Ne diyordu David Tonoyan?

Hep Karabağ’ı konuşuyoruz ama Bakü ile Erivan arasında kalıcı bir barış için çözülmesi gereken başka coğrafi meseleler de var.

1990’dan beri Ermenistan’ın işgali altında bulunan, Gazah bölgesinde yedi ve Nahcivan bölgesinde bir köyün durumu mesela.

Bakü, bu sekiz köyden dördünün (Bağanis Ayrım, Aşağı Eskipara, Heyrimli ve Kızılhacılı) tartışmasız Azerbaycan’a ait olduğunu ve derhal geri verilmesi gerektiğini söylüyor, diğer dört köy (Yukarı Eskipara, Sofulu, Berhudarlı ve Kerki) konusundaki ihtilafın ise Azerbaycan-Ermenistan sınır hattını belirleme süreci kapsamında çözülebileceğini savunuyor.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, geçenlerde, Azerbaycan’ın derhal iadesini istediği dört köyün temsilcileriyle yaptığı toplantıda, “kesin bir sınır çizgisi çizilmesi konusunda Azerbaycan ile mutabakata varmaya” karar verdiklerini ve sürecin “fiili aşamaya” girdiğini belirtip, yeni bir savaşın ve yenilginin önüne geçmek için Azerbaycan’ın bu talebini karşılamaya mecbur olduklarını vurguladı.

İlgili haberleri okurken, Ermenistan Savunma Bakanı (2018-2020) David Tonoyan’ın 29 Mart 2019’da New York’ta Ermeni cemaatinin temsilcilerine hitaben yaptığı konuşmayı hatırlayıp bir kere daha ‘nereden nereye’ dedim.

O konuşmada, Azerbaycan’a toprak iadesi fikrine katlanamayan Diaspora Ermenilerini şöylece rahatlatmıştı Tonoyan:

“Savunma Bakanı olarak diyorum ki, bundan böyle ‘barış karşılığında toprak iadesi’ seçeneği olmayacak ve ben onun yerine ‘yeni bir savaşta yeni topraklar’ formülünü koyuyorum.”

Al sana yeni bir savaş; 2. Karabağ Savaşı!

Ermenistan’ın ağır yenilgisi, Karabağ’ın kurtuluşu, Tonoyan gibi kifayetsiz muhterislerin fiyakalarının fena halde bozulması, şartların Azerbaycan lehine radikal bir şekilde değişmesi ve Ermenistan yönetiminin Azerbaycan’a toprak iade etmeyi ulusal esenlik için elzem görecek noktaya gelmesi…

Köprünün altından akan sulara selam olsun.

YORUMLAR (78)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
78 Yorum