Hackerlar uçuşa hazır olun!

Siber güvenlik sahasında çalışan, fikir ve eser üretenler olarak geçtiğimiz hafta harikulade bir haber aldık.

Haberin kaynağı Savunma Sanayi Bakanlığı bünyesinde kurulan; siber güvenlik alanında ürün ve hizmet üreten kamu ve özel sektör kuruluşlarının paydaş olarak yer aldığı Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi.

Siber Kümelenme uluslararası konferanslarda ülkemizi konuşmacı olarak temsil edecek katılımcıların tüm yolculuk ve konaklama masraflarını karşılayacağını duyurdu.

Türkiye'ye yakışan harika bir haber.

Bu heyecanlı konuyu yazması bugüne kaldı, zira hem daha önce uluslararası konferanslarda konuşmacı olarak yer alan konuşmacılara, hem de Siber Güvenlik Kümelenmesi yetkililerine ulaşıp birkaç soru sormak istedim.

Burada bir parantez açıp Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi'ne kısaca değinmeliyim.

Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi, 2017 yılında kamu, özel sektör ve akademiden paydaşların katılımlarıyla ortaya çıkan, Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından desteklenen ve Savunma Sanayi Teknolojileri A.Ş. tarafından yürütülen bir proje.

Kümelenmeye Türkiye'de yerleşik ve Siber Güvenlik alanında ürün/hizmet geliştiren firmalar üye olabilir.

Kümelenme'nin 2017 yılından bu yana gerçekleştirdiği bir dizi etkinlik mevcut. Mart ayının sonunda gerçekleşen Siber Güvenlik Fikir Yarışması etkinliği de bunlardan biri.

Şimdi konumuza geri dönelim.

Uluslararası düzlemde göz kamaştıran hacker konferansları tertip ediliyor. Bu konferanslarda akıllı cihazları hacklemekten tutun da, araçların kontrolünü ele geçirmeye kadar akla durgunluk veren pek çok araştırma sergileniyor.

Neyse ki bu konuda uzaktan izlemekle yetinen bir ülke değiliz. Türkiye'den de araştırmacılar bu konferanslarda geliştirdikleri teknolojileri sunma şansı yakaladılar. Besim Altınok, Utku Şen bu araştırmacılardan bazıları.

Bu alanda daha çok genci seferber etmek için siber kümelenme, etkinliklerde konuşmacı olarak yer alıp ülkemizi temsil edecek gençlerin tüm yol ve konaklama masraflarını karşılayacağını belirten bir duyuru yaptı.

Pek çok araştırmacının başvurduğunu ve yanıtı heyecanla beklediklerini yazıdan önce bizzat kendileri ile görüşerek öğrendim. Dilerim Türkiyeli araştırmacılar Ağustos ayındaki etkinliklerde siber kümelenme desteği ile yer alabilir. Yine yazı kapsamında görüştüğüm Siber Kümelenme yetkilisi tarihi yaklaşan etkinliklere destek olabilmek için var güçleri ile çabaladıklarını belirtti.

Gazetecinin görevi soru sormak. Ben de hazır temas kurmuşken siber kümelenme yetkililerine ve ülkemizdeki araştırmacılara birkaç soru yönelttim.

Siber Güvenlik Kümelenmesi yetkililerine yönelttiğim soru şu idi: Yurtdışında tertip edilen siber güvenlik etkinliklerinde ana sahne konuşmacılarının yol ve konaklama masrafları, hatta amiyane tabirle cep harçlıkları organizasyonlar tarafından zaten karşılanıyor. Peki bu organizasyonlarda yer alan Arsenal ve Village gibi konuşmadan ziyade ürün ve teknolojilerin sergilendiği kısımlar için de destek yapılması düşünülüyor mu?

Gençler sıkı durun, iyi haber: Aldığımız cevap Evet. Yani uluslararası konferansların Arsenal ve Village kısımlarına kabul edildi iseniz Siber Güvenlik Kümelenmesi destek için başvurularınızı bekliyor.

Masanın diğer tarafına geçerek siber güvenlik araştırmacılarına Siber Güvenlik Kümelenmesi'nin destek duyurusunu nasıl karşıladıklarını; karar alma süreçlerine katılma şansları olsa idi önerilerinin neler olacağını sordum. Siber Güvenlik Kümelenmesi'nin gelecek dönem çalışmalarına yön verecek kıymette öneriler paylaştılar.

Bunlardan en önemlisi yurtdışındaki konferanslara katılımın desteklenmesi kadar Türkiye'de de yurtdışından araştırmacıların konuk edileceği organizasyonlar gerçekleştirmenin önemi. Neredeyse görüştüğüm tüm araştırmacılar bu hususa özel bir vurgu yaptılar.

2000'li yıllarda Türkiye'de organize edilmek istenen ve son anda iptal edilen Blackhat konferansı, yıllardır Celil Üniver ve Yasin Sürer isimli araştırmacıların binbir gayretleri, koşuşturmaları ile hazırlanan NOPCon konferansı, bu yıl düzenlenmesi planlanan ama yeterli destek olmadığı için ertelenen B-Sides konferansı görüştüğüm araştırmacıların haklı olarak saydıkları "kötü" tecrübeler.

Araştırmacılar bu organizasyonlarda sadece özel sektörün insafına bırakılmış durumdalar. Görüştüğüm araştırmacılar Siber Güvenlik Kümelenmesi'nin bu tarz organizasyonların hayat bulması için de devreye girmesi gerektiğini düşünüyorlar.

Haksızlık etmeyelim. Görüştüğüm kümelenme yetkilisi de bu tarz tekliflere kapılarının her zaman açık olduğunu belirtti.

Siber Güvenlik Kümelenmesi yetkilisine aktardığım ancak huzurlarınızda tekrar etmekte fayda gördüğüm başka bir nokta daha var. Araştırmacıları özendirmek için bu tarz etkinliklerin logistiğine destek vermek çok yerinde bir karar. Fakat bu işin bir başka önemli boyutu da bu fikirlerin hayat bulacağı, araştırmaların yayınlanacağı mecraların desteklenmesi. Bunlardan biri de yaklaşık iki yıldır binbir güçlükle yayınlamaya gayret ettiğimiz Türkiye'nin ilk basılı hacker dergisi Arka Kapı Dergi. Nitekim Arka Kapı Dergi de Arka Kapı Magazine adı ve Cansu Topukçu'nun yönetiminde uluslararası arenada ülkemizin bu sahadaki birikimini temsil ediyor. Dolayısıyla destekleri hem hakediyor hem de bekliyorlar.

Böyle güzel haberlere nicedir hasrettik. Siber Güvenlik Kümelenmesi'ne bu güzel haber için çok teşekkür ederiz. Fikirden hayat bulmasına kadar alın teri döken kümelenmenin tüm emekçilerine minnettarız.

Ve tabii ki devamını da dileriz...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.