Dolarlaştırarak liralaştırmak

Soru: Yarın gerçek kişiler gelse ve kendilerine ait 900 milyar TL’nin tamamıyla Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesabı açmak istese açabilir mi? Cevap: Evet.

Peki, KKM dövize endeksi bir mevduat türü değil mi? Cevap: Evet.

Geçen ay tek bir TL’si bile dövize endeksi olmayan 1,9 Trilyonun, yarın, 900 milyar TL’si dövize endekslenince “Liralaşma” mı artacak “Dolarlaşma” mı?

TCMB yönetimi TL’yi, Ankara Mezbahalarında adeta boğazladı sonra da, vatandaşlarla alay etmek için liralaşma hikâyesi uyduruyor.

Dolara endekslenen bir para bir daha TL’ye döner mi?

Şarlara bağlı, eğer güvenilir bir yönetim oluşur ve bu yönetim de, dolar kuruyla ilgili bütün tahminlerin ötesinde bir faiz oranı teklif ederse niçin dönmesin.

BANKALARA İNCE AYAR SÖKMÜYOR

TCMB Başkanı bankalara seslenerek, mealen, “sizde maliyeti %14 olan yaklaşık 2 Trilyon vadeli ve vadesiz TL mevduat ve katılım hesapları var. Buna ilave olarak TCMB’den de APİ ve SWAP yoluyla, maliyeti %14 olan bir Trilyon TL alıyorsunuz; yani sizde paçal maliyeti %14 olan üç Trilyon TL para var; kredi vermeye gelince %16-%18 civarında bir faiz oranıyla kredi vereceğinize %30’la veriyorsunuz.”

Devamla “Biz sizden razı değiliz” dedi.

İşin doğrusu bankalar bu paranın tamamını zaten kredi olarak vermiş durumda ve sadece tahsil ettikleri para kadar kredi verebiliyorlar, bu da günlük olarak 15 Milyar TL’yi geçemiyor.

Kurlar artığı için sermayeler aşındı, bu yetmezmiş gibi piyasalarda güven bozuldu ve vadeli mal alım imkânı çok azaldı. Bu yüzden şirketlerin kredi talebi faiz oranından bağımsız olarak çok güçlü.

Kamu bankaları bile gelen mütevazı kredi taleplerini karşılamakta ayak sürüyor.

Diyelim ki bankaların topladığı fonların toplam paçal maliyeti %14’te kaldı ve bütün kredileri tahsil edildi; sonra da bu paralar %24 faizle tekrar krediye çevrildi, acaba bankaların kârı nereye ulaşır?

2021 yılında, 92 Milyar TL kazanan bankaların kârı, 2022’de 200 Milyar TL’ye çıkabilir.

BALLI BÖREK YETMEZ KAYMAKLI EKMEK KADAYIFI DA İSTERİZ

Düşünebiliyor musunuz, devlet bankalara %14 faiz’le para veriyor fakat borçlanmaya gelince bankalar Hazine’nin %24 faizli tahviline bile burun kıvırıyor.

Neymiş efendim “biz sabit faizli tahvil istemeyiz enflasyona endeksli tahvil isteriz” diyorlarmış.

Geçen hafta Hazine, enflasyona endeksli tahvil ihalesine çıktı bankalar bu tahvillere adeta saldırdı ve enflasyon eksi %3 faiz oranıyla bu tahvilleri aldılar.

Eylül ayı Hazine tahvil ihalelerinde, enflasyon artı %3 fiyat veren bankalar ne oldu da bugün, TCMB faizleri %19’dan %14’e düşmüşken, enflasyon eksi %3 oranına razı oluyorlar?

Devletin bankalara sunduğu %100 karlılık fırsatını niçin beğenmiyorlar?

Acaba bir bildikleri mi var?

Var.

TCMB başkanı geçen hafta sunduğu enflasyon raporunda, enflasyonun önce %55’e kadar yükselebileceğini fakat yılsonunda %23,2’ye düşeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Ona inanan bir iktisatçı oldu mu, bilmiyorum fakat bankaların inanmadığı kesin.

EKONOMİNİN BOĞAZINDAKİ ENFLASYON KILÇIĞI

Bankalar, seçim arifesinde %50’e yükselmiş bir enflasyon oranının %23’lere düşeceğine inanmaz.

Enflasyonu %50’lerde seyreden bir ekonomide mevduat faizleri %18’lerde ve kredi faizleri de %24’lerde kalamaz.

Buna bir düzeltme geleceğinden eminler ve ürküyorlar.

Bankaların ellerindeki 3,5 Trilyon TL’nin tamamını %24’le krediye çevirdiğini varsayalım.

Sonra, ya bu hükümet ya da bundan sonra gelebilecek bir hükümet, doğru kararlar vermek zorunda kalırsa, ne yapar?

İlk iş olarak TCMB faizlerini en az enflasyon oranına yükseltir.

Düşünün bankanın elinde 3,5 Trilyon TL verilmiş kredi var fakat topladığı mevduatın vadesi 45 gün olduğu için elindeki, maliyeti düşük tüm mevduatları iade edecek ve yeni fiyatlarla mesela %50’yle mevduat toplayacak.

Bir bankanın geliri %24 ve gideri %50 olursa, bu bankaya ne olur?

Perişan olur.

Peki, bankaları perişan olmuş bir ekonomi, bırakın başarılı olmayı, ayakta kalmayı başarabilir mi?

Bu yapay ekonomik yapı, ya faizde ve ya da kurlarda gerçek bir düzeltme yapmaya gebedir.

Ekonomi yönetimi masaya kaymaklı kadayıf koymuş fakat herkes, bu kaymaklı kadayıfın içinde bir kılçığın gizlendiğini biliyor.

YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum