ÖSO’yu karalama kampanyası

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Zeytin Dalı Harekâtı’nın arkasındaki muazzam halk desteğini görüyor ve bu millî mutabakat havasının haricinde kalmamayı önemsiyor.

Kılçık atmadan da duramıyor ama.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, geçen Salı günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne Afrin yolunda yoldaşlık eden Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) çattı.

“ÖSO birlikleri nereden nasıl oluşturuldu, şüpheli ve tartışma getirici”ymiş!

“ÖSO, El Kaide uzantılı kimi örgütlerden oluşan bir derleme birlik”miş!

“Türkiye’nin bu konuda dikkatli olması lazım”mış!

***

ÖSO’nun “nereden nasıl oluşturuldu”ğunu, kimler tarafından ne zaman kurulduğunu öğrenmek zor değil.

Şüphe ve tartışmaya mahal bırakmayacak kadar açık ve net bir tarihi var Özgür Suriye Ordusu’nun.

Bu tarihi okuduğunuzda görürsünüz ki, her şey sivil halkın üzerine kurşun ve bomba yağdırmayı reddeden Suriye Ordusu mensubu bir grup subayın inisiyatifiyle başladı.

Yıllardan 2011, aylardan Temmuz…

Kaide bağlantılı Nusret Cephesi (Nusra) daha yoktu ortada.

***

Uzun uzadıya araştırmaya vaktiniz, hevesiniz, mecaliniz mi yok?

Dr. Ufuk Ulutaş’ın Anadolu Ajansı için kaleme aldığı “Özgür Suriye Ordusu’na Karşı Kirli Kampanya” başlıklı analizi okuyun, yeter.

Aramakla uğraşmayın diye yazının internet adresini de vereyim:

http://aa.com.tr/tr/analiz-haber/ozgur-suriye-ordusu-na-karsi-kirli-kampanya/1043118

‘Yeni başlayanlar için ÖSO’ tadında bir yazı bu; kısa ve öz.

Oncağızı da okuyamayız diyen varsa, bari o yazıdan şuncağızlık bir alıntıyı okusun: “Sonradan Nusra Cephesi’ne dönüşecek olan Suriye’deki El-Kaide çekirdeği Aralık 2011’de Şam’da ilk saldırısını yaptığında, bu Esed rejimi tarafından kullanıma uygun bir fırsat olarak görüldü. O günden bu yana Suriye’nin meşru muhalefetinin El-Kaide yaftasıyla anılması, rejim ve destekçilerinin uluslararası meşruiyet kazanma aracına döndü. Oysa 22 Ocak 2012’de yayımlanan bir ses kaydıyla grubun lideri Ebu Muhammed Culani’nin Nusra Cephesi’ni kurmasından aylar önce Temmuz 2011’de Özgür Suriye Ordusu kurulmuş ve kendi toprakları olan Suriye’de faaliyetlerine başlamıştı. Özgür Suriye Ordusu bir süre ordudan kopmuş askerleri bünyesinde barındırdıktan sonra Suriyeli siviller de ÖSO çatısı altına alınmış ve bizzat Suriye’nin Dostları Grubu’nun bazı ülkeleri tarafından eğitilmişlerdir. / ÖSO, rejimin şiddet kullanımına muhalefet ederek ordudan kopan subaylar tarafından kurulduğunda ön plana Albay Hüseyin Harmuş ve Albay Riyad Esad’ın isimleri çıkmaktaydı. Suriye ordusunda Hava Kuvvetleri’nde görevli olan Esad’ın ve Albay Harmuş’un El-Kaide ideolojisinde olamayacakları Suriye’nin ordu ve devlet yapısını bilenler teslim edecektir. Özellikle Hava Kuvvetleri gibi, rejim istihbaratının merkez kurumlarından birisine ev sahipliği yapan kritik bir komutanlıktaki muvazzaf bir subayın El-Kaide ideolojisine sahip olduğunu iddia etmek abesle iştigaldir.”

***

“ÖSO, El Kaide uzantılı kimi örgütlerden oluşan bir derleme birliktir” iddiası, abesle iştigalin çok ötesinde, destan mesabesinde bir saçmalık.

‘Aralarına Kaideciler de sızmış olabilir’ dese neyse de, düpedüz ‘Bunların alayı Kaideci’ diyor Engin Altay.

Nusret Cephesi ile ÖSO birlikleri arasındaki çatışmalardan da haberi olmamış, zahar.

Sadece ÖSO birlikleri değil, o çatının altına girmeyen rejim muhalifi İslami grupların birçoğu (mesela Ceyş-i İslam ve Ahrar-ı Şam) da Kaidecilerle çatıştı.

***

Yine de sağ olsun Engin Bey; ÖSO’ya IŞİD (DEAŞ) yaftasını yapıştıracak kadar ileri gitmedi.

O kadar ileri gidenler de var.

Rejime karşı savaşırken IŞİD tarafından arkadan vurulan ÖSO’yu IŞİD’le özdeşleştirmek, destan mesabesinin de ötesinde bir saçmalık.

Son sözü, Zeytin Dalı Harekâtı’na katılan ÖSO komutanlarından Yusuf Ahmed Dirbes’e bırakıyorum: “Bizler ÖSO’yuz. PKK’ya karşı cephe hatlarında nöbet tutuyoruz. Kendi onurumuz için başta rejime karşı savaştık. Daha sonra DEAŞ ile mücadele ettik. Onları kuzey ve doğu kırsalından defettik. Ancak rejim ve DEAŞ ile meşgul olmamızı fırsata çeviren PKK, bölgemize gelerek topraklarımızı işgal etti. Topraklarımızı yeniden almak için kararlıyız. Bunun için savaşıyoruz.” (Kaynak: AA)

YORUMLAR (45)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
45 Yorum