Herkes kod yazmayı öğrenmeli

Akademik çalışmalarda başarılı bir bilim adamı olmak için artık bilimde iyi olmak yeterli değil. Bilgisayar kodlama bilmek bir araştırmacının bugün bilimde ihtiyaç duyduğu en önemli becerilerden biri haline gelmiştir. Bilimsel çalışmalara katılacak olan insanlara ilk sorulan soru artık ne kadar kodlama bildiği üzerinedir.

Eskiden üniversitelerde fizik, kimya, biyoloji okuyan öğrenciler için laboratuvar dersleri vardı. Bu derslerde deneyler yapılır, veriler grafik kağıtları üzerine işaretlenir ve deney raporları hazırlanırdı. Bugün teknoloji o kadar ilerledi ki; artık bütün deneyler bütün yönleriyle bilgisayarlarda simüle edilebiliyor. Üstelik deneylerde zaman kısıtlı olduğu için ölçümler çok az veriden oluşuyordu. Şimdi herşey o kadar ilerledi ki bilgisayar programları için milyon veri bile çok az sayılıyor.

Bizim zamanımızda osiloskop kullanmak çok önemli bir şeydi. Şimdi en basit bilgisayar programları bile osiloskoplardan kat kat fazla işe yarıyor. Hal böyle olunca bilim insanı olmaya niyetli olan herkesin bir bilgisayar programlama dilini çok iyi bilmesi gerekiyor. Sadece bilim insanları değil aynı zamanda diğer mesleklerde de artık bir proglama dili bilmek şart. Bir gazeteci yaptığı haberi veri ile desteklemesi lazım. Haberin içerisinde veri görselleştirmesi ile yüksek çözünürlüklü grafikler kullanılmalı ve istatistiksel sonuçlar bilimsel metotlarla yorumlanmalı. Bunu yapmak ya hazır bir program kullanmakla veya bir programlama dili bilmekle yapılabilir. Doktorlar hastalıklarla ilgili bütün verileri incelemek istediğinde mutlaka bir programlama diline ihtiyaç duyar. Avukatlar geçmiş davaları incelemek ve veri analizi yapmak için ya hazır bir programa veya programlama diline ihtiyaç duyarlar. Hazır programların dezavantajı ise çok sınırlı olmasıdır. Onun yerine bir programlama dili öğrenildiğinde sınırlar ortadan kalkmaktadır.

Geçtiğimiz ay NASA’nın Los Angeles’ta bulunan merkezi JPL’de 2020 yılında Mars’a gidecek olan uzay aracı ve Jüpiter gezegeninin uydusu Europa’ya inecek ve yüzeydeki buzu kırarak okyanuslarda organik molekül arayacak olan uzay aracının mikrop ve bakterilerden temiz tutulması üzerine eğitim ve atölye çalışmalarını tamamlayıp uzmanlık belgemi aldım. Mikroplar ve bakteriler biyolojinin konusu. Zaten atölyeye katılanların hepsi mikrobiyoloji bölümünden idi. Bir tek ben astrofizikçi ve bilgisayarcı olarak katıldım. Katılma sebebim ise biyologların yaptıklarını bilgisayar kodu ve veri bilimiyle yapabilme ihtimali idi. Uzaya gidecek araçların bütün parçalarından numune alınıyor. Laboratuvar ortamında bu örnekler inceleniyor. Mikropların ve bakterilerin çoğalması ve büyümesi bekleniyor. Bunu yapmak günler sürüyor. Benim yaptığım ise geçmişteki verileri alıp, yazdığım bilgisayar kodu ile bu verileri analiz edip, alınan numunelerden çıkacak mikrop miktarını küçük bir hata payı ile milisaniyeler içinde tahmin etmekti. Böylelikle kodlama sayesinde süper temiz bir laboratuvar kurmak, bu laboratuvara çok pahalı cihazlar almak, onlarca yüksek eğitimli eleman çalıştırmak ve hepsinin masraflarını karşılamak yerine bir kaç satır kod yazarak aynı sonuca ulaşabildik. Milyonlarca dolar yatırım yapılarak kurulan laboratuvarlar bir kaç satır kod ile gereksiz hale gelebiliyor.

Şu an üzerinde çalıştığım bir diğer bilimsel araştırma ise moleküler modelleme. Atomların ve moleküllerin dizilişlerini deneyler yaparak ve veri toplayarak yapmak yerine eskiden yapılmış deney sonuçlarını alıp makine öğrenmesi modelleriyle bütün molekülleri ve oluşabilecek kombinasyonlarını kimyasal olarak daha oluşturmadan bilgisayar ortamında 3 boyutlu görüntülerini oluşturarak serbest enerjilerini hesaplamaya çalışıyorum. Bunun sayesinde sadece bir kaç satır kod yazarak aylarca sürecek deneyler ve malzeme ve kimyasal madde kullanmama gerek kalmayacak. Üstelik bu hesaplamalar bir kaç milisaniye içerisinde sonuçlanıyor. Böylelikle bilimsel yayın yapma süresi çok kısalıyor.

19-05/12/2-yazdiginiz-kodu-anlamaya-calisin.jpg

Kodlama matematik ve istatistik alanında da büyük ilerleme kaydetti. Eskiden türev, integral, diferansiyel denklem çözümleri sayfalar sürerdi. Şimdi bunları bilmeye bile gerek yok. Bir kaç satır kod ile hepsini çözmek mümkün. Ayrıca daha önce başkaları çözüp paket program haline getirmiş. Bize de programınızın içinden çağırıp birkaç satır kodla işimizi halletmek düşüyor.

Geçtiğimiz ay çekilen kara delik fotoğrafı da terabytelarca tutan bilimsel verilerin Python programlama dili ile analiz edilmesi sonucu ortaya çıkmıştı. Aynı şekilde 2015 yılında LIGO dedektörleri tarafından keşfedilen kütle çekim dalgaları yine Python programlama dili sayesinde olmuştur. Bu keşif bilim insanlarına Nobel Fizik Ödülü’nü de kazandırdı.

Bir programlama dili öğrenmek artık çok kolay. Profesör Dr. Google artık her bilgiye ücretsiz erişme imkanı veriyor. Ayrıca video paylaşım sitelerinde yüzlerce farklı programlama eğitim videoları mevcut. İnternet ortamında, sosyal medyada gereksiz siyasi dedikodularla vakit kaybetmek ve ömrü boşa harcamak yerine bir programlama dili öğrenilebilir.

Veri bilimi için en önemli iki programlama dili Python ve R. Benim şahsi tercihim Python’dan yana. Fakat R ile de her istenilen yapılabiliyor. Astronomlar ve fizikçiler Python severler. Çünkü Python’un astronomi verilerini analiz eden özel paketleri mevcut ve kullanımı çok kolay. Ayrıca diğer programlama dilleriyle yüzlerce satır tutacak kodlar Python ile birkaç satırda halledilebiliyor.

Ülkemizin şu anki en büyük problemi ekonomi. Ekonomi için yüksek teknoloji üretmek ve bunu ihraç etmek gerekiyor. Programlama bilen çok insanımız olursa sadece bir bilgisayar ve internet bağlantısı ile Dünya’nın dört yanında evini terk etmeden çalışmak mümkün. Mesela Hindistan’da lise yaşındaki çocuklar çok iyi programlama dersi alıyorlar ve başka ülkelere programcı olarak taşınıyorlar. Microsoft, Cisco ve Google gibi teknoloji devi şirketlerinin birçok çalışanı kodlama bilen Hindistanlı gençlerden oluşuyor. Ülkemizde de kodlama bilenlerin sayısı arttıkça bilim ve teknolojide ileri gitmek ve ekonomik başarıya ulaşmak mümkün olacak.

YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum