Davutoğlu’nun Altılı Masa Gündemi

Şubat’ta kamuoyunun önüne çıktıktan sonra düzenli olarak bir araya gelen Altılı Masa dördüncü toplantısını 29 Mayıs Pazar günü Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun ev sahipliğinde yapacak. Davutoğlu bu hafta liderlerle tek tek görüşüp Pazar gününün hem içeriğini hem de sonunda çıkacak metinleri konuşacak.

Bir grup gazeteci ile Ankara’daki konutunda Altılı Masa’yı konuşmak için oturduğumuzda gündemi Pazar günkü toplantıydı ama zihni hala yurt gezilerinde kalmıştı.

Bir gün önce Şırnak’tan gelmiş, sonrasında da Kars’a yola çıkacaktı.

Aynı hafta içinde Antalya Türkmen Yörük şenliğine katılıp, Mersin’de her birinde farklı siyasi partinin kendini güçlü hissettiği farklı ilçeleri ziyaret edip sonrasında da Kürt nüfusun hâkim olduğu Şırnak ve Cizre’ye gidebilen bir genel başkan olarak toplumun sorunlarını anlatırken tek cümle kuruyor: Toplumun iktidardan ümidi kalmamış.

Ekonomik durumu değerlendirdiğinde “Adana, Mersin, Kahramanmaraş gibi şehirlerdeki sanayi, toplumu bir şekilde ayakta tutuyor ama Adıyaman gibi şehirlerde kriz çok derin, milli gelirin geldiği nokta içler acısı” diyor.

Ama Davutoğlu’na göre bu fotoğraf muhalefet için kesin zafer anlamına gelmiyor. KARAR’da detaylı şekilde zaferin neden kolay olmadığını anlattığı görüşlerini okuyabilirsiniz.

Özellikle kararsızlara çağrısı önemli. Ama satır arasında ‘Kararsızların karar vermesi için de bizim üzerimize düşeni yapmamız, kendimizi anlatmamız gerek.’ diyor.

Davutoğlu, her zamanki Hoca titizliği ile Altılı Masa toplantısı için ev ödevine çalışmış. Dört çalışma grubunun hazırladığı ön metinleri “birlikte karar vermek için” liderlere sunacak.

Sorulara rağmen masadaki diğer aktörleri eleştirmemeye ya da farklı noktalara çekilebilecek cümleler kurmamaya dikkat ediyor. En azından Pazar’a kadar ev sahibi olarak daha temkinli.

Davutoğlu’na göre Altılı Masa bir süreç. Üstelik seçimlerden sonra da devam etmesi gereken bir süreç. En önemli misyonu ise toplumdaki gerilimleri aşacak kapsayıcı bir siyasal dil inşa etmek.

Özellikle iktidarın Masa’ya dönük eleştirilerine rağmen hem süreçten hem de hafta sonundaki toplantıdan umutlu. “Tanzimat’tan bu yana Türkiye siyasetindeki tüm akımlar burada” derken sadece bir siyasetçi olarak değil akademisyen olarak da bu tecrübeyi ne kadar önemsediğini saklamıyor.

Çalışmamız ve kendimizi topluma anlatmamız gerek derken de “kolay zafer kazanmak mümkün değil”in altını çizerken de gerçekçi. Gelecek bir yılın herkes için ne kadar zor geçeceğinin farkında.

Davutoğlu dünkü pozisyonu nedeniyle iktidarı, bugünkü konumu nedeniyle de muhalefeti tanımanın hem avantajına sahip hem de iki camiadan aynı anda gelen eleştirileri göğüslemek zorunda.

Eğer hafta sonu Altılı Masa’nın toplantısından ilkeler ve hedeflere dönük kapsayıcı bir metin çıkabilirse hem kendisi hem de muhalefet için önemli bir mesafe almış olacak. Türkiye’de iktidar değişikliğinin yaşanabilmesi, yaşandığı taktirde de gerçekçi ve normalleşme yolunda bir süreç yaşanabilmesi için muhalefetin üzerinde uzlaştığı konuları ve yol haritasını kamuoyuna daha net açıklaması önemli rol oynayacak.

YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum