Yusufeli Barajı nerede ve ne zaman açılacak? İşte kapasitesi ve tüm özellikleri...

Yusufeli Barajı nerede ve ne zaman açılacak? İşte kapasitesi ve tüm özellikleri...

Türkiye'nin en yüksek, kategorisi içerisinde dünyada 3. en yüksek baraj olacak 'Yusufeli Barajı ile ilgili bilgiler' vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Ülke ekonomisine 1,5 milyar lira katkı sağlaması planlanan Yusufeli Barajı'nda sona yaklaşılıyor...

'Yusufeli Barajı nerede ve ne zaman açılacak?', 'Yusufeli Barajı kapasitesi nedir?' sorularının yanıtlarına sayfamızda yer verdik. İnşaatına 2013 yılında başlanan Yusufeli Barajı'nda gövdenin tamamlanmasına 37 metre kaldı. Baraj tamamlandığında Paris'teki Eyfel Kulesi'nden 25 metre kısa olacak. İşte, 'Yusufeli Barajı teknik özellikleri'...

YUSUFELİ BARAJI'NDA SON DURUM

Türkiye sınırları içinde 410 kilometrelik uzunluğa sahip Kuzeydoğu Anadolu'nun en büyük nehirlerinden, Çoruh Nehri üzerinde yapımına devam edilen Yusufeli Barajı ve HES Projesi inşaatı sürüyor.

275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise çift eğrilikli ince kemer baraj tipi kategorisinde 3üncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajında, 558 megavat kurulu güce sahip santral ile 2,5 milyon insanın elektrik ihtiyacı karşılanabilecek.

Yerin altında 110 metre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde ve 50 metre derinliğinde yapılan santral binasının beton imalatında sona gelindi.

Türkiye'nin öz kaynakları ile tamamı Türk mühendisler tarafından inşa edilen baraj projesinde, 238 metre gövde yüksekliğine ulaşıldı. 2021 yılında devreye girmesi planlanan projede gövdenin tamamlanmasına 37 metre kaldı.

5f7454b20f25441384b1bb8e.jpg

"SON VİRAJA GİRİLDİ"

Yusufeli Barajı Proje Müdür Yardımcısı Sancak Kurt, baraj projesinde finale az kaldığını belirterek toplam 238 metre gövde yüksekliğine ulaştıklarını söyledi. Kurt, "Barajın gövdesinin tamamlanmasına 37 metre kaldı. Gövdenin ana hatlarını bu yılın sonunda tamamlamayı düşünüyoruz" dedi.

Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin de baraj inşaatının 24 saat aralıksız sürdüğünü belirterek, "Yusufeli Barajı ile yeni ilçe çalışmaları da aynı hızda devam ediyor. Bu baraj bir ilçeyi ve 4 köyü etkiliyor. İnşallah yeni ve güzel bir ilçeye kavuşacağız" diye konuştu.

Yusufeli Kaymakam'ı Ömer Faruk Özdemir ise Yusufeli Barajı'nda son viraja girildiğini belirterek "İnşallah hayırlısı ile bitecek ve ekonomiye büyük katkı sağlayacak" dedi.

YUSUFELİ BARAJI NEREDE?

Karadeniz Bölgesi'nde, Artvin'in 70 kilometre güney batısında mesafede, Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, tamamlandığında 540 MW kurulu güç ile yılda ortalama 1,8 milyar kWh enerji üretecek. Tesis işletmeye alındığında, çift eğrilikli beton kemer kategorisinde dünyanın üçüncü yüksek barajı olacaktır.

YUSUFELİ BARAJI NE ZAMAN AÇILACAK?

26 Şubat 2013 tarihinde başlayan dev tesis, 2 milyar 130 milyon metreküp su depolayacak ve 2,5 milyar liraya mal olması planlanan projeyle günlük 3 milyon TL elektrik enerjisi geliri elde edilecek.

Yusufeli Barajı'nın 2021 yılında devreye girmesi planlanıyor.

5f7454b20f25441384b1bb92.jpg

YUSUFELİ BARAJI'NI KİM YAPIYOR?

Türkiye'nin en yüksek barajı olacak tesis için 2012 yılında ihale düzenlendi. İhaleyi Limak, Cengiz ve Kolin firmalarının oluşturduğu LCK Yusufeli Adi Ortaklığı 486 milyar 875 milyon TL ihale bedeli ile kazandı.

YUSUFELİ BARAJI'NIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Tamamlanması için son 50 metre kalan ve 225 metre gövde yüksekliğine ulaşan Yusufeli Barajı bittiğinde Eyfel Kulesi'nden 25 metre kısa olacak.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, yapımı tamamlandığında 275 metre yüksekliğiyle çift eğrilikli beton kemer kategorisinde Türkiye'nin en yüksek ve dünyanın üçüncü yüksek barajı olacak. İnşaat çalışmaları yoğun şekilde devam eden barajın kurulu gücü 558 megavatı ve yıllık enerji üretimi 1 milyar 888 milyon kilovat saati bulacak.

Santral binası ve enerji yapılarında betonlama çalışmaları planladığı şekilde devam eden Yusufeli Barajı'nın tamamlanmasıyla, bütçeye yıllık 1 milyar 500 milyon lira katkı sağlayacağı bildirildi. Proje sayesinde yaklaşık 2.5 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacı karşılanacak.

5f7454b10f25441384b1bb86.jpg

4 milyon metreküplük beton imalatı planlanan Yusufeli Barajı'nın gövde yüksekliği 100 katlı gökdelene eş değer olacak. Günde 6 bin 500 metreküp beton dökümünün 3 hava hattı ile taşımalı olarak sürdüğü baraj projesinde gelecek yılın yarısından itibaren su tutulmaya başlanacak, 2021'de ise elektrik üretimine geçilecek.

Açıklamada DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, "Yusufeli Barajı'na 3 milyon 400 bin metreküp beton dökülerek, gövde betonunda yüzde 85 gerçekleşme sağlandı. Barajımız 225 metre yüksekliğe ulaşmış olup, son 50 metre kaldı. Yusufeli Barajı, 275 metre gövde yüksekliğiyle Eyfel Kulesi'nden 25 metre kısadır. Barajın gövdesi 100 katlı bir gökdelen yüksekliğindedir" bilgisini verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN