Yolsuzluk mu dediniz?

30 Mayıs 2012… Hürriyet Gazetesi

3. Köprüde kazanan belli oldu:

İstanbul Boğazı’na inşa edilecek 3. Köprünün yapımını içeren “Kuzey Marmara Otoyolu Projesinin Odayeri-Paşaköy (köprü dahil) kesiminin ihalesini İçtaş-Astaldi ortaklığı kazandı. İçtaş-Astaldi ortaklığı, yapım dahil 10 yıl 2 ay 20 günlük işletme süresi için teklif verdi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım “İhaleyi yapım süresi dahil en kısa süre işletmeyi teklif eden firma kazandı. Öngörülen yatırım tutarı 2,5 milyar dolar. Bu rakam düşebilir de artabilir de.”

Nitekim arttı da…

Sonraki Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan gerçek maliyetin 3,5 milyar dolar olduğunu açıkladı. Nasıl arttı, ne oldu vs sormayın… Maliyet 1 milyar dolar, yani yüzde 40 arttı işte!

Çok matematik biliyorlar ya… O yüzden yüzde 40 sapma ile maliyet arttı…. Zaten düşenin dostu olmayacağı için artıyor bu maliyetler.

Aynı açıklamada dönemin Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan şu bilgileri de veriyor:

“Proje aslında 60 km’lik Kuzey Marmara Otoyolu projesi. 135 bin araç geçiş vaat edilmiş. Hiç araç geçmezse garanti kapsamında ödenecek tutar 790 milyon dolar olacak.”

Bunu unutmayın… Hiç araç geçmezse 135 bin araç için ödenecek tutar 790 milyon dolar.

YSS Köprüsünün temeli 29 Mayıs 2013 günü atıldı. Yani 10 yıl 2 ay 20 günlük kronometre o gün başladı. Yapım + İşletim sonrası devlete devri 10 yıl 2 ay 20 gün sonra olacaktı.

İyi matematik bilmedikleri için tek tek, adım adım hesaplayalım:

29 Mayıs 2013’e 10 yıl ekleyince 29 Mayıs 2023 ediyor. Buna 2 ay daha ekleyince 29 Temmuz 2023 ediyor. Ve son olarak 20 gün daha ekleyince 19 Ağustos 2023…

Hah işte, YSS Köprüsü 19 Ağustos 2023 günü devlete devredilmeliydi.

Aaaaaaaaaaaa o da ne? Köprü hala müteahhitte….

Duyumlara göre ihale sonrası Sarıyer-Kilyos Tüneli yapımı karşılığı ek işletme süresi verilmiş. Şirketin açıklamasına göre de Sarıyer-Kilyos tüneli için 405 milyon dolarlık bono ihracı gerçekleştirildi.

Bakın Avrasya Tüneli bile 1,2 milyar dolara mal olmuştu. (Bunu da unutmayın)
Şimdi gelelim hesaba…

Dönemin Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan 2017 yılında toplam geçiş garantisinin yıllık 790 milyon dolar olduğunu açıkladı. Oysa bu fiyat ABD enflasyonu oranında artıyor. (Öyle buyurmuş dindar büyüklerimiz)
Ve son rakamların yıllık garanti tutarının 920 milyon doları aştığı belirtiliyor. (Umarım son rakamı ticari sır demeden birisi açıklar)

Gelelim diğer hesaba: Sarıyer-Kilyos Tüneli için yapım maliyeti en fazla ne tutar? Yani 405 milyon doların faizi ile hesaplasan bile en fazla 600-700 milyon dolar diyebilirsiniz.

İyi ama YSS Köprüsü neden hala müteahhitte?

Anlaşılıyor ki, YSS Köprüsü ve bağlantı yollarını minimum 4 yıl daha müteahhide bırakmışlar. Bu sürenin 6 yıl olabileceği de söyleniyor. (Bilgiler net değil, net açıklama bir türlü yapılmıyor ama en az 4 yıl olduğu açıklandı)

Biz 4 yıl üzerinden gidelim: 4 yıl ile 920 milyon doları çarptığımızda karşımıza 3 milyar 680 milyon dolarlık daha Müteahhide ek kıyak verildiğini görüyoruz.

İyi ama bu ek kıyak zaten köprü ve otoyol yapım maliyeti olan 3,5 milyar dolardan bile fazla. (Ki bu maliyeti 2 milyar doların altında hesaplayanlar bile var)

400-500 milyon dolarlık bir tüneli için müteahhide 3,7 milyar dolar kıyak…

Yani bugünkü para ile 143 milyar lira.

Bakınız bu 143 milyar lira bugüne kadar ödenen para değil… Zaten normal işletme süresinde müteahhit geçenlerden ve Hazine’den 7,7 yılda 920 milyon dolar olarak toplamda 7,1 milyar dolar çoktan tahsil etti bile.

Bugünkü para ile Müteahhit 275 milyar liraya ek kıyak olarak 143 milyar lira daha alacak. İşte kıyak dediğimiz veya ne karşılığı olduğunu tam olarak bilmediğimiz bu 143 milyar lirayı soruyoruz.

Köprünün altındaki Beykoz Belediyesinde 1 milyon liranın hesabını soran iktidar, her nedense kendi müteahhidine verdiği bu ek 143 milyar liranın hesabını sormuyor. Soranlara da “ticari sır” deyip geçiyor.

Siz de gelip bize Ekrem İmamoğlu’nun yolsuzluk iddiasını soruyorsunuz. Çocuğun kumbarasındaki paraya bile bakan Savcı nedense buradaki ek kıyağa hiç bakamıyor….

Yolsuzluk mu dediniz…. Devam edeceğiz…

Not: Neden şişirilmiş köprü maliyetinden bile yüksek ek kıyak için bahane edilen Sarıyer-Kilyos Tüneli için ihale açılmadı? Köprüyü devlete alırsın, tünelin parasını zaten köprü kat be kat fazlası ile öderdi… Acaba amaç neydi? Ya da bu kıyaklar kime gidiyor?

Sizce durum nedir?

YORUMLAR (79)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
79 Yorum