UCM’de bir acayip duruşma

İsrailli yönetici ve askerlerin Mavi Marmara gemisinde işledikleri suçlardan ötürü yargılanmaları için 2013’te -Mavi Marmara’nın bayrak devleti olan Komorlar adına- Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) müracaatta bulunulmuştu.

UCM Savcılığı, “İsrail’in Mavi Marmara saldırısında savaş suçu işlediğini, Gazze üzerindeki etkin kontrolü devam ettiği için ’işgalci’ statüsünde olduğunu, Gazze Özgürlük Filosunda yer alan tüm katılımcıların uluslararası hukukta korunan sivil statüsünde olduğunu, İsrail’in ve askerlerinin Filo’daki yolcuların sivil olduğunu bildiği halde saldırıyı gerçekleştirdiğini” tespit etti; “İsrail’in meşru müdafaa tezlerinin tartışmaya değer olmadğı”na hükmetti; “hayatını kaybedenlerin otopsi raporları değerlendirildiğinde; baştan, ayaklardan, boyundan defalarca vurulduklarını ve en az 5 kişinin bitişik atış mesafesinden vurularak öldürüldüğünü” vurguladı.

Gelgelelim, neticede ‘Bu suçları işleyen İsrailliler mahkememizde yargılanamaz’ dedi.

Sebep?

Mavi Marmara’da mağdur olanların ve ölenlerin sayısı UCM’nin yargı yetkisine girecek kadar yüksek değilmiş!

***

Mavi Marmara avukatları bu skandal kararın değişmesi için UCM nezdinde yıllardır girişimlerde bulunuyor.

Girişimler etkili oldu ve UCM konuyu yeniden görüşmeyi kabul etti.

Geçen Çarşamba günü (1 Mayıs) UCM’de temyiz duruşması vardı.

‘Soruşturma açılsın mı açılmasın mı’ diye uzun uzun tartışıldı.

Savcılık, ‘yetkisizlik’ iddiasında ısrar etti.

Mavi Marmara avukatları buna itirazlarını dile getirdiler.

Fakat tartışma sadece savcılıkla avukatlar arasında değil, aynı zamanda savcılıkla hakimler arasında geçti.

Hakimler de soruşturmanın açılmasından yana tavır sergilediler.

Hatta bir hakim, savcılığa, “Bu yargılamayı burada yapmayacaksak bu mahkemenin varlığının ne manası var?” diye sordu.

Tam isabet.

***

Mavi Marmara avukatlarından Cihat Gökdemir, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada süreci şöyle değerlendirdi:

“UCM Savcılığı mağdurların yanında yer alması gerekirken adeta İsrail’in bir sözcüsü gibi davrandı ve bugüne kadar da böyle davranmıştı. Hakimler ise aksine bu davanın niçin açılması gerektiğini savunarak savcılığı ikna etmeye çalıştılar... Öyle görülüyor ki savcılık eğer soruşturmayı açmamakta direnirse mahkeme kendisine karşı bir yaptırım uygulayabilir. Biz de onun sonucunu merakla bekliyoruz.”

Mavi Marmara gemisine yapılan saldırıda şehit olan 18 yaşındaki Furkan Doğan’ın babası Ahmet Doğan da duruşmadaydı.

Mahkemeden pek ümitli değil Ahmet Doğan:

“Buradaki diğer duruşmalara giren avukatlarla görüştük ve UCM’nin son yıllarda çok politize olduğunu ve adaleti sağlamakta artık eskisi gibi olmadığını söylediler. Savcılık çok ısrarcı, hatta o kadar ki İsrail’in avukatlarından daha öte İsrail’in yaptığını bugün itibarıyla savunduklarını gördük. Buradan da adaletin çıkmayacağını intiba edindik. Savcılık aslında suçlunun suçunu ispat etmesi gerekirken tam tersine suçluyu savunduğunu gördük ve soruşturma açılmasın diye uğraşıyor. Adalet ahirete kalacak gibi gözüküyor. En büyük adalet Allah’ın adaletidir. Rabb’im tüm şehitlerin şehadetini kabul etsin.”

Amin.

***

Soruşturma açılıp açılmayacağına ilişkin karar 15 Mayıs’ta açıklanacakmış.

Hayırlısı inşaallah.

YORUMLAR (33)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
33 Yorum