Savaşlar ve salgınların gölgesinde olimpiyatlar ve paralimpik oyunları

Belki de Türkiye’nin hakkını gasbettikleri ve bizim olması gereken Olimpiyat’ları Tokyo’ya verdikleri için  Olimpiyatlar ve Paralimpik Oyunları’nın başına gelmedik  kalmadı. 

Geçen yıl yapılması gereken ancak bu yıla ertelenen 2020 Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları, bu sefer de seyircisiz yapılma ihtimaliyle karşı karşıya kaldı. Neresinden bakarsanız zarureten gerçekleştirilecek bu oyunların tadı tuzu kalmadı.

***

Ve 2. Dünya Savaşı’nda sekteye uğrayan Olimpiyatlar, ilk defa salgın sebebiyle ertelenmiş ama gecikmeli de olsa yapılması kararı verilmişti.

İlk defa 1896’da  Atina’da başlayan Olimpiyatlar, 1900’de Paris, 1904’te St. Louis, 1908’de Londra ve 1912’de Stockholm’de gerçekleştirilmişti.

1916’daki Berlin Olimpiyatları ise 1. Dünya Savaşı sebebiyle yapılamamıştı.

***

1920’de ise Anvers’te ise 4 yıllık bir aradan sonra Olimpiyatlar yapılmış ancak savaş öfkesi geçmemiş olacak ki, Türkiye dahil, savaş çıkarmakla suçlanan ülkeler davet edilmemiş, dışlanmıştı.

Başta Almanya, Türkiye, Avusturya-Macaristan ve Bulgaristan Olimpiyat Oyunları’nda yer alamamıştı.

1994’te Paris, 1928’de Amsterdam, 1932’de Los Angeles Olimpiyatları organize edildi. Almanya 1. Dünya Savaşı’nda güme giden Berlin Olimpiyatları’nı kaybeden ülke  olarak cezalandırılsa  da 20 yıl sonra yaptı. İşi  şansa bırakmadı ve bu sefer savaş çıkarmayı, organizasyondan sonrasına erteledi. 

Türkiye de,  Berlin’de, tarihin ilk altın madalyasını Yaşar Erkan’la aldı.

***

1940’ta Tokyo ve 1944’teki Londra Olimpiyatları da bu sefer 2. Dünya Savaşı sebebiyle yapılamadı. Hem de bir değil, iki olimpiyat feda etti insanlık.

Ancak savaşın galiplerinden İngiltere, mağlup Japonya’nın sırasını alarak 1948’de, Londra Olimpiyatları’nı hemen savaş sonrası organize etti. 

Türkiye de tam bir patlama yaparak 12’yle tarihin rekor madalyasını Londra’da kazandı. 

***

Böylece savaşlar sebebiyle toplamda 3 olimpiyatı  hiç yapamadan bugünlere geldik. O gün, bu gündür hiç bir Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları aksamadı. Düzenli bir şekilde yapıldı.

Arada boykotlar yaşandı o kadar. SSCB’nin Afganistan’ı işgali sebebiyle Türkiye dahil, Batı Bloku ülkeleri, 1980 Moskova Olimpiyatları’nı protesto ederek katılmadı. 

Buna misilleme gecikmedi ve bir sonraki Olimpiyatlar’a da Komünist ülkeler gelmedi.. Sovyetler dahil,

Doğu Bloku, 1984 Los Angeles Olimpiyatları’nı boykot etti.

***

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, pandemi sebebiyle oyunları  iptal etmedi, sadece erteledi.

Ancak ertelerken, bir yıl sonra işlerin düzeleceğini düşünerek bu karar alınmıştı. Ne yazık ki, dünyanın her tarafında olduğu gibi Japonya’da da vakalar azalmadı. Bilakis mutant virüsler sebebiyle beklenmedik tehlikeler doğdu.

Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları Organizasyon Komitesi, koronavirüs salgını sebebiyle “seyircisiz turnuva” dahil tüm opsiyonların değerlendirildiğini açıkladı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Alman Thomas Bach’la yapılan  görüşme sonrası düzenlenen  basın toplantısında yapılan açıklamada,

“Tüm simülasyonları uyguluyoruz” denildi..

***

Japonya Hükumeti, Japonya Olimpiyatlar Bakanı Haşimoto Seiko, Tokyo Valisi Koike Yuriko, IOC Başkanı ve tabii ki Olimpiyatlar ve Paralimpik komiteleri ile, Oyunlar’a  katılacak ülkeler, gidişata göre değişik talepte de bulunabilirler.

IOC Başkanı Tomas Bach Covid-19 vakalarının Olimpiyatlar’a gölge düşürebileceği iddialarına daha önceden de karşı çıkmıştı.

“B planımız yok. Oyunları güvenli ve başarılı bir şekilde yapmaya kararlıyız” diyen Bach, seyirciyle  ilgili de “IOC’ in bu konuda esnek olacağını, katılacak kişileri korumak için fedakarlıkta bulunulması gerektiğini” belirtmişti.

Buna göre Japonlar’ın şimdilik planı, dışardan seyirci gelmemesi, sadece aşısını olmuş kendi vatandaşlarının oyunları izleyebilmesi.

Ancak aksi bir durum halinde kararlar yeniden gözden geçirilebilir, gevşetilebilir veya daha da sıkılaştırılabilir...

***

Daha önce 24 Temmuz-8 Ağustos 2020’de planlanan ve salgın sebebiyle ertelenen Tokyo Olimpiyat Oyunları’nın 23 Temmuz-8 Ağustos 2021’de düzenlenmesi kararlaştırılmıştı.

Paralimpik Oyunları da Olimpiyatlar’ın başlangıcından bir ay sonra icra ediliyor. Tokyo Paralimpik Oyunları 24 Ağustos-5 Eylül tarihleri arasında...

Geçenlerde 2020 Organizasyon Komitesi Başkanı  Yoşiro  Mori, “kadınların çok konuştuğunu söyleyince”kıyamet kopmuş ve sarfettiği cinsiyet ayrımı sözlerden dolayı özür dileyerek istifa etmek zorunda kalmıştı.

Yerine de, kadın hakları savunucusu Haşimoto atanmıştı. Tabii ki temennimiz, dünya sporunun en büyük organizasyonunun, eksiksiz, aksaksız, sağlıklı bir şekilde ve mümkünse derece ve rekorlarla süslenip şölen havasında geçmesi ve Türkiye’mizin de, bol madalya kazanması...

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum