Yunanistan için son 48 saat

Yunanistan için son 48 saat

Yunanistan’ın yaşadığı ekonomik kriz ve kreditörlerle anlaşması konsunda yarın bir toplantı daha yapılacak. Uzun zamandır başarısızlıkla sonuçlanan görüşmelerin yarın olumlu geçmesi bekleniyor.

Yunanistan’ın kreditörleriyle anlaşması ve Uluslararası Para Fonu’na (IMF) olan borcunun bir kısmını ödemesi için tam bir hafta kaldı. Dün akşam, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa cumhurbaşkanı François Hollande ve diğer ülkelerin temsilcileri kreditörleri ikna etmek ve yeni kalkınma planını hazırlamak için Yunanistan’a 48 saat verdi. 

Uzun süredir kreditörler ve Yunanistan arasında başarısızlıkla sonuçlanan görüşmelerin ardından Çipras’ın uluslararası kurumların temsilcilerine pazar akşamı sunduğu öneriler dün “mantıklı” ve tekrar “görüşülebilir” olarak değerlendirildi. Le Figaro’nun haberine göre, söz konusu raporu Almanya, “iyi bir başlangıç noktası” olarak değerlendirirken, Fransa ise, “Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras sorumluluk alabiliyor” diye yorumladı. 

Çarşamba anlaşma bekleniyor 

Öte yandan, dünkü görüşmelerde anlaşma henüz sağlanamazken, görüşmelerde kısmi bir ilerleme görülmesi ile Yunan bankalarından para çıkışları bira daha azaldı ve uluslararası piyasalarda daha iyimser bir tavır hüküm sürmeye başladı. Le Monde’un haberine göre, Çipras, uluslararası kurumların önüne kabul edilebilir bir öneri zinciri sunmakta geç kalırken, AB, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve IMF, çarşamba akşamı Yunanistan ile anlaşmayı umuyorlar. 

Avrupa Merkez Bankası ve IMF’in verilerine göre, Yunanistan’ın toplam 320 milyar euro bulunuyor. Bu da milli gelirin yüzde 177’sine denk geliyor. Yunanistan’ın kurtarma paketine ait 240 milyar euro, Almanya’ya 56 milyar euro borcu bulunuyor. Bununla birlikte veriler, Yunanistan ekonomisinin 2008’den bu yana yüzde 25 küçüldüğünü ve işsizlik oranının yüzde 25’i aştığını gösteriyor. 

Yunanistan’ın Haziran ayı sonunda 1,5 milyar eurosu IMF’ye, 5,2 milyar eurosu AB’ye olmak üzere 6,7 milyar euroluk borç taksitlerini ödemesi gerekiyor. Ayrıca ülkenin Temmuz’da IMF’ye 452 milyon euro, kısa dönem senetlere 2 milyar euro ve Avrupa Merkez Bankası’na 3,5 milyar euro olmak üzere toplamda 5,96 milyar euro borç ödemesi de bulunuyor. 

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, dünkü görüşmeler ve Yunanistan'ın önerileriyle ilgili olarak anlaşmanın temellerinin bir araya getirildiğini ifade etti. 

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Junker, bu hafta Yunanistan ile anlaşmaları gerektiğini vurgulayarak, “Artık uzatmaları oynayamayız” dedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, Yunanistan konusuna daha tedbirli yaklaşarak, hala sıkı bir çalışma gerektiğinin ve çarşamba gününe çok az vakit kaldığının altını çizdi. IMF Başkanı Christine Lagarde ise, “Önümüzdeki 48 saat boyunca yapmamız gereken çok iş var. Yolun sonunda değiliz” diye konuştu. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, kreditörlere önerilerini sunduklarını belirterek, topun artık Avrupa otoritelerinde olduğunun altını çizdi. 

Öte yandan, görüşmeleri değerlendiren Avusturya Maliye Bakanı, “Yunanistan ile 3. kurtarma paketi programı arkadan dolaşılarak yapılamaz” dedi. 

S&P bile Yunanistan anlaşacak diye bakıyor

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P), Yunanistan ile Euro Bölgesi arasındaki ilişkinin geleceğine dair bir öngörüde bulundu. Söz konusu kuruluşa göre, Yunanistan, 2015 yılı sonunda Euro Bölgesi’nde ve Avrupa Birliği içinde kalmaya devam edecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan bir S&P üst düzey yetkilisi geç vakitte Yunanistan ve kreditörler arasında varılacak olan anlaşmanın Yunanistan’ın sorunlarını çözmeye yetmeyeceğini dile getirdi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN