Fırsatçılar için fırsatlar ülkesi….

Cumhurbaşkanlığı’nın çeşitli kurulları var. Tam olarak ne işe yaradıkları bilinmiyor. Ama prestijli pozisyonlar oldukları kesin.

Bunlardan biri de Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu.

Diğerleriyle birlikte 2018 yılında kuruldu. Yani Cumhurbaşkanı, ekonomiyle ilgili konularda üç yıldır bu kurulun üyeleriyle istişare ediyor.

Bu kurulun üyesi olmak önemli bir ayrıcalık, bugünün Türkiye’sinde pek çok kapıyı açabilecek bir titr bu.

Türkiye’de çok iyi ekonomistler, ekonomi yazarları, finansçılar, bankacılar, işlerinde çok iyi iş insanları var.

Böyle bir kurul için diğer tüm alanlardan daha fazla alternatif mevcut.

Cumhurbaşkanı 2018’de bu alternatifler arasından bu kurula şu isimleri seçti: Eski Hazine Bakanı Nihat Zeybekçi, Başbakanlıktan beri ekonomi danışmanları Yiğit Bulut ve Cemil Ertem, eski BDDK başkanı Mehmet Ali Akben, faizsiz bankacılık üzerine uzman ilahiyatçı Prof. Dr. Servet Bayındır, yurt dışında çok parlak bir akademik kariyer yapmış ekonomist Doç. Dr. Hatice Karahan, Kaleseramik, Pirelli gibi şirketlerde yöneticilik yapan iş insanı Gülsüm Azeri, ekonomi doktoralı bürokrat Hakan Yurdakul ve Korkmaz Karaca.

“İş insanı ve profesyonel yönetici” olarak geçen Korkmaz Karaca’nın bu kurula neden seçilmiş olabileceğini anlamak için biyografisine göz atalım

Biyografisini ararken karşınıza web sitesi çıkıyor. Zaten hakkındaki bütün biyografiler oradan copy paste.

https://korkmazkaraca.com/#biyografi

Site bir sözle açılıyor:

“Malınla cömert sırrınla cimri ol. Mal veren aziz, sır veren zelil olur.”

whatsapp-image-2021-06-28-at-14-36-59.jpgSitenin foto albümü bölümündeki “dostlar” sekmesinin altında yer alan 41. yaş kutlama videoları bir kaç gündür sosyal medyada dolaşıyor.

whatsapp-image-2021-06-28-at-14-36-57.jpg

Muharrem İnce’den Ahmet Misbah Demircan’a, Ersin Tatar’a, Mehmet Ali Yalçındağ, Ali Ağaoğlu’ndan Ahmet Çalık’a kadar çok geniş bir yelpazede dostları olan bir isim Karaca.

Bu isimlerin hiçbiri üşenmemiş, pandemi günlerine denk geldiği anlaşılan 41. yaş günü için Karaca’ya doğum günü videoları çekip yollamışlar. O da dostlarını herkese göstermek için bu videoları sitesine yüklemiş.

Sitede “Politika” sekmesinin altında Karaca’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Berat Albayrak, Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan ile çekilmiş çok sayıda fotoğrafı bulunuyor. Özellikle bu isimlerle fotoğraflarıyla en tepelere kadar ulaşabildiği mesajını veriyor.

Özel uçakta tek başına otururken ya da yaz ve kış tatillerinde çekilmiş fotoğraflarının mesajı da varlıklı bir insan olduğu olmalı.

whatsapp-image-2021-06-28-at-14-36-59-1.jpg

Bu kadar geniş bir çevreyi nasıl edinmiş, eğitimi, işi nedir sorularına cevap için sitedeki biyografisine bakalım:

“Uludağ Üniversitesi'nde Kamu Yönetimi alanında başlayan Karaca, yüksek tahsilini yurt dışında iş idaresi eğitimi ile tamamladı.”

Bu cümleden tam olarak hangi üniversiteden mezun olduğunu anlamak kolay değil. Hatta üniversiteden mezun olup olmadığını da.

Uludağ Üniversitesi Kamu Yönetimi’nde başlayan eğitimini yurt dışında tamamlayan biri herhalde CV’sine yurt dışında mezun olduğu üniversitesinin adını da yazardı.

Herhalde mütevazilikten yazmamış.

Biyografiden devam edelim:

“Lise yıllarından itibaren aktif olarak iş hayatına atılan Korkmaz Karaca birçok özel sektör kuruluşunda üst düzey yönetici olarak görev yaptı. Gübre, hurda ve doğalgaz sektöründe uluslararası bir firma olarak faaliyet gösteren “Indagro Group”’un Türkiye Temsilciliğini yaptı.”

Neden üst düzey yönetici olarak görev yaptığı diğer özel sektör kuruluşlarını da değil de sadece Indagro Group’un Türkiye temsilciliğini CV’sine yazdığını bilemiyoruz.

Indagro Group’un ne olduğuna bakalım.

Bugüne kadar Indagro diye bir grup olduğunu duymayanlar yalnız değil.

İnternet aramalarında bu grupla ilgili İsviçre merkezli gübre işi yapan bir firma olduğu bilgisi dışında çok az bilgi var.

Halbuki hepimizin adını duymamız gerekirdi. Çünkü sitesine göre Indagro, 1963 yılında İstanbul’da kurulmuş. 1981’de ise şimdiki merkezi olan Cenevre’ye taşınmış. Ve gübre işi yapmış.

whatsapp-image-2021-06-28-at-14-36-50.jpg

Sonra Atina, Odessa’da şubeler açmış ve enerji işine girmiş. Dünyanın bütün kıtalarında 16 temsilciği olduğu görülüyor. Sitede yer alan Türkiye’deki yetkili temsilcisi, 2006’dan beri bu pozisyonda. Bu kişi de Korkmaz Karaca değil.

Peki kimin bu grup? Kim Türkiye’de 1963’de bu şirketi kurmuş ve sonra İsviçre’ye gitmiş?

Sitede şirketin sahibinin kim olduğu yazmıyor. Yine mütevazi bir iş insanı var karşımızda. Dünyada beş kıtada 16 temsilciliği olan İsviçre merkezli bir şirketin patronunun adı İngilizce haberlerde de pek çıkmamış.

(Bu soruları sitedeki Türkiye temsilcisinin cep telefonu numarasına yazdım. Sorular WhatsApp’tan okundu. Ama bu yazı yazılana kadar henüz bir cevap verilmemişti. Halbuki böylesine büyük bir şirket için kolayca cevaplanacak sorular bunlar.)

İsviçre merkezli şirket bilgileri sitelerinde yönetim kurulu başkanı olarak Teodoro Del Conte görünüyor.

Ama onun kim olduğuyla ilgili de internette İngilizce, Fransızca, Almanca aramalarda bir bilgi çıkmıyor karşımıza.

Ama Türkçe’de hakkında haberler çıkmış bir Del Conte var.

“Indagro SA’nın Yönetim Kurulu Başkanı Giovanni Del Conte.”

“İtalyan asıllı” diye bahsediliyor Del Conte’den. Levanten mi acaba?

whatsapp-image-2021-06-28-at-14-36-57-1.jpg

Hakkındaki haberlerin neredeyse tamamı 2006 yılının temmuz ayında Abant’taki bir toplantıda yaptığı bir açıklamadan ibaret.

Okuyalım:

“Türkiye'de faaliyet gösteren doğalgaz dağıtım şirketlerinin yöneticileri, Abant'ta bir araya geldi. ENERCO'nun sahibi Fatih Baltacı ile ortaklık görüşmesinde bulunan Giovanni Del Conte, BOTAŞ'ın doğalgaz kontrat devri ihalesiyle ilgili soruları yanıtladı. İtalyan kökenli iş adamı Giovanni Del Conte, ENERCO'ya yüzde 50 oranında ortak olacağını belirterek, "Şu anda ENERCO'nun yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyorum" dedi. Gübre sektöründe yıllarca faaliyet gösteren, bu nedenle Rusya ve Gazprom'la geçmişe dayanan ilişkisi olduğu kaydedilen Conte, Gazprom'un kontrat devri için 2004 yılında kurulan bir şirket olan ENERCO'ya 'vize' vermesinin nedenine ilişkin bir soruyu, "Gazprom'un takdiri. Gazprom'un takdir nedenlerini bilmemiz mümkün değil" diye konuştu.”

whatsapp-image-2021-06-28-at-14-36-57-2.jpg

Fakat daha sonra böyle bir ortaklık olmamış.

ENERCO’nun da bağlı olduğu Türkiye’nin Gazprom’la birlikte çalışan en büyük doğalgaz ithalatçısı AKFEL Holding’in sahiplerinden Fatih Baltacı ve ailenin diğer üyeleri hakkında ise 2016’dan sonra FETÖ soruşturmaları açılmış, AKFEL Holding’e TMSF el koymuş.

Bu kadar iddialı konuşan Del Conte’nin adını 2006’dan sonra medyada iki kez daha görüyoruz. 2009 yılında katıldığı bir düğünde nikah şahidi olarak ve 2013 yılında Bakü’de yapılan bir enerji toplantısında katılımcı olarak.

2009’da Adile Sultan Sarayı’ndaki düğünün nikah şahitleri şöyle; Deniz Baykal, Kemal Kılıçdaroğlu, Gürsel Tekin, Mustafa Sarıgül, Sinan Aygün, Başaran Ulusoy, Emre Alkin ve Giovanni Del Conte.

whatsapp-image-2021-06-28-at-14-36-59-2.jpgwhatsapp-image-2021-06-28-at-14-36-58.jpg

Evlenen kişi ise Korkmaz Karaca.

(Düğünün katılımcıları arasında Melih Gökçek’in oğlu bile vardı. https://www.sabah.com.tr/yazarlar/yukselir/2009/06/10/gokcek_hangi_nikhta_salonu_terk_etti)

Dün finans piyasalarında üst düzey yöneticilik yapmış bir kaç tanıdığım kişiye daha önce Giovanni Del Conte ve Indagro adını duyup duymadıklarını sordum.

Indagro’yu hatırlayan çıkmadı ama Giovanni Del Conte’yi bir tanesi iyi tanıyor.

2000’lerin ortasında Türkiye sermayeli büyük bir bankada üst düzey yönetici iken tanışmış kendisiyle.

Bankanın -patronu, tam olarak ne teklif ettiğini anlamadığı Giovanni Del Conte’yi ona yönlendirmiş, onu bir dinlemesini istemiş. Görüşmüşler. Özetle yurt dışından bir takım paraları Türkiye’ye getirmeyi, bunun karşılığında bankaya komisyon vermeyi teklif etmiş.

“Anlattığı şey açıkça kara para aklamaktı. Bunun mümkün olmadığını söyledim, çay ikram edip gönderdim” diyor eski banka yöneticisi arkadaşım.

Daha sonra ısrarla yeni randevular istemiş, ondan randevu alamayınca altında çalışan başka bir banka yöneticisinden randevu alıp, onu ikna etmeye çalışmış.

Ama Del Conte bu görüşmelere yalnız gelmemiş:

“Bu görüşmelerin hepsinde Giovanni Del Conte’nin yanında Korkmaz Karaca da vardı.”

Daha sonra başka bir vesileyle bir kere daha Karaca’yla, “Ankara’da işini halletme” vaadiyle muhatap olmuş.

41. yaş doğum günü kutlamalarında Çalık Holding’in sahibi Ahmet Çalık da Karaca’yı “uluslararası işler yapan bir iş insanının yanında tanıdığını” söylüyor.

Karaca’nın biyografisinde “Çalık Holding, DAP Holding, Doğan Holding, Acarlar İnşaat, Sütaş A.Ş., Tahincioğlu Gayrimenkul, Peker Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., İstanbul Anadolu Yakası Organize Sanayi Bölgesi başta olmak üzere birçok özel sektör ve kamu şirketine danışmanlık hizmeti verdi” deniyor.

Bu danışmanlığın ne olduğunu bilmiyoruz.

Ama ne tür bir danışmanlık olduğu konusunda fikir veren bazı haberler var.

Bunlardan birini 2019 yılında Hürriyet’te Fatih Çekirge yazmış.

Tarihe dikkat. Bu sırada Karaca, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu üyesi.

Şimdi yazıyı okuyabiliriz:

“Mucize gibi bir olay bu...
Korkmaz Karaca ile her hafta bir sohbetimiz olur.
Türkiye’yi, hayalleri ve hayatı konuşuruz.
Korkmaz, kardeşlik mesafesinde bir dosttur.
Arı gibi çalışkandır. Pratiktir. Çözümcüdür.
İşte o sohbet sırasında bahsetti.
Bingöl’de bir proje...
Doğu ve Güneydoğu’ya yatırım söz konusu olunca heyecanlanırım.
Çünkü oralara yatırım yapmak Türkiye’nin geleceğine yatırım yapmak demektir.
Ay-yıldızın yıldızına bir duygu daha eklemektir...
Sohbetin ardından yatırımı yapan kişiyi aradım.
Sütaş’ın patronu Muharrem Yılmaz...”

Yazının devamı Sütaş’ın Bingöl’deki 735 milyon TL'lik projesinin tanıtımı.

Peki bu konunun Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu üyesi Korkmaz Karaca ile ne ilgisi olabilir?

Böyle her kapıyı açacak bir titri olan bir isim, şirketlere ne tür bir danışmanlık veriyor acaba?

Bu Karaca hakkında son yıllarda medyada çıkan pozitif haberlerden sadece biri.

Sadece Habertürk’te Mart 2021-Haziran 2021 arasında Karaca 10 kez haber olmuş, bir kez Bloomberg TV’ye, bir kez de Habertürk TV’ye çıkmış.

Neredeyse gün aşırı çıkan bu ‘haber’leri okuyunca Karaca’nın ne kadar çok sevildiğini anlıyorsunuz:

(30 Mart 2021) Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Korkmaz Karaca Bloomberg HT'de soruları yanıtladı

(16 Nisan 2021) Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Korkmaz Karaca'nın halası Ayten Karaca hayatını kaybetti

(20 Nisan 2021) Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Korkmaz Karaca, sosyal medya hesabından AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı olarak görevlendirildiğini duyurdu

(22 Nisan 2021) Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Korkmaz Karaca, Thodex skandalıyla ilgili yaptığı açıklamada "Kapalıçarşı üniversitesinde ilk ders şudur. Tamahkar ile sahtekar birbirini çabuk bulur" ifadelerini kullandı.

(24 Nisan 2021) Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi ve AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Korkmaz Karaca, "İstanbul Devlet Konservatuarı öğrencileri okullarını kaybetmek istemiyorlar. Seslerini duyurmamı istediler. Parti ayrımı yapmadan tüm siyasiler bu kıymetli gençlerimizin derdine hep beraber derman olalım" dedi

(31 Mayıs 2021) Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi ve AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Korkmaz Karaca, "Türkiye ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüdü. Küresel Salgın’ın tüm olumsuz etkilerine rağmen , böyle bir büyüme gerçekten bir dünya rekorudur." değerlendirmesinde bulundu

(3 Haziran 2021) Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi / AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Korkmaz Karaca, Ardahan Göle ve Çıldır Belediyeleri’nin ihtiyacı olan yeni itfaiye araçlarının teminini sağlayan , AK Parti Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki’ye ve Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin'e Ardahanlı hemşehrilerimiz adına teşekkür mesajı yayınladı

Böyle devam ediyor.

Bu haberlerde haber değeri yok ama bu ısmarlama haberleri yapmanın bir değeri olduğu açık.

2020 yılında yani yine Karaca, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu üyesi iken Bloomberg’den Sözcü’ye kadar pek çok mecrada çıkan şu haber gibi.

“Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Korkmaz Karaca’nın uluslararası piyasalarda yönettiği fonu en yüksek getiriye sahip ilk 3 fon arasına girdi. Serbest Hedge Fon'dan yapılan açıklamaya göre, fon altında son 6 ayda alınan kaldıraçlı pozisyon sayesinde, en yüksek getiriye sahip ilk 3 fon arasına girdi.”

“Korkmaz Karaca'nın yönettiği fon en yüksek getiriye sahip ilk 3 fon arasına girdi”

“TUTTUĞU ALTIN OLUYOR: Korkmaz Karaca'dan önemli başarı, en yüksek getiriye sahip ilk 3 fon arasına girdi.”

Google taramasında adı “Serbest Hedge Fon” olan bir fon bulunamıyor.

Ama şu kesin; Hedge Fon’un Türkçe karşılığı Serbest Yatırım Fonu. Burada bir tuhaflık var.

Ayrıca bir fonun en yüksek getiriye sahip olduğunu kim açıklıyor, bunun bilgisini kim derliyor, bir fon kendisini “en yüksek getiriye sahip fonum” diye tanıtabilir mi? Biri neden hakkında böyle bir haber yaptırır?

Ve esas soru, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu üyesi “en fazla getiriye sahip fon benimkisi” diye haber yaptırabilir mi? Hatta böyle bir fon yöneticisinin o kurulda ne işi vardır? O titrle bu fon yönetimi işleri etik olarak aynı anda yürütülebilir mi?

Ama bunlar lüks sorular kalabilir.

Karaca’nın bu başarı haberi Ağustos 2020’de gazetelerde çıkarken, danışmanlık verdiği söylenen şirketler listesi, hali hazırda web sitesinde sıralanan şirketlerden biraz farklıymış.

Okuyalım:

“Birçok özel sektör kuruluşunda yönetici olarak görev yapan Karaca, birçok özel sektör şirketine de danışmanlık hizmeti verdi. Gübre sektöründeki önemli oyuncularından İsviçreli İndagro firmasının Türkiye temsilciliğini de yapan Karaca'nın daha önce Mega Varlık A.Ş., Dap Holding, Sbk Holding, Doğan Holding, Yeditepe Faktoring, Acarlar İnşaat, Sütaş A.Ş. başta olmak üzere birçok şirkete danışmanlık hizmeti verdiği biliniyor.”

https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/karacanin-fonu-getiride-ilk-uce-girdi-5997093/

Karaca’nın bugün biyografisinden sildiği Mega Varlık ve SBK Holding’e nasıl bir danışmanlık hizmeti verdiğini bilmiyoruz. Ama bu hizmetin karşılığı hakkında Sedat Peker’in ifşaatları sayesinde bir fikrimiz var.

SBK’nın son model bir aracı kendisine tahsis ettiğini Karaca da kabul etti. En az 50 kez de SBK Holding’e gittiğini açıkladı.

Peker başka şeyler de açıkladı ama şimdilik onların bir kanıtı yok.

Ama manzara ortada.

Tam olarak hangi üniversiteden mezun olduğunu, ne iş yaptığını bile bilmediğimiz, en üst düzey bir ekonomi politikaları kurulunun üyesiyken şirketlere “danışmanlık” hizmeti veren, fon yöneten, bu başarılarını medyada haber yaptıran, CV’sinde adı piyasada kara para aklamayla anılan bir şirketin yer aldığı, daha düne kadar başka bir kara para aklayan firari işadamının kendisine tahsis ettiği lüks araca binen bir profille karşı karşıyayız.

Ve böyle bir profil Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu üyesi.

Baykal’ın has adamlığından, en koyu Reisçiliğe, “dava adamlığı”na geçişini an be an izledik.

Sadece “sadakat” üzerine kurulu anlayış, Türkiye’yi fırsatçılar için bir fırsatlar ülkesine çevirmiş durumda...

YORUMLAR (23)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
23 Yorum