Altılı Masa’dan bu pazar ne çıkar?

Şubat ayında Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş açıklamasından bu yana Altılı Masa yarın dördüncü kez bu sefer Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun ev sahipliğinde toplanacak.

Altılı Masa’yı bir tarafta sandık aritmetiği diğer yanda toplumsal beklenti zorlamıştı. Masanın çevresindeki aktörlerinin hiçbirinin istediği ciddi oy yükselişini sağlayamaması, Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı’nın en azından anketlerde yenişememesi, masanın diğer dört ortağının da bekledikleri çıkışı yapamaması bir araya gelmeyi denenmeye değer kılmıştı.

Üstüne de özellikle muhalif mahallede Türkiye’nin alternatif yönetim tarzına dair ortak bir vizyon görme beklentisi süreci daha da hızlandırdı.

Aradan geçen sürede ne sandık aritmetiğinde ne de toplumsal beklentiye karşılık gelecek güçlü bir ortak vizyon oluşturulmasında büyük mesafe alınabildi.

Son bir ayda İYİ Parti’de gözlenen göreceli artışı saymaz isek Altılı Masa’nın toplamında hissedilir bir artıştan bahsetmek zor. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem açıklamasının ardından da yeni bir ortak vizyon göremedik.

Elbette bu işler boyacı küpü değil. Farklı siyasi geçmişlerden, kadrolardan ve tabanlardan oluşan partilerin kısa sürede tek bir siyasal organizma gibi hareket etmesini beklememek gerek. Kaldı ki ilk başta özellikle iktidar kanadından gelecek ‘oturma sırası’ polemiklerini düşünürsek belli bir ilerleme de sağlandı.

Ama takvim işliyor. Resmi seçim takvimine, eğer arada bir sürpriz yaşanmaz ise, 11 ay kaldı. Seçmenin büyük bir kısmının daha kampanyalar başlamadan karar verdiğini düşünürsek süre daha da kısa.

Üstüne masada altı liderin altı gündemi var. Özellikle CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı olmak için yürüttüğü yoğun kampanya, bu yolda kimi zaman eski CHP’yi hatırlatan çıkışları, bazı iddialarının altını kamuoyunun beklediği oranda dolduramaması sadece CHP’nin değil tüm masanın toplumsal algısını şekillendiriyor.

Farklı gündemlerin masanın ortak hedefine hizmet etme ihtimali de var, yürünecek yolu zorlaştırması ihtimali de.

Hafta başında Karar’a konuşan yarınki toplantını ev sahibi Davutoğlu bu sefer daha somut bir sonuç çıkması içi tüm liderleri dolaştı.

Davutoğlu bir önceki toplantıda kurulan dört çalışma grubunun hazırladığı belgeleri liderlerle konuştu. Belgelerin içeriğinde temel ilkeler ve hedefler, sandık güvenliği, ekonomik kurumların yapılandırılması ve geçiş sürecinde yapılacak düzenlemeler var.

Bu liderler turundan ne çıkacak yarın akşam göreceğiz. Eğer özellikle temel hedefler ve ilkeleri içerecek bir açıklama çıkabilir ve çıkan açıklama da toplumun zihninde masaya dair sorulara cevap verebilirse bunu önemli bir eşik olarak görebiliriz.

Özellikle seçim güvenliğine ilişkin Kılıçdaroğlu’nun SADAT ziyareti ile gündemleştirdiği sandıkta manipülasyon korkusunun yerini liderlerin sandık teminatı alabilirse bu da seçmenin seçimlere dönük güveni artacaktır. Nihayetinde karar sandıktan çıkacak ve sisteme güvenin sarsılmaması kritik bir unsur.

Ekonomik kurumların rehabilitasyonu başlığı ise eğer vatandaşın tenceresinin kaynayacağına dair bir umut aşılarsa muhalefet bu konuda da mesafe almış olur.

Masa kurulmadan önce ‘eğer’le başlayan geleceğe dair soru işareti çok ama bu sefer bu soru işaretlerine cevap bulunması ihtimali de var.

Bir yanda her siyasi partinin demokrasinin olmazsa olmazı kendi tabanları ile gözetmeleri gereken hukukları ve oylarını artırabilmek için yapmaları gerekenler diğer yanda seçimleri kazanmak için birlikte hareket etme mecburiyeti liderleri bu iki faktör arasında dengeyi kurmaya zorluyor.

Sonrasındaki toplantının ev sahibinin İYİ Parti olması da yükseliş trendindeki bir siyasi aktör olarak pazar günü çıkabilecek kağıtların gündemde kalması ve ileri taşınması için bir avantaj olabilir.

Son tahlilde tüm bu toplantılar, çıkacak metinler bir tek yapılmış olmak için değil, sandıkta oy alabilmek ve toplumu muhtemel bir yeni iktidarda nasıl bir Türkiye’nin beklediğine ilişkin ikna etmek açısından önemli. Burada da tek hedefin sadece muhalefet seçmenine seslenmek de olmaması gerek. Oy vermese bile toplumun kalan kesimine de en azından dikkate alındığını göstermek, seçime kadar değil seçim sonrasında da daha yönetilebilir bir Türkiye için önemli.

YORUMLAR (21)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
21 Yorum