Yılbaşı kutlamak haram mıdır? Diyanet’ten yılbaşı kutlaması açıklaması

Yılbaşı kutlamak haram mıdır? Diyanet’ten yılbaşı kutlaması açıklaması

Yeni yıla artık kısa bir sürenin kaldığı şu günlerde ‘’Yılbaşı günah mı?’’ sorusu en çok aranılan konular arasında. 31 Aralık gecesi kutlanacak olan ‘’Yılbaşı caiz mi, kutlamaya dair ayet ve hadis var mıdır?’’ gibi soruların cevabı karar.com’da…

 

Diyanet geçmiş yıllarda yılbaşı kutlaması ile ilgili ‘’Kendini ve yaratılış gayesini unutarak, değerlerimizle örtüşmeyen, insan hayatına katkısı olmayan gayrimeşru tutum ve davranışlar sergilemek bir mümine asla yakışmaz’’ ifadelerini paylaşmıştı. İşte yılbaşı hakkında Diyanet’in fetvası…

YILBAŞI KUTLAMAK HARAM MI?

Yılbaşı ile Noel ülkemizde sıklıkla karıştırılsa da İslam dininde iki kavram için de bazı hükümler vardır. Noel kavramı ile yılbaşı kavramları ayrı anlamları ifade etse de ayet ve hadisler ışığında başka kültürlerin bu kavramlar özelinde Batı ülkelerinden gelme bu kavramlar için açıklanmış bazı hükümleri mevcuttur.

Diyanet İşleri Başkanlığı yılbaşı, Noel ve Milli Piyango ile ilgili açıklamalarda bulunmuştur.

Noel kavramı, batı dünyasında Hz İsa’nın doğduğu hafta için yapılan belirli etkinliklerin yapıldığı haftaya verilen isimdir. Bu Noel Baba, Christmas, Hindi kesmek gibi Batıya ait gelenek ve âdetler Hristiyan dünyası geleneği olduğu için İslam dininde bunların kutlanmasına yer yoktur.

Dinin bu kavramlarla ilgili açıklaması da şöyledir. Noel ile ilgili kutlamalar ya da etkinlikler yapmak, başka dinlere benzemek anlamına gelmektedir.

İslam dininin başka kutsal günleri vardır ve bu günlerde yapılacak başka ritüelleri vardır. Bu anlamda İslam Dininde başka dinlere ve kültürlere benzemek kesinlikle yasaklanmıştır.

Yılbaşı kutlamalarına gelince, yeni yıla geçiş olarak değerlendirilen bu günde batılı ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de kadın ve erkeklerin bir araya gelip çılgınca eğlenerek, içki içerek ve daha pek çok günahın işlenmesiyle geçirilen bir gecedir. Bu gecede şans oyunları ve kumar gibi oyunların oynanması da oldukça fazladır.

Diyanet İşleri bu konu ile ilgili “Kendini ve yaradılış¸ gayesini unutarak, değerlerimizle o¨rtüşmeyen, insan hayatına katkısı olmayan gayrimes¸ru tutum ve davranışlar sergilemek bir mu¨mine asla yakıs¸maz.” ifadelerini kullandı.

19-12/18/noeljpgg.jpg

Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de bu konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Hiç kimse pagan kültürüyle tüketim kültürünün, haz ve eğlence kültürüyle birleşerek, birleştirerek çocuklarımız ve gençlerimiz üzerinde bir yozlaşma kültürünü meydana getirmesinin doğru olduğunu söyleyemez. Hele hele bütün bunların da noel, çam ağacı, kumar, içki, spor toto, loto gibi insanı kendisinden ve Rabbinden uzaklaştıracak davranışlarla birleşerek, birleştirilerek, toplumun yozlaşmasına izin veren bir geleneğin oluşmasına, Diyanet İşleri Başkanlığı daima bunun doğru olmadığını, şefkatli bir şekilde topluma ifade etmeye, dostça bu uyarısını yapmaya devam eder.”

Yine Diyanetin “Eşsiz Sermayemiz: Ömür” başlıklı Cuma hutbesinde de bu konuya şu şekilde yer verilmiştir. Yılları ister hicri, ister miladi diye adlandıralım. Günleri ister hicri ister miladi takvime göre hesaplayalım. Zamanın yegâne sahibi Yüce Rabbimizdir. Her bir ânımızı bizlere emanet olarak lütfeden O’dur. Ve Rabbimizin katında asıl önemli olan, zamanı nasıl geçirdiğimizdir. Sayılı nefeslerimizi ne uğrunda tükettiğimizdir. Ömür nimetini, yaratılış gayemize uygun değerlendirip değerlendirmediğimizdir.”

“Piyango ve şans oyunlarına umut bağlayarak alın teri dökmeden, emek harcamadan kazanmaya çalışmak, dinimizin helal kazanç duyarlılığıyla bağdaşmaz. Alkollü içkilerle sağlığı heba etmek, sınırsız ve uygunsuz eğlencelerle vakti öldürmek, müminde bulunması gereken emanet bilinciyle asla uyuşmaz. Zira Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in ifade ettiği gibi mümin, hastalığa yakalanmadan önce sağlığının kıymetini bilmelidir. Meşguliyete düşmeden önce boş zamanını faydalı işlerle geçirmelidir. İhtiyarlık gelip çatmadan önce gençliğini hayırlı amellerle değerlendirmelidir. Darlığa ve yokluğa maruz kalmadan önce varlığını ve imkânlarını dünya ve ahiret saadetine vesile kılabilmelidir.”

Diyanet’in “Ömür Sermayesi” isimli bir başka Hutbede yılbaşı ile ilgili şu açıklamalara yer verilmiştir: Unutmayalım ki ömür sermayesinden geçen bir yılın sonunda kendini ve yaratılış gayesini unutarak degˆerlerimizle örtüşmeyen, insan hayatına katkısı olmayan gayri mes¸ru tutum ve davranıs¸lar sergilemek bir mu¨mine asla yakıs¸maz. Yeni bir yılın ilk saatlerinin bas¸ka ku¨ltu¨rlere, bas¸ka du¨nyalara ait yılbas¸ı egˆlenceleriyle israfa do¨nu¨s¸tu¨ru¨lmesi ne kadar da du¨s¸u¨ndu¨ru¨cu¨du¨r. Sevap-gu¨nah, hayır-s¸er konularında muhasebe yapılması gereken saatlerin, emek harcamadan zengin olmak arzusuyla kumar, piyango gibi s¸ans oyunlarıyla heba edilmesi ne kadar da u¨zu¨cu¨du¨r. Yu¨ce Rabbimiz, o¨mru¨mu¨zu¨n kalan kısmını gec¸en kısmından daha hayırlı ve bereketli yas¸ayabilmeyi bizlere nasip eylesin. Hesabını veremeyecegˆimiz bir hayat yas¸amaktan hepimizi muhafaza eylesin.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

Tüm bu paylaşım ve hutbelerden anlaşılacağı üzere; başka dinlere başka kültürlere benzemeye çalışmak, insanı günaha ve harama götüren her türlü davranış ve hareketlerde bulunmak İslam dininde caiz değildir.

Yılbaşı gecesinin İslami olarak hiçbir anlamı yoktur. Bu geceye özel herhangi bir etkinliğin yapılması şart koşulmamıştır. Bu gecede yapılsa yapılsa nefis muhasebesi yapılabilir. Geçen bir yılın değerlendirilmesi yapılabilir. Din adına ibadet adına eksikliklerin olduğu tespiti yapılırsa yeni yılda bunların tekrarlanmaması adına çalışmalara daha da hız verilmelidir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN