Anadolu kitap fuarları

Sonbaharla birlikte kitap fuarları mevsimi de açıldı.

İçinde bulunduğumuz günlerde Anadolu’da beş altı şehirde birden aynı anda kitap fuarı var.

Yazarlar göçmen kuşu gibi bir fuardan diğerine uçmakta.

Çok önceleri Tüyap ve Diyanet fuarı dışında kitap fuarı pek bilinmezdi.

Sonra bu iki fuar da hem mekansal hem de içerik anlamında kendi içinde değişimler geçirerek yeni bir hüviyete büründü.

Anadolu’da açılan ve genellikle Belediye/Valilik işbirliği içinde gerçekleşen fuarların tarihi pek eski değil, ama tuttu.

Bir salonda, fuar alanında ya da büyük çadırlarda kurulan fuarlar kurulduğu şehre bir haftalığına da olsa bir hareket getiriyor. Kitap meraklıları, özellikle de gençler ve çocuklar çok sayıda değişik kitabı bir arada görüyor, bazan bir kitabın yazarı ile yüzyüze görüşüyor, sohbet ediyorlar.

Diğer taraftan yazar da Anadolu’nun daha önce belki de gitmediği bir şehrini görüyor, memleketin o bölgesinde yaşayan insanı tanıyor, uzun zamandır görmediği kimi yazar arkadaşlarıyla karşılaşıyor, değişik bir iki nefes alıyor.

Amatörlükten veya bilgisizlikten kaynaklanan sorunlar yaşanmıyor mu hiç? Yaşanıyor, ama bunlar içinde artniyet bulunmadığı sürece mesele edilmiyor. Kitap etrafında dönen bu küçük, sevimli hareketlilik, adını bilmediğimiz bir takım gizli kahramanların yoğun çabasıyla geliyor ve geçiyor.

Maraş, Konya, Kayseri, Batman…Şu anda bu şehirlerimizde kitap fuarları var.

İrili ufaklı yayınevleri açtıkları standlarda indirimli kitaplarını sergiliyor.

Kitaplar bugün kültür hayatı denilen alan içerisinde ne kadar bir yer tutuyor bilemiyorum. Lâkin klasik dönemlerde kültürün, düşüncenin ana taşıyıcısı olan kitap, bugün de hatırı sayılır oranda kültürel alan deyince akla ilk gelen nesnelerden.

Kitap fuarlarının içinde de eğlence ve popüler kültür göstergeleri var elbette.

Eğlenmekten başı dönen ama bıkmayan bir kitle de var ve kitap fuarlarında bile kendine mahsus bir alana sahipler.

Gördüğüm şu: Kitap basmak artık kolaylaştı ve her yıl onbinlerce çeşit yeni kitap basılıyor. Ama “okur basma” tekniği olmadığı için bazı sıkıntılar yaşanmıyor değil.

Neyse, biyoteknoloji ilerliyor. Bir gün sürekli okuma ihtiyacı içinde olan insan tipi de yetiştirilebilir, ne dersin Mayk?

19-10/21/ekran-resmi-2019-10-21-234918.png

Anadolu’daki bazı kitap fuarlarının artık gelenekselleştiğinden, bazılarının da (Kocaeli Kitap Fuarı gibi) İstanbul’daki fuarları da solladığını rahatça görüyoruz. Kitaba devam. Maraş kitap fuarının girişinde yer alan levhada Usta’nın da dediği gibi “Okumadığın gün karanlıktasın!”

Temizlik

pyd/ypg: kaybettik çekiliyoruz

Dünya kamuoyu: Trump diz çöktü

Türk halkı: bu daha hiçbir şey yeni başlıyoruz Hak›tır Allah

Annem: iki rekat şükür namazı kılalım

Çok izlenmeyen tv kanalları: Ülkemizi çekemeyenlere anten+7 kavanoz balı kargo ücreti ödemeden kapılarına teslim ediyoruz

Arama motorunda en çok aranan:Rasulayn’da satılık arsa

İçimizdeki münafıkları: R

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.