’ya taşınsın

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, önüne gelene ‘Ödeneğini keseriz haaa!’ diye parmak sallıyor.

Herhalde “Biz ettik sen etme, büyüklük sende kalsın, ne olur himmetinden mahrum etme bizi” diye yalvarmalarını bekliyor ama en yoksul muhatabı bile burnundan kıl aldırmıyor.

***

Trump:

“Birleşik Devletler, salaklık edip, Pakistan’a yardım olarak son 15 yılda 33 milyar dolardan fazla para verdi, onlar ise liderlerimizi aptal yerine koyup bize yalanlar ve hilekârlıktan başka bir şey vermediler. Afganistan’da peşinde olduğunuz teröristlere güvenli bölge sağlıyorlar. Artık yok!”

Pakistan Dışişleri Bakanı Hoca Muhammed Asıf’ın cevabı:

“ABD Başkanı bize ‘Siz ne yaptınız?’ diye soruyor. Size askeri üslerimizi açtık. Afganistan’daki ABD askerlerinin silah ve mühimmat ikmali bizim topraklarımız üzerinden yapıldı. Binlerce sivil ve askerimiz sizin başlattığınız savaşın kurbanı oldu. Geçmiş bize ABD’ye körü körüne güvenmemiz gerektiğini öğretti. Verdiğimiz mücadeleden memnun olmayabilirsiniz ama ülkemizin itibarını daha fazla pazarlık konusu yapmayacağız.”

“Artık yok!” ifadesini önemsemediklerini de söylüyor Asıf:

“Biz de ABD’ye ‘Artık yok!’ dedik zaten.”

***

Trump:

“Filistinlilere her yıl yüz milyonlarca dolar ödüyoruz ama karşılığında takdir yahut saygı görmüyoruz. İsrail’le barış için -geç de olsa- müzakere etmek bile istemiyorlar. Müzakerenin en zorlu maddesini teşkil eden Kudüs’ü masadan kaldırdık ama İsrail bu nedenle daha fazla taviz vermek durumunda kalacak. Filistinliler yine de barışa yanaşmıyorlarsa, gelecekte bu yüklü ödemeleri niye yapalım ki onlara?”

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın sözcüsü Nebil Ebû Rudeyna cevap veriyor:

“Kudüs Filistin’in ebedi başkentidir ve dolarlarla ya da altınla satın alınamaz!”

Bu da Filistin Yasama Konseyi Üyesi Hannan Aşravi’nin cevabı:

“Bize şantaj yapamayacaklar. Başkan Trump bizim barış, özgürlük ve adalet arayışımızı sabote etti. Şimdi de kendi sorumsuz eylemlerinin sonuçları için Filistin’i suçlamaya cüret ediyor.”

***

Trump’ın şu ‘Birleşmiş Milletler sırtımızda yük’ lakırdısı da ağzına tıkanmalı.

ABD yılda 3 milyar dolar veriyormuş BM’ye, boşa gidiyormuş bu para…

BM Genel Merkezi’ne ev sahipliği yapmanın, BM Genel Kurulu toplantıları münasebetiyle her yıl bütün dünyanın liderlerini ağırlamanın prestijini de elinin tersiyle itsin o zaman.

Parası bol bir devlet -mesela Katar- “BM Genel Merkezi bizim ülkemize taşınsın, o parayı biz verelim” dese ne güzel olur.
Tamam, ‘Parayı bastırıp alalım’ tavrını ciddi ciddi sergilemek tabii ki yakışık almaz ama böyle bir espriye mahal olsa gerek.

Espri bir yana… BM Genel Merkezi’nin ABD’den başka bir ülkeye taşınmasını ciddi ciddi gündeme getirmek lazım.

YORUMLAR (14)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
14 Yorum