Rusya-Ukrayna savaşındaki Çeçenlere dair

Rusya’nın 2014’teki işgal harekâtı sırasında Kırım ve Donbas’ın müdafaasına koşan ve Şeyh Mansur Taburu ile Cohar Dudayev Taburu bünyesinde kahramanca savaşarak Donbas’ın bir kısmının işgalden kurtulmasına hizmet eden Çeçen savaşçılar yine Ukraynalılarla omuz omuza Rus işgaline direniyor; Ukrayna’daki bu direnişin -Rusya’yı zafiyete düşürerek- Çeçenistan’ın özgürlüğüne de yarayacağı umuduyla.

Öte yandan, Rusya saflarında Ukrayna’ya karşı savaşan Çeçenler de var.

Vladimir Putin’in Çeçenistan temsilcisi Ramazan Kadirov’a bağlı askerler…

***

Putin’e “Senin için ölmeye hazırım” diyen Ramazan Kadirov dahil hiçbir Çeçen’in Putin yahut Rusya için ölmek isteyebileceğine ihtimal vermem.

Rusya’nın işgal harekâtına destek için -2014’te de yaptığı gibi- Ukrayna’ya asker gönderen ve Putin için ölmeye hazır olduğunu ileri süren Kadirov’un maksadı, Çeçenistan’da astığı astık kestiği kestik olmasına imkân sağlayan Putin’i hoş tutmak; tahakkümü altındaki Çeçenlerin kanı pahasına!... Kendi kanı söz konusu olsaydı; kanını bırakın, iktidarını Rusya’ya feda etmesi istenseydi, aslan kesilebilirdi Putin’e ve Rusya’ya karşı.

Kadirov’un Rusya saflarında cepheye sürdüğü Çeçenlere gelince…

Şeyh Mansur Taburu’ndan Muslim adlı savaşçı diyor ki:

“Onlar hain. Hiçbir gerçek Çeçen, 300 yıldır bizi katleden bu ülke için savaşmaz. Kadirov’un askerlerinin çoğu dövüldükleri ve aileleri tehdit edildiği için mecburen hizmet ediyor ama Rusya’ya hizmet etmek Çeçen örfündeki her şeye aykırı.” (Kaynak: New Lines Magazine, https://newlinesmag.com/reportage/chechens-fighting-chechens-in-ukraine/)

***

Kadirov’un askerlerinin işkence ve şantaj nedeniyle, bilhassa ailelerine yönelik tehditler yüzünden Rusya adına savaşmayı kabul ettikleri iddiası yeni değil.

Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar anlatıyor:

“Çeçenya-Rusya Savaşları (1990’lı yıllar) sırasında anne babalarını kaybeden pek çok Çeçen çocuktan 300 kadarı bizzat Kırım Tatar Milli Meclisi’nin o zamanki başkanı ve Kırım Tatar halkının efsanevi lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun talimatı ile Kırım’a getirilmiş ve ilk çocukluk yıllarında Kırım Tatar aileler tarafından yetiştirilmişlerdi. 2014 işgalinin ilk günlerinde köyleri abluka altına alınan dostlarımızdan biri Ramzan’ın (Kadirov’un) milislerine seslenerek, ‘Siz de Müslümansınız, biz de. Neden geldiniz buraya?” diye sorduğunda, o milislerden biri cevaben, kendisinin o 300 çocuktan biri olduğunu ve Kırım’a gitmeleri için zorlandıklarını, Kırım’da emirlere uymazlarsa Çeçenistan’da rehin tutulan yakınlarının öldürüleceğini, mecbur bırakıldıklarını söyler… Benzer anlatıları Kırım’dan pek çok kez işittik. Hatta Donbass’a gönderilen Çeçen kardeşlerimizden de işittik…” (Kaynak: Ajans Kafkas, https://ajanskafkas.com/soylesi/namik-kemal-bayar-ile-kirimin-isgali-uzerine-soylesi/)

***

Cohar Dudayev Taburu Komutanı Adem Osmayev’in -geçenlerde yayımladığı bir videoda yer alan- mesajıyla bitirelim:

“Ukraynalıları temin ederim ki gerçek Çeçenler bugün Ukrayna’yı savunuyor. Rusya için savaşan o kuklalar (Kadirov’un askerleri) tüm ulusumuz için bir utanç.”

YORUMLAR (88)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
88 Yorum