Suriyeli muhacirlere vatandaşlık müjdesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, isteyen Suriyeli muhacirlere Türkiye vatandaşlığı verileceğini, İçişleri Bakanlığı’nın bu yönde bir çalışma başlattığını müjdeledi.

Sadece Suriyeli muhacirlere değil, Türkiye’ye de müjde bu.

Şu veya bu gerekçeyle karşı çıkanlar olacaktır, ama Türkiye de -şimdilik Batı Avrupa ülkeleri kadar olmasa bile- nüfusunu ‘yeniden üretmekte’ müşkülat yaşıyor. En azından, o müşkülatın eşiğine gelmiş bulunuyor.

Yıllardır, hem devletin içinden hem de sivil toplumdan feraset sahibi kimselerin, hükümete, “Ufukta tıkanma gözüküyor. Nüfusun yaşlanmasını ve azalmasını önlemek için Türkiye’yi tıpkı ABD, Kanada yahut Avustralya gibi göçmen ülkesi haline getirmeliyiz” diye telkinde bulunduklarını, bu konuda hazırlanmış dört başı mamur projelerin de olduğunu biliyorum.

Suriyeli muhacirlere Türkiye vatandaşlığı vermek, bu iş için pek münasip bir başlangıç olacak.

***

Önemli bir bürokrat, bana, “Suriyeli muhacirleri sokaktaki dilencilere bakarak yargılayan vatandaşlarımız yanlış yapıyor. Gayet nitelikli bir topluluk bu. Üstelik meşrep bakımından bizim toplumumuza çok benzediği için Türkiye’ye ayak uydurmakta fazla zorlanmaz. Bu topluluğun Türkiye’ye muhakkak kazandırılması lazım. Başta vatandaşlık olmak üzere çeşitli imkânlar sunarak onları muhakkak Türkiye’de tutmalıyız. Suriye’de savaş bittiğinde de burada kalmalılar” dediğinde, Suriyeli muhacirleri Türkiye’ye kazandırma fikrine katıldığımı belirtip, şöyle bir şerh düşmüştüm: “Onları Türkiye’ye kazandırırken Suriye’ye kaybettirmeyelim. Türkiye vatandaşı olsunlar, ama Suriye’den de kopmasınlar. Suriyeli kimliğini kaybetmesinler. Hem Suriye vatandaşlıklarını korusunlar, hem de Suriye’nin siyasi ve içtimai meselelerine ilgilerini. Arapçayı da muhafaza etmeliler. Çocuklarının Arapçayı unutmamalarını temin etmeliyiz. Aynı anda hem Suriyeli hem Türkiyeli olmalı bu topluluk. Savaştan sonra, iki devletin de vatandaşı olarak, dileyen Suriye’de ikamet eder, dileyen Türkiye’de. Dileyen de kimi zaman orada, kimi zaman burada. Sonunda bu topluluk, Türkiye-Suriye birliğine hizmet edecek, o birliğin öncü gücü olacaktır.”
Bunlar dikkate alınırsa ne güzel olur.

Bir de şu: Suriyeli muhacirler arasında Filistin kökenliler de var. Bunların tamamına yakını doğma büyüme Suriyeli, fakat Suriye vatandaşlıkları yok. Hükümet, Suriyeli muhacirlerin Türkiye vatandaşlığına kabul edilmesiyle ilgili bir düzenleme yaparken, Filistinlileri kapsamayan tanımlamalardan uzak durmalı.

***

Ramazan Bayramınız mübarek olsun.

YORUMLAR (42)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
42 Yorum