Lider tanıma yeteneğimiz

Trump seçimi kazandı ya

Bir sevinç bir sevinç... sormayın

Halk, yerleşik düzene karşı çıkmış. Derin devlet yıkılmış. Ezilenler zenginlere derslerini vermiş....

Sosyal medyada bir resme rastladım. Hitler Almanya’da iktidara gelince bizler bir futbol maçında milli takım olarak hitler selamı vererek kutlama yapıyoruz. Galiba aynı durumu yaşıyoruz.

Evet, 1930’lu yıllarda Dünya’da iki önemli lider iktidara geldi.

Almanya’da Hitler

ADB’de FDR; yani Franklin Delano Roosevelt.

Hitler’in ne ettiğini artık anlatmaya gerek yok. Ama ben hala gerçek liderin yeterince tanındığını sanmıyorum. Yani FDR’nin

Biri dünyayı kan gölüne çevirdi;

diğeri dünyaya 50 yıllık en güzel yaşamı hediye etti.

Ama bizler Hitleri alkışlayan ülkeydik. FDR’den haberimiz bile olmadı.

Oysa F. D. Roosevelt dünyayı değiştirdi. Fakirliğin kol gezdiği, ekonomik krizin yerle bir ettiği Amerika’da büyük değişimi o başardı.

Kendisi çok zengin bir aileden geliyordu. Hollanda’dan göç etmiş bir aileydi. Hani Rothschild ve Rockefeller aileleri gibi. Bizlerin yıllardır komplo teorilerimizin merkezindeki ailelerden biri yani.

16-11/11/11krr04nazi.jpeg

Roosevelt başkanlığa geldiğinde sefillik öyle bir hal almıştı ki; aslında yaşamak daha zordu. Dün belirttiğim gibi, 3-5 metrekare teneke evlerden oluşan, pislik içinde mahalleler vardı. Çalışma süresi 18 saat, ama maaşa gelince açlık sınırı bile fazlaydı.

O yılları anlatan “Cinderella Man” filmi geliyor aklıma. Fakirlik nedeniyle çekilen çileler...

FDR, bu fakirliğe karşı ne yaptı?

Önce gösterişli zenginliğe büyük vergi getirdi. Mesela Malikanelere cam ve oda sayısına göre yüzde 80’lere varan oranda vergi getirdi. (Aklıma bugün ki yalı ve rezidanslar geliyor...)

Fabrika yatırımı gibi üretip-paylaşan zenginliği desteklerken; şımarık zenginliği, lüks yaşamı vergilerle cezalandırdı. Bir çok malikane yıkılırken, teneke evlerin yerine insan gibi yaşanabilir konutlar geldi.

FD Roosevelt bir orta sınıf oluşturdu. Kamu yatırımları ile Amerika’yı yeniden inşa etti. Herkesin Keynezyen ekonomi dediği politikayı bizzat uygulayan lider oldu. Üretimi ve paylaşmayı ekonominin temeline oturttu. Onun zamanında malikane sahiplerine gün doğmadı. Kendisi çok zengin aileden olmasına rağmen liderliğinde ve sonrasında bıraktığı miras ile fakirlere gün doğdu.

Dünya gelir dağılımı sorununun çözümünü ve hızlı ekonomik büyüme kalkınma çağını onun sayesinde yaşadı. Ama bizler ülkemizde Hitlere selam veren ülke olduk.

Ne garip değil mi? Şimdi de benzer bir haldeyiz.

Zenginlere selam çakan, emlak vergisini kaldıracağını ilan eden, asgari ücreti artırmayan, bedava ilaca karşı çıkarak “paraları yoksa ölsün” diyen lideri selamlıyoruz.

Pardon birileri selamlıyor.

Neden selamlıyorlar Trump’ı?

Sahi, Trump ile neden bu yakınlık kuruluyor?

Nerede kendilerine benzerlik buluyorlar?

İnanın bilmiyorum.

16-11/11/11krr04-temel.jpeg

Bilmiyorum ama ben korkuyorum. Hem de çok korkuyorum. Trump sonrası küresel düzenin daha iyiye mi yoksa daha kötüye mi gideceğini kestiremiyorum.

Zaten mevcut düzen o kadar kötü ki. Gelir dağılımı bozukluğu ile açlıktan ölenler, sefaletten göç edenler, geçim derdinden başka bir şey düşünemeyenler karşısında şımarık zengin kesim...

İşte bu çatışma ABD’de ve bir çok ülkede olmaz denilen liderler ortaya çıkartmıyor mu? Ekonomi bozulunca siyasetin bozulmaması mümkün mü? Bozulan dengelerin daha da bozuk düzene yol açmasından daha tehlikeli ne olabilir?

Hep beraber göreceğiz.

Umarım yanılırım.

YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum