Hep bana hep bana Rabbena
Hatırlarsanız “Genel Devlet Dengesinden” son günlerde sıkça bahsediyorum. Devlet bizden ne kadar para alıyor? Bildiğiniz gibi, devlet bizden sadece vergi olarak para almıyor. Vergi dışında da çok ciddi bir para ödüyoruz devletimize. Mesela SGK ödemeleri de nerede ise vergilerin yarısına gelmiş durumda.
2015 yılında devletimize tam 798 milyar 481 milyon lira para ödemişiz. Bu paranın da sadece %52’si vergi olmuş. Gerisini fonlar, paylar, sigortalar, özelleştirme falan adı altında ödemişiz.
Devletimiz, 2002 yılında ekonominin %31,0’i için ‘benim param’ diyormuş. Aradan 13 yıl geçmiş ve ekonomimiz 350 milyar lira büyüklükten 1 trilyon 954 milyar büyüklüğe ulaşmış. Ama bu süre zarfında asıl büyüme Ankara’da yaşanmış; asıl Ankara şişmanlamış. Ankara, %31,0 bana az geliyor diyerek payını sürekli artırmış. 2015 yılında Ankara ekonomiden 798 milyar 481 milyon lirayı ‘benim param’ diye almış. Yani payını 3 yılda %31,’den %40,9’a çıkarmış.
Kısaca son 13 yılda asıl büyüyen, şişen, iştahı açılan yer Ankara olmuş. Hep bana, hep bana demiş ve hep almış.
Yeni ÖTV ayarlaması
Maliye Bakanlığı “yeni vergi yok” dedikten sonra iki yeni vergi artışı ile karşılaştık. İlki akaryakıtta mutat, yani sabit verginin artışı oldu. Kurban Bayramında yaşanılan bu sürpriz ile litre başına 20 kuruş zam geldi.
İkinci vergi ise otomotiv sektöründe yaşandı. Bakan Naci Ağbal’ın günlerce dile getirdiği vergi düzenlemesi yapıldı. Eski vergi düzenlemesinde araçlar, motor hacmine bağlı vergileniyordu. Yeni düzenleme ile araçların fiyatı da dikkate alınarak artışa gidildi.
Oysa ben Bakan beyin açıklamalarına göre şöyle bir yol izleneceğini düşünüyordum: Motor hacmi düşük ama lüks (fiyatı yüksek) araçların vergisi artırılacak, ama yerine halk arabalarının vergisi de düşürülecekti. Yani yeni vergi ile zenginden alınıp birazcıkta fakire verilecekti. Ama Anakara yine hesabını hep almak üzerine kurdu. Yeni vergi düzenlemesinde maalesef zerre indirim gelmedi; tersine 40 bin liranın üzerindeki tüm araçlara zam geldi. Anlayacağınız Ankara yine alışkanlığını bozmadı ve hep bana, hep bana dedi.
TEDES Bakan bile dinlemiyor
İç İşleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu “Tuzak radar uygulaması, elektronik radar uygulaması sona ermiştir” açıklamasına rağmen TEDES cezaları gelmeye devam ediyor. Bakan’ın açıklama tarihinden önce kesilmiş olsa bile cezalar yollanmaya devam ediliyor. Oysa Bakan Soylu TEDES için “Vatandaşa kurulan tuzak olduğunu” belirtmiş ve bu tuzağın kaldırılacağını açıklamıştı.
TEDES uygulamasında şöyle bir sorun daha var. Makbuzların üzerinde itiraz merci olarak cezanın kesildiği il gösteriliyor. Yani siz İstanbul’a gelirken Ordu veya Çorum/Osmancık’tan geçerken 60 km hızdan ceza yediyseniz dahi itirazınızı İstanbul’a değil, Ordu veya Çorum Sulh Mahkemesine yapabilirsiniz.
Kısaca, Devlet diyor ki “Bakan tuzak olduğunu açıklasa bile, itirazın varsa bırak olduğun yeri, git cezanın kesildiği yere itiraz et”. Veya kıvranma, git cezanı öde.... benim gibi.
Gazda %10 dendi-%8,1 oldu
Son aylarda sürekli gündeme getirmeye çalıştığım bir başka mesele de doğalgaz fiyatları. Bildiğiniz gibi Dünya’da doğalgaz fiyatları, petrol fiyatlarına bağlı olarak 2014 yılından beri hızla düştü. Hazine Müsteşarlığı sitesindeki fiyatlara göre 11,8 dolardan 4,0 doların bile altına gerileyen bir düşüş yaşandı. 2016 ortalaması ise 4,4 dolar. Zaten ithalatta da bu düşüş görülüyor. 26 milyar dolar ödediğimiz doğalgaz ithalat faturası 2016’da 11 milyar dolara geriledi.
Enerji Bakanlığı Ekim başı itibari ile doğalgazda yüzde 10 indirime gidildiğini açıkladı. Bence çok düşük olan bu oran bile önemli adımdı. Ama gelin görün ki faturalarda bu indirimi de göremiyoruz. IGDAŞ listesine baktığımızda 2014 ilk yarısında 0,9270 lira olan fiyat, 2016 ilk yarısında %9,0 zamlanarak 1,0104 liraya kadar yükselmiş. Ekim/Kasım aylarında ise doğalgaz abone satış fiyatının %8,1 düşüşle 0,9287 lira olduğu görülüyor.
Yani dünyada doğalgaz fiyatları hızla düşerken biz önce %9,0 zam yapmışız. Ardından da %10 indirim sözü açıklamamıza rağmen indirimi %8,1’de tutmuşuz.
IGDAŞ verileri, Bakanlığın sözünü ettiği indirimin vatandaşa yansıtılmadığını gösteriyor. Siz de faturalarınıza bakın ve indirimin ne oranda olduğunu görün derim.
Not: Bakanlar açıklamalarının Halka ne derece yansıdığını da takip etseler keşke. Vatandaş Bakan açıkladı diye güveniyor, ama sonra tuzağa düşüyor.
Ek:Turkcell ve SimClup üzerinden oyun dolandırıcılığını bekleyin.