“Tek ülke, tek anayasa, tek yazgı”

Virginia İnsan Hakları Bildirgesi 1776’da yayınlandığında “Tüm insanlar doğuştan eşit derecede özgür ve bağımsızdır” ilkesi bugünkü gibi kadınları, siyahları, Kızılderilileri vb. içermiyor sadece beyaz adama hastı. Bugün ise uzun mücadelelerin ardından herkesi ifade ediyor.

Ülkemizin temel hak ve özgürlükler karnesinin yeterince iyi olmadığı ve kırıklarla dolu olduğunu biliyoruz ancak bazılarımızda tüm bunların bugünden yarına istense hemen değişebileceği gibi naif bir düşünce var.

Halbuki, ülkemizde Kürt sorunundan inanç sorunlarına, oradan diğer sorunlara uzanan temel hak ve özgürlükler noktasında uzlaşılmış ortak bir mücadele çizgisi ve bilinci yok. Olmadığı için herkes kendi derdini önemserken diğerlerini ya es geçiyor ya da bilmiyor.

Maalesef bugün Kürt sorunu uzun süredir çözülemediği ve geçmişte yapılan yanlışlıklar nedeniyle şiddet ve terörden ayrı tartışalamıyor.

***

Geçmiş, yaşanan şiddet ve terör, devleti sorunu askeri yollarla çözmeye yöneltse de bu yolun tek başına yeterli olmadığını bize defalarca gösterdi.

Bugün için siyasilerin terör ile demokratik talepleri birbirinden ayırt edebilmesi öncelikli sorunumuz olmalı, bu ayrımı gerçekleştirebilirsek önemli bir eşiği aşmış oluruz. Bu yönde atılacak her adım ülkenin birliğine atılmış bir çimento olacak.

Buradan naifçe haklar verilirse akan kan hemen duracak çıkmamalı, her türlü adıma rağmen şiddete meyledenler olmaya devam edecek.

Önemli olan makul çoğunluğun birlikteliğinin tesisi ve bu tiplerin marjinalleşmesidir.

***

Halkın ezici çoğunluğu bir arada yaşama iradesi sergilerken, devletin temel görevi marjinallerin değil, makul olanın peşinden gitmek ve adaleti tesis etmek olmalı.

Düne kadar çözüme ilk kez bu denli yaklaşılmış ve barışın tadı duyumsanmışken; PKK ve uzantılarının basiretsizce, çevremizde ve dünyada olup bitenleri yanlış okuyarak havayı hendek siyaseti ve Erdoğan nefretine kurban etmeleri nedeniyle çok daha dikkatli olmak gerekiyor.

Öz yönetim ilanları; şehirlere hendekler açma, nereden geldiği meçhul(?) silah, bomba ve mühimmatla doldurma; çocuk yaşta gençleri hendeklere sürerek ölüme göndermekteki amaç ve beklentiler bizzat Kürt halkı tarafından boşa çıkarılmışken gerçek bir birlik Anayasası için zemin hazırlanmalı.

***

Bugün Kürtlerin sorunlarının bir kısmı hala çözülmüş değil ancak bunlar da çözülemeyecek şeyler değil. Sadece siyasilere biraz daha cesaret vermek gerek ve bu cesareti tüm yalan, uydurma ve çarpıtmalara rağmen Kürt toplumu hendek siyasetine verdiği tepki ile fazlasıyla verdi.

Elbette geçmişte yaşananlar unutulmayacak ancak yeni bir başlangıç için bazen bazı şeyleri tarihe bırakmak gerekiyor.

Ve bölge, hendekler kaldırıldıktan sonra yine örgütün inisiyatifine bırakılmamalı.

Amaç, güvenlikle beraber temel hak ve özgürlüklerin genişletildiği, şiddetten arınmış her türlü siyasetin önünün –hoşlanalım/hoşlanmayalım- açıldığı ve kimden gelirse gelsin her türlü baskının engellendiği bir huzur ortamı olmalı.

Yazının başlığı senatör D. Webster tarafından 1837’de ABD için söylenmiş.

Bizim de “Tek ülke, tek anayasa, tek yazgı”yı gerçekleştirebilmek için ABD Anayasasının dibacesindeki felsefeye dayanan yeni bir anayasaya ihtiyacımız var:

“Biz, Birleşik Devletler Halkı, daha mükemmel bir Birlik yaratmak, adaleti sağlamak, ülke içinde huzuru güvence altına almak, ortak savunmayı gerçekleştirmek, genel refahı artırmak ve özgürlüğün nimetlerini kendimize ve gelecek kuşaklara sağlamak için bu Amerika Birleşik Devletleri Anayasası’nı takdir ve tesis ediyoruz.”

YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum