Yeni kabinede MHP'li isim var mı? İşte isim isim yeni bakanların listesi

Yeni kabinede MHP'li isim var mı? İşte isim isim yeni bakanların listesi

Yeni kabinede MHP'li isim var mı? sorusunun yanıtı merak edilirken yeni kabinde dikkat edilen 3'lü denge ne? İşte isim isim yeni bakanların listesi ve üçlü dengede dikkat çeken detaylar...

Yeni kabinede MHP'li var mı sorusu gündemde. 16 bakanın ismi dün akşam saatlerinde açıklandı. Devlet Bahçeli MHP'li isim bakan olmayacak demişti fakat partili olmayan ama MHP kökenli bir isim bakan olarak bekleniyordu. Yeni bakanlar listesinde 3'lü denge sağlanmaya çalışılmış yorumu yapılırken isim isim yeni bakanlar listesi ve dengede nereden geldikleri haberimizde...

BAHÇELİ'DEN MHP'Lİ BAKAN AÇIKLAMASI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 'MHP kabinede olacak mı?' sorusuna "Şu an için 65. Hükümet görevinin başındadır. Hükümette değişiklik kanaati AKP'lilere aittir. Başkalarının eksikliğini tamamlayacak parti değiliz" yanıtını vermişti. 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli daha önce de Başbakan Binali Yıldırım'ın 'MHP'li bakan olabilir' sözlerine yanıt vermişti. Bahçeli, 'Karanlıkta göz kırptılarsa haberimiz yok. Kasıtları AK Parti içindeki MHP kökenli vekillerse onlar zaten AK Parti içinde." demişti. 

18-07/10/kabinede-mhpli-isim-var-mi.jpg

YENİ KABİNEDE MHP'Lİ İSİM YOK

Dün gece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeni bakanlar listesini açıkladı. Listede Cumhur ittifakında olan MHP'nin de MHP kökenli bir isimle temsil edileceği beklentisi vardı. Ama açıklanan listede MHP'li olan bir isim olmaması dikkat çekti. 

AK PARTİ'DEN 4 İSİM İSTİFA EDECEK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan önceki açıklamalarında “Partili bakan olmayacak” ve “Sizi ters köşe yapabilirim” derken kabineye mevcut bakanlardan dört isim alındı. Milletvekili seçilen dört bakanın istifa etmesiyle AK Parti’nin 294 olan milletvekili sayısı 290’a düşecek. Berat Albayrak, Abdulhamid Gül, Süleyman Soylu ve Mevlüt Çavuşoğlu kabinenin ‘siyaset’ temsilcileri oldu.

18-07/10/yeni-bakanlar-listesi.jpg

İSİM İSİM YENİ BAKANLAR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı - Fuat Oktay

Adalet Bakanı - Abdülhamit Gül

Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı – Zehra Zümrüt Selçuk

Dışişleri Bakanı – Mevlüt Çavuoğlu

İçişleri Bakanı – Süleyman Soylu

Milli Savunma Bakanı – Hulusi Akar

Milli Eğitim Bakanı – Ziya Selçuk

Sağlık Bakanı – Fahrettin Koca

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı – Fatih Dönmez

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı – Mehmet Cahit Turan

Çevre ve Şehircilik Bakanı – Murat Kurum

Tarım ve Orman Bakanı – Bekir Pakdemirli

Kültür ve Turizm Bakanı – Mehmet Ersoy

Gençlik ve Spor Bakanı – Mehmet Kasapoğlu

Hazine ve Maliye Bakanı – Berat Albayrak

Ticaret Bakanı – Ruhsar Pekcan

Sanayi ve Teknoloji Bakanı – Mustafa Varank

YENİ SİSTEMİN EKONOMİ KURMAYLARI

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile daha seri kararlar almaya olanak sağlayacak şekilde düzenlenen ekonomi yönetimi, Hazine ve Maliye, Sanayi ve Teknoloji ile Ticaret bakanlıkları olarak yapılandırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kabinesinin Hazine ve Maliye Bakanı, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Varank olurken, son olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Ruhsar Pekcan Ticaret Bakanı olarak kabineye girdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına eski Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, Tarım ve Orman Bakanlığına ise Albaraka Türk Katılım Bankası, BİM AŞ ve Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ'de yönetim kurulu üyeliklerini sürdüren Bekir Pakdemirli getirildi.

18-07/10/sim-isim-bakanlar.jpg

YENİ KABİNEDE ÜÇLÜ DENGE

Yeni kabinede, ‘siyasetçi, özel sektör ve bürokrasi’ dengesi korunurken, beklendiği gibi bürokratların ağırlığı olmadı. Özel sektör daha fazla sayıda temsil edildi. Kabineye iki kadın bakan alınma geleneği değişmedi. Eski Bakan Atilla Koç’un kızı olan Zehra Zümrüt Selçuk Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı, özel sektörde CEO olarak çalışan Ruhsar Pekcan da Ticaret Bakanı oldu. Listede, AK Parti’ye ittifakla destek veren MHP’den resmi bir temsilci alınmadı.

YENİ KABİNEDE İLGİNÇ GÖREVLENDİRME

Yeni hükümette, daha öncekilere benzemeyen görevlendirmeler de gerçekleşti. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın Milli Savunma Bakanı, özel hastane Medipol’un sahibi Fahrettin Koca’nın Sağlık Bakanı, ETS Tur şirketinin sahibi Mehmet Ersoy’un Kültür ve Turizm Bakanı, Maya Okulları sahibi Ziya Selçuk’un Milli Eğitim Bakanı yapılması en çok dikkat çeken görevlendirmeler oldu.

Cumhurbaşkanı’na en az üç yardımcı beklenirken, ilk etapta tek isim açıklandı. Eski Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay tek yardımcı oldu. Bu sayının daha sonra arttırılabileceği belirtiliyor.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne dair üç ayrı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, "1" numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde, Cumhurbaşkanlığı teşkilatı hakkındaki düzenlemeler yer aldı.

"2" numaralı kararnamede bazı kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadro ve pozisyonların ihdası, iptali ve kullanımına dair esas ve usuller belirlendi. 

Üst kademe kamu yöneticileri ile kamu kurum ve kuruluşlarında atama usullerine dair usul ve esaslar ise "3" numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde düzenlendi.

18-07/10/yeni-bakanlarin-isimleri.jpg

İLK KARARNAMENİN İÇERİĞİ

"1" numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, "Cumhurbaşkanlığı Makamı, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Cumhurbaşkanına Vekalet, Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulları, Cumhurbaşkanlığına Bağlı Kurum ve Kuruluşları, Bakanlıklar, Cumhurbaşkanlığı Ofisleri ve Ortak Hükümler" başlıklı bölümlerden oluştu.

Buna göre Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması halinde yenisi seçilinceye kadar en yaşlı Cumhurbaşkanı Yardımcısı bu göreve vekalet edecek.

Söz konusu kararname ile Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı ile Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki oluşturulan kurul ve ofislerin yapısı, Bakanlıkların teşkilat yapılanmaları ve bağlı kurum ile kuruluşlara dair esaslar ve usuller belirlendi.

İlk kararnamede 7 ayrı kısım ve 539 maddeye yer verildi.

DİĞER KARARNAMELER

"2" numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde ise kararname kapsamındaki bazı kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadro ve pozisyonların ihdası, iptali ve kullanımına dair esas ve usulleri düzenlendi.

Bu kararnamede 17 madde ve geçici 1 madde yer aldı.

15 madde ve geçici 1 maddeden oluşan "3" numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde de üst kademe kamu yöneticileri ile kamu kurum ve kuruluşlarında atama usullerine dair usul ve esaslar bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN