Müziğin aşk hali ‘As Time Goes By...’

Başımızda gençlik rüzgarlarının estiği o fırtınalı yıllarda içinde müthiş aşklar yaşanan filmleri izlemek ve de notalarında aynı aşk tınıları taşıyan müzikler dinlemek sanki ruhumuzun en güzel ilacıydı.

Henüz televizyonların hayatımızı bu kadar kuşatmadığı, internet ve sosyal medya denilen modern zihin istilacılarının icat edilmediği o yıllarda sinema bir hayat okuluydu. Birazcık olsun sinemaya, müziğe ve edebiyata ilgisi olan, zihnini dünyaya açık tutmaya çalışanlar için sinema, müzik ve şiir hayata tutunmanın en makbul araçlarıydı.

İşte o yıllarda izlediğim “Casablanca” filminin en unutulmaz sahnesinde “As Time Goes By…” şarkının duyduğumda adeta çığlığımı kalbime gömüp “işte aşkın en güzel tarifi” diyerek sessizce haykırmıştım…

Bilindiği gibi Casablanka, hem unutulmaz klasik bir aşk filmi olarak hem de Humphrey Bogart ve Ingrid Bergman’ın unutulmaz oyunculukları ile kült olmuş bir yapımdır. 2. Dünya Savaşı sırasında Fas’ın Kazablanka kenti, Hitler’den kaçan Avrupalılarla rengarenk bir görünüm arz ediyordu. Rick Blaine karakteri, şehrin en popüler barını işletmektedir. Bir gün eski aşkı Ilsa, direniş lideri kocası Victor Laszlo ile birlikte gelir. Rick, Ilsa ve Victor’un şehirden kaçmalarını sağlayabilecek tek kişidir.

“As Time Goes By…” bir Herman Hupfeld bestesidir. Hupfeld, aslında bu şarkıyı “Everybody’s Wecome” müzikali için bestelemiş, ancak o yıllarda pek başarılı olamamıştır.

Esas itibariyle şarkı büyük çıkışını “Casaplanca” filmiyle gerçekleştirmiştir. Filmde Dooley Wilson (Sam karikteri) tarafından seslendirilen şarkı, filmin başarısına paralel olarak çok sevilmiş ve dünya çapında bir üne kavuşmuştur. Öyle ki “As Time Goes By…”, Amerikan Film Enstitüsü’nün (AFI) 100 yılın en iyi 100 film müziği sıralamasında “Over The Rainbow”dan sonra 2. sırada yer almıştır. Halen dünyanın en çok bilinen melodilerinden biri olan şarkının orijinal sözlerinde, fizik dehası Albert Einstein’ın zamanı 4. boyut olarak nitelendiren sözüne referansla “this day and age we’re living in...” dizesi vardır. Şarkının Tony Bennett ve Natalie Cole versiyonları da dinlemeye değer…

Bu şarkının aynı zamanda Jimmy Durante, Louis Amstrong, Frank Sinetra, Nancy Sinatra, Harry Nilsson, Carl Simon, Vera Ylnn ve Brayn Ferry tarafından seslendirildiğini de bir yere not etmekte yarar var. Ayrıca 1990’ların İngiliz romantik komedi dizisi “AsTime Goes By”ın başlık ve tema şarkısıydı.

“As Time Goes By…”ı dinlerken o aşkın ruhunu özümsemek için mutlaka Dooly Wilson versiyonunu dinlemek şart. Özellikle filmde Ingrid Bergman için söylediği o kısa hali daha bir güzeldir sanki.. Ayrıca İbrahim Ferrer ve Omara Portuondo’nun “Rhytms Del Mondo” albümü için söyledikleri versiyonu da muhteşemdir.

Eminim bu şarkıyı dinlerken gözleriniz mutlaka nemlenecektir, kelimenin tam anlamıyla damardan bir şarkı çünkü… İşte şarkının sözlerinden biri demet:

/Bunu hatırlamalısın
Bir öpücük hala bir öpücük
Bir iç çekiş hala bir iç çekiş
Esas şeyler geçerlidir
Zaman ilerledikçe

***

Ay ışığı ve aşk şarkılarının asla zamanı geçmez
Tutkuyla dolu kalplar, kıskançlık ve nefret
Kadın erkeğe ihtiyaç duyar ve erkeğin bir eşi olmalı
Bunu kimse inkar edemez

***

Bu hala aynı eski hikaye
Aşk ve şan için bir savaş
Bir yap ya da öl olayı
Dünya kaybedenleri her zaman hoş karşılayacaktır
Zaman ilerledikçe./

YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum