Turkcell oyununa Bakanlıktan inceleme

29 Kasım günü dile getirdiğimiz “Turkcell’in SimClub oyunu” konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent Tüfenkci’den açıklama geldi. Tüketicilerin şirketlerin elinde ezilmemesi konusunda gösterilen bu hassasiyete ne kadar sevindiğimi yeniden belirterek açıklamayı olduğu gibi veriyorum:

***

Karar gazetesi yazarlarından İbrahim KAHVECİ’nin 29/11/2016 tarihlive “Turkcell Yönetim Kurulu SimClub oyunundan haberiniz var mı?” başlıklı köşe yazısında katma değerli elektronik haberleşme hizmetleri ve sözleşme feshinden sonra tüketicilerin iade ettikleri modem vb. araçlarla ilgili olarak yaşadıkları tüketici mağduriyetlerine ilişkin hususlar haberleştirilmiştir.

Makalede yer alan konular abonelik sözleşmeleri ile ilgili olup 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 52 nci maddesinde abonelik sözleşmeleri; tüketicinin belirli bir mal veya hizmeti sürekli veya düzenli aralıklarla edinmesini sağlayan sözleşmeler olarak tanımlanmıştır. Başta elektrik, su, doğalgaz, elektronik haberleşme sektörü olmak üzere tüketicilerle akdedilen sözleşmelerde uyulması gereken usul ve esaslara ilişkin ayrıntılı düzenlemelere 24/04/2015 tarihinde yürürlüğe giren Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliğinde yer verilmiştir.

Oyun, içerik vb. hizmetlerinden oluşan katma değerli elektronik haberleşme hizmetlerinin tüketicilere abonelik veya tekil olarak satımına ilişkin usul ve esaslar 6502 sayılı Kanun’un 48 inci maddesi, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğive Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği’nin 13 üncü maddesinde ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.

Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği’nin 13 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında elektronik haberleşme sektöründe faaliyet gösteren sağlayıcıların, katma değerli elektronik haberleşme hizmeti sunan sağlayıcılar ile birlikte bu hizmetlerin sunulmasından sorumlu olduğu,diğer bir ifade ile haberde yer alan Turkcell gibi GSM operatörlerinin de tüketicilere sunulan katma değerli elektronik haberleşme hizmetlerinin sunumunda hizmetin ayıplı olması başta olmak üzere mevzuatta düzenlenen bilgilendirme, ücretlendirme vb. tüketicilere arzından içerik sağlayıcı şirketlerle birlikte sorumlu olduğuna ilişkin düzenlemeye yer verilmiştir. Söz konusu düzenleme ile hem tüketicilerin yaşanacak sorun ve mağduriyetler karşısında hak arama yollarına başvurulması durumunda muhatap bulmalarının kolaylaştırılması, hem de GSM operatörlerinin katma değerli elektronik haberleşme hizmeti sunan şirketlerin sundukları hizmetin kalitesi ve sunumuna ilişkin yasal düzenlemelere uymalarının kontrolü ile olası tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amaçlanmıştır.

Katma değerli elektronik haberleşme hizmetlerinin tüketicilere mesafeli usulle abonelik veya tekil olarak satılmasına ilişkin olarak 6502 sayılı Kanunun 48 inci maddesi ile Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğiuygulama alanı bulmaktadır. Söz konusu düzenlemelerde sözleşme öncesi aşamada tüketicilere mal veya hizmetin temel nitelikleri, satıcı veya sağlayıcının adı veya unvanı, varsa MERSİS numarası, mal veya hizmetin tüm vergiler dahil toplam fiyatı vb. bilgilerin yer aldığı bir ön bilgilendirme yapılması zorunludur.

Elektronik haberleşme sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin katma değerli elektronik haberleşme hizmetleri de dahil olmak üzere tüketicilere yönelik gerçekleştirdiği uygulamalar ile tüketicilerle akdettikleri sözleşmelerle ilgili denetim süreçleri hali hazırda da devam etmektedir.

Gazete yazısında yer verilen bir diğer husus olan abonelik sözleşmesinin feshinde tüketiciler tarafından iade edilen modem vb. araçlarla ile ilgili olarak ise,Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği’nin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (m) bendinde düzenlenen hükme göre, sözleşmenin feshedilmesi halinde, modem, telefon, uydu alıcısı ve benzeri cihazların iadesi öngörülüyorsa nasıl iade edileceğine veya geri alınacağına ilişkin bilgilerin abonelik sözleşmelerinde yer alması zorunludur.

Bu hususlarla ilgili olarak tüketiciler 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında bireysel mağduriyetlerinin giderilmesine ilişkin parasal sınırlar dikkate alınarak illerde Ticaret İl Müdürlüğü, ilçelerde Kaymakamlık bünyesinde oluşturulan “Tüketici Hakem Heyetleri” ve “Tüketici Mahkemeleri”nde başvuru harcı olmaksızın hak arama yollarına başvurabilmektedir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

***

YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum