Mesleki eğitim merkezlerine dair

İşsizlik büyük sorun. Ama çalıştıracak eleman bulamamak da büyük sorun.

İŞKUR’un 2021 yılı “İşgücü Piyasası Araştırması”na göre işyerlerinin yüzde 5.1’inde eleman açığı var.

Bilgi ve iletişim sektöründe bu oran yüzde 12, imalat sektöründe yüzde 10.

Yazılımcı aranıyor, makineci aranıyor, fırıncı aranıyor, garson aranıyor, kat hizmetleri elemanı aranıyor… Aranıyor da aranıyor.

Eleman temininde güçlük çeken işletmelerin en büyük iki derdi “mesleki beceri ve niteliğe sahip eleman bulunmaması” ve “yeterli iş tecrübesine sahip eleman bulunmaması”.

İşte burada Milli Eğitim Bakanlığı’nın mesleki eğitim merkezleri giriyor devreye.

***

Yukarıda mezkûr dallar dahil 181 farklı dalda eğitim verilen ve yaşı ne olursa olsun her ortaokul mezununun kabul edildiği mesleki eğitim merkezlerinde 159 bin öğrenci vardı.

Geçen aralık ayında Mesleki Eğitim Kanunu’nda yapılan değişiklikten sonra öğrenci sayısı yüzde 100’ün üzerinde bir artışla 321 bine yükseldi.

Lise statüsünde olan ve Türkiye’nin her ilinde bulunan mesleki eğitim merkezlerinde haftada 1 gün teorik eğitim, 4 gün işletmelerde beceri eğitimi veriliyor.

Çıraklık eğitimi 3 yıl sürüyor.

Ardından 1 yıl kalfalık eğitimi geliyor.

9, 10 ve 11’inci sınıf öğrencileri asgari ücretin en az %30’u, 12’nci sınıf öğrencileri asgari ücretin en az yarısı kadar maaş alıyor. (Maaşları devlet ödüyor.)

Tüm öğrenciler iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanıyor.

“Ustalık Belgesi” ile “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Diploması” verilen mesleki eğitim merkezi mezunları -genelde- kolayca iş bulabiliyor.

Bu belgelerle kendi iş yerlerini de açabiliyorlar.

***

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer diyor ki:

“3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemeler mesleki eğitim merkezlerini güçlendirerek iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu insan kaynağının yetiştirilmesinde yeni bir dönem başlattı. Bu, ülkemizde istihdamı artıracak tarihi bir adımdır… Özellikle OSB’lerin (organize sanayi bölgelerinin) bu imkândan yararlanabilmesi için tüm OSB’lere mesleki eğitim merkezi kurduk. Bu adımlar kısa sürede öğrenci sayılarına yansıdı. Bir buçuk aylık zaman diliminde öğrenci sayısı yüzde 100 arttı. 2022 yılı sonuna kadar 1 milyon vatandaşımızı mesleki eğitim merkezleri ile buluşturma hedefimiz var. Mesleki eğitim merkezlerinin hem insan kaynağımızın niteliğinin artmasında hem de özellikle genç işsizliğin azaltılmasında çok önemli katkı sunacağına inanıyorum.”

Boş propaganda değil bu.

Mesleki eğitim merkezlerinden bugüne kadar mezun olanların yüzde 88’i istihdama katılmış durumda.

Yüzde 88!

Üniversite mezunu işsizler ordusunu büyüttükçe büyüten “Çocuğum üniversitede okusun da ne okursa okusun” anlayışını sorgulatması gereken müthiş bir oran.

YORUMLAR (45)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
45 Yorum